Ηλίας Κόζας: «Είναι αλήθεια, η Eurovision έφερε αναγνωρισιμότητα»

Ηλίας Κόζας: «Είναι αλήθεια, η Eurovision έφερε αναγνωρισιμότητα»

Τι έζησα τη βραδιά του τελικού

 

Για να είμαι ειλικρινής ανήκω και εγώ στην κατηγορία εκείνων που δεν είχαν ακούσει ποτέ στη ζωή τους τον Ηλία Κόζα , ούτε ποιοι είναι οι koza Mostra, μέχρι την ημέρα που μάθαμε ότι θα είναι ένα από τα σχήματα που θέλουν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη φετινή Eurovision.
Και όπως συμβαίνει σ' αυτές τις περιπτώσεις, μέσα σε ελάχιστο χρόνο μάθαμε τα πάντα: από τον στίχο "Γυναίκα" από το Σταυρό του Νότου του Καββαδία που έχει χτυπήσει τατουάζ στο χέρι του, μέχρι τον αδερφό του που είναι μοντέλο. Και λίγο πριν φτάσουμε στην υπερβολή, έγινε ο διαγωνισμός, κερδίσαμε την τιμητική 6η θέση και τα πράγματα αρχίζουν να ηρεμούν. Τώρα όμως είναι η ώρα να αποδείξει ο Ηλίας και το γκρουπ του αν θα αντέξουν στο χρόνο.
Ο Ηλίας Κόζας μιλάει στο Queen.gr όχι για τα 15 ευρώ που έπρεπε να ξοδεύει το κάθε μέλλος της αποστολής, για όσο καιρό ήταν στο Μάλμε, ούτε για το ΚΤΕΛ με το οποίο ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη την επομένη του τελικού, αλλά για τις ευχάριστες αναμνήσεις, από τη εκείνη τη βραδιά της Κυριακής, όπου ένα κρουπάκι από τη Θεσσαλονίκη που φορούσε κάτι σα φούστες και με βαλκάνιο ήχο και ελληνικό στίχο, τραγούδησε για όλη την Ευρώπη.

Όλα πήγαν άψογα; Αν έπρεπε να αλλάξεις κάτι από την τελική βραδιά τι θα ήταν αυτό;
Η αίσθηση που κυριαρχεί μετά από ένα τόσο μεγάλο γεγονός, είναι ότι τα πάντα έχουν πάει στραβά! Αυτό συμβαίνει λόγω του άγχους και της έντασης της στιγμής. Όσο το σκέφτομαι ήρεμος όμως... όχι δεν θα άλλαζα ούτε ένα δευτερόλεπτο. Γιατί κάθε δευτερόλεπτο είναι πολύτιμο τέτοιες ώρες.

Τι έκανες εκείνα τα ελάχιστα και κρίσιμα δευτερόλεπτα πριν βγείτε στη σκηνή; Σκέφτηκες κάτι προσευχήθηκες, αγχώθηκες;
Εκείνη την στιγμή δε σκέφτομαι τίποτα. Κλείνω τα μάτια και περιμένω να μου κάνουν σήμα για να βγω στη σκηνή. Είναι ο μόνος τρόπος να είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνω.

Ποιον κάλεσες ή ποιος σε κάλεσε στο τηλέφωνο σου πρώτος και τι σου είπε;
Με πήρε η οικογένεια μου τηλέφωνο και ήταν όλοι συγκινημένοι.

Αν έβλεπες τη βραδιά σαν τηλεθεατής,( όσο μπορείς να το αισθανθείς αυτό) ποιος θα ήθελες να είναι ο νικητής και τι θα σχολίαζες για το γκρουπάκι από την Ελλάδα;
Θα ήθελα να είναι νικητής το γκρουπάκι από την Ελλάδα και θα μου άρεσε, γιατί θα ήμουν κατά πάσα πιθανότητα... Έλληνας ακροατής! (γέλια)

Αισθάνεσαι άτυχος που πήγες στη Eurovision την εποχή της οικονομικής κρίσης;
Δεν τίθεται θέμα ατυχίας. Ήταν σημαντικότατο γεγονός και ας μην είχαμε τις παροχές παλαιότερων αποστολών.

Μετά από μια επιτυχία προσγειώνεσαι στην άγρια πραγματικότητα, πώς είναι το συναίσθημα;
Για να προσγειωθείς, απαραίτητο είναι πρώτα να έχεις απογειωθεί. Και εμείς δεν αφήσαμε τους εαυτούς μας να φύγουν από το έδαφος, ούτε για μία στιγμή.

Είναι αλήθεια ότι η Eurovision σου άλλαξε τη ζωή (σε επίπεδο φήμης τουλάχιστον) και τι περιμένεις να σου συμβεί στο μέλλον;
Έφερε αναγνωσιμότητα Είναι αλήθεια αυτό. Το τι θα συμβεί στο μέλλον εξαρτάται και από τη χρήση αυτής της αναγνωσιμότητας.

Το γεγονός ότι ψηφίστηκες ως ο πιο σέξι τραγουδιστής της Eurovision σε κολακεύει ή σε αφήνει αδιάφορο;
Έχει πλάκα!

Έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να έρθεις να μείνεις μόνιμα στην Αθήνα;
Τόσο το συγκρότημα, όσο και οι συνεργάτες μας έχουν έδρα την Θεσσαλονίκη, οπότε δεν βλέπω τον λόγο κάποια μετακίνησης μέχρι στιγμής.

*Ο πρώτος δίσκος των KOZA MOSTRA "Keep Up The Rhythm" κυκλοφορεί από την Platinum Records ενώ ξεκινούν περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.