Πόσα κιλά πρέπει να χάνουμε το μήνα και πώς κόβεται η όρεξή μας; Ρωτήσαμε και μάθαμε!

Πόσα κιλά πρέπει να χάνουμε το μήνα και πώς κόβεται η όρεξή μας; Ρωτήσαμε και μάθαμε!

Μύθοι και αλήθειες για τα κιλά, τις δίαιτες και τη σωστή διατροφή

Αμέσως μετά τις γιορτές μαζί με τα έξτρα κιλά έρχονται και οι τύψεις για τις μειωμένες αντιστάσεις που δείξαμε στο τραπέζι. Εκείνο το δεύτερο γλυκό δεν θα έπρεπε να το φάμε! Ούτε το τρίτο!
Τα φάγαμε όμως και τώρα ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Ασημάκης Παυλάκης* μας λύνει όλες τις απορίες και μας βοηθάει να χάσουμε τα παραπάνω κιλά, εύκολα, γρήγορα και με το σωστό τρόπο.

Έβαλα κιλά στις γιορτές. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για τα χάσω;
Οι στατιστικές δείχνουν ότι μέσα στις γιορτές ο μέσος άνθρωπος παίρνει μέχρι και δύο κιλά. Τις μέρες δε των μεγάλων τραπεζιών και των οικογενειακών συνάξεων, ένα απλό γεύμα μπορεί να φτάσει μέχρι και 6.000 θερμίδες, εξαιτίας της υπερκατανάλωσης ποτού και γλυκών.
Κι όμως υπάρχει λύση! Μπορούμε να επανέλθουμε στα κιλά μας, χωρίς να προκαλέσουμε κάποιο σοκ στον οργανισμό και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να τον υποβάλλουμε σε βλαβερές δίαιτες.
Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να βάλουμε πρόγραμμα στο φαγητό μας: να τρώμε δηλαδή περισσότερα γεύματα, αλλά μικρότερες μερίδες. Με άξονα τη μεσογειακή διατροφή, μπορείτε να δημιουργήσετε δεκάδες παραλλαγές που να ταιριάζουν στον τρόπο ζωής σας, ώστε να μην κουραστείτε από την μονοτονία κάποιας δίαιτας.

Τελικά τι είναι το χειρότερο με τις χημικές δίαιτες;
Έχει πλέον αποδειχτεί ότι όχι μόνο δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, αλλά δεν έχουν και κανένα μακροχρόνιο αποτέλεσμα. Στην καλύτερη περίπτωση, θα χάσετε κάποια κιλά για ένα μικρό διάστημα, τα οποία όμως θα επανέλθουν αμέσως μόλις χαλαρώσετε, ενώ στη χειρότερη περίπτωση θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η Ένωση Διαιτολόγων Μ. Βρετανίας έχρισε τη δίαιτα DUKAN για 5η συνεχόμενη χρονιά ως μία από τις πιο επικίνδυνες χημικές δίαιτες.

Γιατί πρέπει να χάνουμε αργά και σταθερά τα κιλά;
Τα περιττά κιλά πρέπει να χάνονται με ένα συγκεκριμένο ρυθμό χωρίς ακραίες δίαιτες και στερήσεις. Γιατί όταν κάποιος χάνει πολύ γρήγορα κιλά, σημαίνει ότι εκτός από τη μείωση του λίπους, υπάρχει και μείωση της μυϊκής μάζας, αλλά ενδεχομένως και κάποια αφυδάτωση. Αυτό μακροχρόνια μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ταχύτητας του μεταβολισμού, σε ανομοιογενές αδυνάτισμα. Αλλά και σε καχεξία λόγω της υπερβολικής μείωσης της μυϊκής μάζας. Ιδανικά, θα πρέπει να υπάρχει απώλεια 800γρ-1κιλό την εβδομάδα.

Είναι αλήθεια ότι αδυνατίζουν γρηγορότερα αυτοί που έχουν πολλά κιλά να χάσουν κι αυτοί που κάνουν δίαιτα για πρώτη φορά;
Είναι αλήθεια ότι αδυνατίζουν γρηγορότερα όσοι έχουν περισσότερα περιττά κιλά, διότι έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα μεταβολισμού. Ακούγεται παράξενο, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή ο μεταβολισμός είναι ανάλογος του βάρους. Όσο περισσότερα κιλά είμαστε, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να τα χάσουμε. Αυτό βέβαια ισχύει μέχρι ενός σημείου, αφού ο μεταβολισμός θα μειωθεί καθώς θα ελαττώνεται και το βάρος.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατακράτηση υγρών;
Πολλές φορές η κατακράτηση υγρών είναι αποτέλεσμα ορμονικής δυσλειτουργίας. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να περιοριστεί διατροφικά, αλλά δεν μπορεί να εξαφανιστεί. Έρευνες δείχνουν ότι μείωση της υπερβολικής ποσότητας αλατιού στο φαγητό και η καλή ενυδάτωση μέσω της διατροφής έχουν αποτέλεσμα. Πρακτικά, περιορίστε τα αλλαντικά, τις κονσέρβες, τα τυριά στην καθημερινή σας διατροφή και αποφύγετε να ρίχνετε επιπλέον αλάτι για καλύτερα αποτελέσματα. Η καλή ενυδάτωση επιτυγχάνεται με πολλά ροφήματα, αλλά και κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Όταν κάνουμε δίαιτα μπορούμε να τρώμε κάποιες τροφές σε απεριόριστες ή έστω μεγάλες ποσότητες;
Η υπερβολική κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση σαλάτας μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, ενώ η υπερβολική κατανάλωση κρέατος θα οδηγήσει σε αυξημένο αριθμό θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών.

Υπάρχουν τροφές με τις οποίες χάνουμε λίπος από κοιλιά και ψωμάκια;
«Μαγικές» τροφές που στοχοποιούν συγκεκριμένο σημείο του σώματος δεν υπάρχουν. Μία ισορροπημένη διατροφή θα οδηγήσει σε μείωση του ολικού λιπώδους ιστού, και με την κατάλληλη άσκηση μπορούμε να βελτιώσουμε συγκεκριμένα σημεία, όπως είναι η κοιλιά και τα ψωμάκια.

Σε τι βοηθάνε τα μικρά και συχνά γεύματα;
Τα μικρά και συχνά γεύματα έχουν πολλαπλή χρησιμότητα σε μια διατροφή. Αρχικά, περιορίζουν το αίσθημα της πείνας ακόμα και αν κάνουμε κάποια υποθερμιδική δίαιτα. Τα πολλά γεύματα ενεργοποιούν τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να καίμε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, τρώγοντας μικρότερες μερίδες καταφέρνουμε να συρρικνώσουμε το στομάχι, με αποτέλεσμα να πεινάμε όλο και λιγότερο σταδιακά. Τέλος, διευκολύνεται η πέψη των τροφών κι έτσι μειώνονται οι καούρες στο στομάχι, αλλά και το φούσκωμα στην κοιλιά.

Όταν κάνουμε δίαιτα αυξάνεται η επιθυμία μας για γλυκά. Αλήθεια ή ψέματα;
Αυτό δεν ισχύει απόλυτα σε όλες τις δίαιτες. Πρόκειται για ένα έντονο συναίσθημα που συναντάται στις στερητικές δίαιτες και τις μονοδίαιτες. Μια ισορροπημένη διατροφή όμως σίγουρα περιλαμβάνει τροφές με γλυκιά γεύση, όπως μέλι και γλυκά φρούτα, ενώ επιτρέπει και ορισμένη κατανάλωση γλυκών την εβδομάδα.

Πώς μπορούμε να τρώμε λιγότερο φαγητό χωρίς να πεινάμε;
Σημαντικό ρόλο σε μία δίαιτα παίζουν οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, που έχουν την ικανότητα να γεμίζουν το στομάχι χωρίς να είναι υψηλής θερμιδικής αξίας τροφές. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η βρώμη, τα φρούτα (με τη φλούδα) και τα ωμά λαχανικά. Καταναλώστε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως άφοβα και αυτομάτως θα έχετε περιορισμένη όρεξη για φαγητά υψηλής ενεργειακής αξίας.

Πόσα κιλά πρέπει να χάνω το μήνα για να μην έχω πρόβλημα υγείας και για να μην τα ξαναβάλω;
Ιδανική απώλεια βάρους είναι 3.2 με 4 κιλά το μήνα. Σε περιπτώσεις αυξημένης παχυσαρκίας, υπάρχει η περίπτωση ο ρυθμός απώλειας κιλών να είναι πιο γρήγορος. Ιδανικά, μετά από μία δίαιτα πρέπει να υπάρχει ένα διάστημα ελεγχόμενης συντήρησης, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα επαναπρόσληψης των χαμένων κιλών.

Ποια είναι τα 3 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε σε μια δίαιτα;
- Αφαιρούμε από τη διατροφή μας απαραίτητα συστατικά, όπως είναι οι υδατάνθρακες, νομίζοντας ότι είναι «υπεύθυνοι» για τα παραπανίσια μας κιλά
- Ακολουθούμε πιστά τις δίαιτες των γκουρού του διαδικτύου, χρησιμοποιώντας μαντζούνια, «μαγικά» φίλτρα και υπερτροφές που υπόσχονται θαύματα.
- Δεν έχουμε υπομονή. Πολλές φορές ο οργανισμός χρειάζεται και χρόνο για να δεχτεί μία καινούρια διατροφική συνήθεια. Η υπομονή είναι αρετή!

*Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και ερωτήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στη σελίδα μας στο facebook.com/Gr.HealthyDiet