Ποιος «πυροβολεί» την Ilia Darlin;

Ποιος «πυροβολεί» την Ilia Darlin;

Είναι η Ilia Darlin μία πραγματική pop star ή ένα κορίτσι που δεν θέλει να περνά απαρατήρητο;

Το κοσμικό χωριό της Αθήνας, εδώ και μερικές μέρες, σείεται συθέμελα και τα αιωνίως λιμνάζοντα νερά του ταράζονται εξαιτίας, ενός και μόνο προσώπου, της Ilia Darlin. Από τις απογευματινές εκπομπές μέχρι τις στήλες σχολιασμού celebrity εμφανίσεων, όλοι έχουμε λυσσάξει (και εμείς τη βάλαμε στις κακοντυμένες των MAD Video Music Awards) να σχολιάζουμε αυτό το κορίτσι που τολμά τα neon χρώματα σε φορέματα, ντε πιες και αξεσουάρ πιο άνετα από τους τροχονόμους σε μετασόνυκτιες ώρες στην Αλεξάνδρας. Είναι τελικά η Ilia Darlin μία τραγουδίστρια με trademark στυλ ή μία ακόμα celebrity που έχει υποκύψει στις επιταγές του κιτς που φαίνεται να ορίζει την ελληνική showbiz σε διάφορες παραλλαγές;

Πριν απαντήσουμε, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι υποψιασμένοι κάτοικοι των Αθηνών που ανήκουν στην εναλλακτική και fashion σκηνή της πόλης ξέρουν την Ilia εδώ και χρόνια ως frontwoman του συγκροτήματος Stiletto Scag. Η electropunk μπάντα που ξεκίνησε ως ένα art project ετερόκλητων ανθρώπων και είχε συμμετάσχει σε event από την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής μέχρι το performance του Βερολινέζου Namosh, διαλύθηκε πριν καν κυκλοφορήσει album. Η επιβλητική σκηνική παρουσία της Ilia και η φωνή της, όμως, ξεχώρισε από νωρίς και παρότι είχε μετακομίσει στο Λονδίνο, ήταν αρκετά για να πείσουν το Νίκο Περάκη να της προτείνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη ταινία του, Art Therapy. Αυτό ήταν και το big break της Ilia στην ελληνική showbiz.

Φέτος με την performance της στο MADwalk και την υποψηφιότητα ως Fashion Icon της χρονιάς στα MAD Video Music Awards η ερμηνεύτρια τράβηξε όλα τα βλέμματα των δημοσιογράφων που αντέδρασαν στην παρουσία της ωσάν να βρίσκονται στη θέα εξωγήινου.

Οι αντιδράσεις των media ήταν αλλεπάλληλα ειρωνικά σχόλια, συγκρίσεις με τη Lady GaGa, ειρωνείες για τα look της Ilia που ξεφεύγουν από την κοινή αισθητική, αλλά είναι απλά ένας τρόπος έκφρασης της τραγουδίστριας. Γιατί εκεί είναι η διαφορά της Ilia Darlin με τις υπόλοιπες celebrity τραγουδίστριες. Δεν έχει στυλίστα και δεν ντύνεται απλά για να φωτογραφηθεί σε ένα κόκκινο χαλί, όπως οι περισσότερες. Στην κανονική της ζωή δεν φορά φόρμες και jeans, αλλά ως μία καλλιτέχνης, πιστή στην αισθητική της, φροντίζει να εκφράζει με το look της τις αναφορές που την έχουν γαλουχήσει καλλιτεχνικά και αγγίζουν δύο άκρα από τα όρια του trash, από τη Lil' Kim μέχρι την λατινοαμερικανίδα μούσα του David Lynch, Rebekah Del Rio μέχρι το avant garde 80s καλλιτεχνών της club scene του Λονδίνου όπως ο Leigh Bowery. Κοινώς είτε περπατά στο κόκκινο χαλί, είτε πηγαίνει να πάρει dvd η Ilia ντύνεται ως αληθινή pop star και τραβά τα βλέμματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι φορά μόνο neon χρώματα.

Φυσικά και κάθε καλλιτέχνης που εκτίθεται σε τέτοιο βαθμό είναι λογικό να δέχεται έντονη κριτική και καθένας δύναται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, αλλά αν μη τι άλλο δε χρειάζεται να επιδεικνύουμε σεμνοτυφία κρίνοντας μία διαφορετική παρουσία σε μία showbiz που είναι τόσο βαρετή (με εξαίρεση τη Τάμτα, που η Ilia συμπαθεί και θαυμάζει όπως έχει δηλώσει σε ένα video που είδα στο YouTube) όσο μία οχτάωρη παραμονή σε ουρά της Δ.Ο.Υ Νέου Ηρακλείου.

Και επειδή το στυλιστικό κομμάτι είναι μόνο ένα μέρος της καλλιτεχνικής προσωπικότητας της, πρέπει να σας πούμε ότι η (όχι και τόσο αναγνωρίσιμη στο ευρύ κοινό της Ελλάδας) Ilia στο Λονδίνο είναι γνωστή στη fashion σκηνή και έχει κάνει live στο Machine A (ένα λονδρέζικο concept store που όντως λατρεύει και η GaGa), σε party στο πλαίσιο του London Fashion Week, έχει εμφανιστεί σε event του MTV ανοίγοντας συναυλία της pop star, Katy B και έχει γίνει πολλές φορές θέματα από επιδραστικά περιοδικά της μουσικές σκηνής της πόλης όπως το Super Super. Και όντως τα παραπάνω δεν μπορεί κάποιος να τα αποκαλέσει διεθνή καριέρα, αλλά δύναται σίγουρα να πει πως είναι η υγιής εκκίνηση μιας καλλιτεχνικής πορείας που κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί.

Η πρόκληση και οι αντιδράσεις είναι η κινητήριος δύναμη που βάζει ένα καλλιτέχνη στη σφαίρα των pop star όπως έχει αποδείξει η ιστορία της pop κουλτούρας, οπότε όσο σχολιάζουμε τις επιλογές της Ilia, μάλλον δημιουργούμε hype γύρω από το όνομα της παρά θίγουμε την ίδια, η οποία έχει το θάρρος να επιδεικνύει την αισθητική της πέρα από trend και στερεότυπα. Και αφού εκείνη δεν κάνει πίσω και ορθώς πράττει, τα μέσα θα συνεχίζουν να τη σχολιάζουν και ο απολαυστικός φαύλος κύκλος θα ωφελεί τους πάντες με διαφορετικό τρόπο. Πάντως, επειδή η πραγματική αξία ενός καλλιτέχνη δεν είναι μόνο η γκαρνταρόμπα του, αλλά η performance του πάνω στη σκηνή προτείνουμε να δείτε την Ilia σε μία από τις λίγες καλοκαιρινές perfomance που θα δώσει στην Αθήνα και μετά να απευθύνετε ή όχι το δριμύ κατηγορώ. Μήπως τελικά η Ilia Darlin ξέρει το παιχνίδι της pop καλύτερα από όλους μας;