R.E.M: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η διάλυση του συγκροτήματος;

R.E.M: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η διάλυση του συγκροτήματος;

«It's the end of the world as we know it» είπε το θρυλικό συγκρότημα και ανακήρυξε τη διάλυση του.

Την ώρα που παρακολουθούσα χτες το βράδυ στις Νύχτες Πρεμιέρας το ντοκιμαντέρ «Talihina Sky» για τη ζωή και την πορεία στην επιτυχία των Kings of Leon, διάβασα τυχαία ένα tweet που ανακοίνωνε τη διάλυση των R.E.M.

Εκείνη τη στιγμή δεν ένιωσα ότι έπεσε κεραυνός εν αιθρία η είδηση, έτσι απλά έκλεισα το twitter και συνέχισα να παρακολουθώ την ταινία, η οποία ομολογουμένως μου άρεσε πέρα από κάθε προσδοκία.

Στο δρόμο του γυρισμού και ανεβαίνοντας την Ασκληπιού σκεφτόμουν τι μπορεί να σημαίνει για την Ελλάδα η διάλυση του συγκροτήματος που μετά από 31 χρόνια πορείας είπε «επιτέλους» για μερικούς και «δυστυχώς «για άλλους ότι το τέλος ήρθε.

Πρέπει να πούμε πως το γεγονός ότι δεν συμπλήρωσαν 35ετία τους στερεί το δικαίωμα να πάρουν πλήρη σύνταξη στην Ελλάδα όπως συμβαίνει με άλλα συγκροτήματα τύπου Scorpions και λοιπούς δεινοσαάρους, αλλά με τις μειώσεις ψίχουλα θα έπαιρναν και αυτοί.

Οι R.E.M έχουν κυκλοφορήσει ένα από τα πιο μισητά τραγούδια όλων των εποχών γιατί έχουμε σιχαθεί να το ακούμε, το «Losing my religion», αλλά εκτός από αυτό κατάφεραν στα 31 χρόνια της πορείας τους να είναι αξιοπρεπέστατοι με τις κυκλοφορίες τους και μάλιστα να προσφέρουν και μερικά διαμαντάκια που στοίχειωσαν τα εφηβικά μας χρόνια και τις πρώτες «αλητείες» που κάναμε με τους φίλους μας. «Shiny happy people», «Daysleeper», «Nightswimming» και «The great beyond» είναι τα δικά μου αγαπημένα της μπάντας που κατάφερε χάρη στην αμφισεξουαλική περσόνα του Michael Stipe να κάνει τη μελαγχολική ροκ αθάνατο trend. Και ενώ θα έπρεπε με ψυχραιμία να δεχτούμε μία φυσιολογική διάλυση, γιατί τίποτα δεν κρατά για πάντα ήδη φοβάμαι τις ελληνικές υστερικές αντιδράσεις στην ανακοίνωση αυτή. Οι παρακάτω φόβοι μου ελπίζω να μη επιβεβαιωθούν ποτέ και η πραγματικότητα γίνει τρομακτική.

1. Το «Losing my religion» ξαναγίνεται power play παντού και το ήδη υποβιβασμένο, μουσικά, ελληνικό ραδιόφωνο πιάσει πάτο.
2. Ο Ζακ Στεφάνου κάνει tribute band στους R.E.M και οι Πυξ Λαξ τους αφιερώνουν την επανένωση τους και μαζί περιοδεύουν στην Ελλάδα.
3. Ο Michael Stipe αποφασίζει ότι είναι τελικά straight και τόσα χρόνια glitter στο μάτι τον οδηγήσαν σε μερική τύφλωση χωρίς κανένα λόγο.
4. Ο Michael Stipe αφήνει πίσω την χαρακτηριστική καράφλα και βάζει εξτέ αφού κάνει εμφύτευση γιατί δεν υπάρχει πια ανάγκη να έχει αυτή την εικόνα και έχει βαρεθεί ο κόσμος να τον φωνάζει Moby.
5. Οι R.E.M. καταθέτουν όντως χαρτιά για μειωμένη σύνταξη στην Ελλάδα και ο Γ.Α.Π τιμές ένεκεν τη δίνει προκαλώντας νέο κύμα αγανακτισμένων στο Σύνταγμα.
6. Οι U2 επιστρέφουν στις ρίζες τους και βγάζουν τη συνέχεια του Joshua Tree.
7. Το κενό που αφήνουν στη μουσική βιομηχανία τρέχουν να καλύψουν one hit wonder indie μπάντες που δεν έχουν να φάνε και πασχίζουν να επιστρέψουν στο μουσικό προσκήνιο πάση θυσία. Βλέπε CSS.
8. Οι R.E.M ανακοινώνουν την επανένωση τους μετά από ένα χρόνο. Μόλις βγάλουν ένα εξτραδάκι διαλύονται και όλα τα παραπάνω σενάρια γίνονται ξανά πραγματικότητα.