Άννα Βαγενά: «Δεν δέχτηκα τα “προνόμια” των βουλευτών»

Άννα Βαγενά: «Δεν δέχτηκα τα “προνόμια” των βουλευτών»

Η ανεξάρτητη βουλευτίνα σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της, μιλάει αποκλειστικά στο Queen.gr 

Η παρθενική της εμφάνιση στη Βουλή διήρκησε μόλις έξι λεπτά και όμως ήταν μία από τις σημαντικότερες ομιλίες των τελευταίων ετών. Η θαρραλέα ανεξάρτητη βουλευτίνα, Άννα Βαγενά, είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις πολιτικών, για τους οποίους δεν ντρεπόμαστε.

Αποφασίσατε αν Θα είστε ξανά υποψήφια στις επόμενες εκλογές; Ποια κόμματα σας έχουν προσεγγίσει;
Όχι, δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Μ' έχει προσεγγίσει μόνο το κόμμα της κυρίας Κατσέλη και του κυρίου Καστανίδη.

Το ΠΑΣΟΚ σας έχει προσεγγίσει;
Όχι, δεν μ' έχει προσεγγίσει.

Είπατε σε μια παλιότερη συνέντευξη ότι «Ο χορτάτος τον πεινασμένο δεν τον καταλαβαίνει». Ποια είναι η γνώμη σας για τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει καταθέσεις 3 εκατομμυρίων ευρώ; Μπορεί ένας τόσο πλούσιος άνθρωπος να κατανοήσει τα προβλήματα των φτωχών ή μεσοαστικών οικογενειών;
Το να έχει κανείς πολλά λεφτά στην Τράπεζα δεν είναι αμαρτία, αν τα λεφτά αυτά δεν έχουν αποκτηθεί με ανέντιμο τρόπο. Αν και δεν ξέρω, πόσο εύκολο είναι να αποκτηθούν πολλά χρήματα μόνο από έντιμη δουλειά. Σίγουρα πάντως "ο χορτάτος, τον πεινασμένο δεν τον καταλαβαίνει".

Η σύντομη ομιλία σας στη Βουλή σας έφερε πολλούς συμμάχους. Ο απλός κόσμος τι σας είπε;
Τα μηνύματα του απλού κόσμου από κάθε μεριά της Ελλάδας είναι συγκινητικά. Όλοι μου λένε, ότι εκείνη την ημέρα μίλησα εξ ονόματός τους κι ακούστηκε η φωνή τους στη Βουλή, μια φωνή που θέλουν να υπάρχει.

Πιστεύετε πραγματικά ότι έρχεται κοινωνική έκρηξη;
Ναι, πιστεύω ότι έρχεται κοινωνική έκρηξη. Η έκρηξη των εξαθλιωμένων.

Τι γνώμη έχετε για τις αντιδράσεις κάποιων που δείχνουν την αγανάκτησή τους προς τους πολιτικούς πετώντας τους γιαούρτια, ή βρίζοντάς τους;
Ο θυμός του κόσμου για τους πολιτικούς είναι πολύ μεγάλος και δυστυχώς δικαιολογημένος. Ο τρόπος αντίδρασης εξαρτάται από την παιδεία, το μυαλό και την ψυχολογική κατάσταση, στην οποία μπορεί να βρεθεί κάποιος μιαν ορισμένη στιγμή.

Εσείς φοβηθήκατε ποτέ για ανάλογες αντιδράσεις από τον κόσμο;
Όχι, δεν φοβήθηκα.

Δεχτήκατε τα "προνόμια" που δίνει η βουλευτική έδρα. Αυτοκίνητο, ειδικό σύμβουλο, συνοδό αστυνομικό κ.λπ.;
Όχι, δεν δέχτηκα όλα αυτά τα "προνόμια", εκτός από έναν από τους τρεις ειδικούς συνεργάτες, που μου ήταν απαραίτητος για κάποια βασικά νομικά θέματα. Δεν δέχτηκα καν τα βουλευτικά τηλέφωνα, κινητό κλπ.

Μένετε ακόμη στο κέντρο της Αθήνας; Τι φοβόσαστε περισσότερο;
Μένω κι εργάζομαι ακόμη στο Κέντρο της Αθήνας κι όσο έχω δυνάμεις θα μείνω και θα αγωνιστώ γι' αυτό. Εκείνο που φοβάμαι περισσότερο, είναι η εξαθλίωση από το εμπόριο και τη χρήση ναρκωτικών στην περιοχή μας.

Συμφωνείτε με το να γίνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης λαθρομεταναστών;
Δεν θα τα ονόμαζα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά χώρους υποδοχής λαθρομεταναστών, όπου σε σωστές συνθήκες, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η πρώτη φάση του τεράστιου αυτού προβλήματος.

Αν φύγουν οι ξένοι από την Αθήνα (όσοι δεν έχουν χαρτιά τουλάχιστον) θα λυθεί το πρόβλημα των ναρκωτικών και της πορνείας ή απλώς θα αντικατασταθούν από άλλους, πιθανότατα Έλληνες;
Δυστυχώς, το πρόβλημα των λαθρομεταναστών εμπλέκεται με το πρόβλημα των ναρκωτικών και της πορνείας. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Για μένα, το έγκλημα διακίνησης ναρκωτικών και η εκπόρνευση δεν έχει χρώμα ή εθνικότητα και οι ένοχοι γι' αυτό πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά, είτε είναι Έλληνες είτε αλλοδαποί.

Εσείς τι θα κάνατε αν είχατε την εξουσία στα χέρια σας όχι μόνο για τους παράνομους λαθρομετανάστες αλλά και για τους άστεγους στο κέντρο της Αθήνας;
Κατ' αρχήν αν είχα την εξουσία, όπως λέτε, στα χέρια μου, θα φρόντιζα για μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, πράγμα που έπρεπε να έχει γίνει χρόνια τώρα, πιέζοντας πραγματικά και όχι στα λόγια προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς την Τουρκία και προς όλο τον κόσμο, για ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο δικό μας. Είναι παγκόσμιο και η χώρα μας, λόγω γεωγραφικής θέσης, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα στο θέμα αυτό. Τώρα με δεδομένη την ανεπάρκεια ή την ανικανότητα ή την ύποπτη διαχείριση του προβλήματος από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις και με διογκωμένο το πρόβλημα όπως όλοι το γνωρίζουμε στο κέντρο της Αθήνας, θα προσπαθούσα να μεταφερθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι από τα κτίρια στα οποία ζούνε σε άθλιες συνθήκες σαν τρωκτικά, σε χώρους υποδοχής για περίθαλψη και νοσηλεία, όταν χρειάζεται, σε νοσοκομεία. Πάντως το να περιφέρονται με την εικόνα που όλοι ξέρουμε στο Κέντρο της Αθήνας, δεν είναι λύση.

Ποια είναι η γνώμη σας για την τηλεόραση των τελευταίων ετών; Τα ελληνικά σίριαλ είναι ελάχιστα, ενώ κυριαρχούν τα χαμηλού μπάτζετ προγράμματα και οι τουρκικές σειρές.
Δεν παρακολουθώ τηλεόραση σχεδόν καθόλου, παρά μόνον τις ειδήσεις και κάποιες ταινίες. Έτσι δεν έχω γνώμη.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο άνθρωπο που παρά την κρίση και την ανεργία στο επάγγελμά σας, θέλει να γίνει ηθοποιός;
Εκείνο που θα συμβούλευα σε κάθε νέο άνθρωπο κι όχι μόνο σ' αυτούς που θέλουν να γίνουν ηθοποιοί, είναι να μην χάνουν την πίστη τους, το κέφι και την όρεξη για ζωή και να εύχονται να βρουν κάτι, στο οποίο να πιστέψουν με πάθος.

Ποια Ελληνίδα ή ξένη ηθοποιό έχετε "ζηλέψει";
Έχω "ζηλέψει" πολλές ηθοποιούς, την καθεμιά για κάτι ιδιαίτερο που είχε. Την ¨Έλλη Λαμπέτη για την απίστευτη χάρη και το φως που έβγαζε στην σκηνή. Την Αλίκη Βουγιουκλάκη για τη γλύκα και τη ζωντάνια της. Την Τζένη Καρέζη επίσης για τη χάρη της. Ήταν η καλύτερη comedien που είχαμε. Την Έμιλυ Γουότσον στην ταινία "Δαμάζοντας τα κύματα" του Λ.Φ. Τρίερ. Τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη για τη "Μάνα Κουράγιο", τη Γιασεμί Κηλαηδόνη για το "Μαράν Αθά", την Άννα Βαγενά για τη "Βαγγελίτσα" και πολλές άλλες μικρές και μεγάλες ηθοποιούς, για το κάτι ξεχωριστό που είχε η καθεμία.