Χρύσπα. Πώς ξεπέρασα τη βουλιμία: «Έτρωγα μέχρι που δεν άντεχα άλλο»

Χρύσπα. Πώς ξεπέρασα τη βουλιμία: «Έτρωγα μέχρι που δεν άντεχα άλλο»

Μια θαρραλέα εξομολόγηση

Ακούγεται εύκολο όμως το να μιλήσεις δημόσια ότι αντιμετωπίζεις διατροφικό πρόβλημα και ότι δεν είσαι αυτή η τέλεια ρετουσαρισμένη εικόνα των περιοδικών, θέλει τόλμη.
Κι όμως αυτή η μικρή αδυναμία δεν σε κάνει λιγότερο τέλειο ή ελαττωματικό, σε κάνει πολύ δυνατό και ανίκητο άνθρωπο. Και η Χρύσπα ανήκει σ' αυτή την περίπτωση.

Θέλει μεγάλο θάρρος να παραδεχτείς δημόσια ότι ήσουν βουλιμική;
Το να βγω και να μιλήσω ήταν μια απόφαση συνειδητή, γιατί έβλεπα καθημερινά να γίνονται εγκλήματα πάνω σε κορίτσια και να τα καταπιέζουν τόσο πολύ ψυχολογικά -σε ό,τι αφορά το διατροφικό κομμάτι- και να βομβαρδίζουν με λάθος πρότυπα και με ψεύτικες εικόνες, που αισθάνθηκα ότι ήταν χρέος μου να βγω και να μιλήσω ανοιχτά για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί πολύ κόσμο που ίσως σαν μην ξέρει κι όλας ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Πότε κατάλαβες ότι εσύ είχες πρόβλημα;
Στην αρχή δεν το είχα αντιληφτεί, στην πορεία διάβασα και ενημερώθηκα από το internet και από άλλες πηγές, αναγνώρισα τα συμπτώματα και συνειδητοποίησα ότι είχα πρόβλημα. Στη συνέχεια με τη βοήθεια των δικών μου ανθρώπων και διατροφολόγων άρχισα να το ξεπερνώ σιγά-σιγά.

Το να προκαλείς εμετό στον εαυτό σου ήταν το βασικό σύμπτωμα;
Ναι, έτσι έκανα και εγώ, έτρωγα και μετά έκανα εμετό, αλλά υπήρχαν φορές που ενώ δεν ήθελα να φάω πιεζόμουν τόσο πολύ ψυχολογικά που ξεσπούσα στο φαγητό σε τέτοιο σημείο που έκανα εμετό από το πολύ φαγητό. Έτρωγα μέχρι που δεν άντεχα άλλο και τα έβγαζα. Είναι τρομακτικό πόσο πολύ χάνεις τον έλεγχο.

Ταλαιπωρήθηκες για πολύ καιρό;
Χρονικά δεν μπορώ να στο προσδιορίσω, είχα περάσει τα 20 και έτσι δεν είχα κάποιο πρόβλημα στην ανάπτυξή μου, αλλά ακόμη και σήμερα το παλεύω καθημερινά. Πλέον έχω βρει τις ισορροπίες μου, αλλά παιδεύτηκα με τη βουλιμία για αρκετό διάστημα, για πολλά χρόνια.

Έμαθες πλέον να αγαπάς το σώμα σου όπως; Κάνεις πια δίαιτες;
Έχω μάθει να αγαπώ τον εαυτό μου όπως είναι και σε φυσιολογικά πλαίσια, όταν θέλω να χάσω κάποια κιλά ή ν' αλλάξω κάτι πάνω μου, το κάνω με καλό τρόπο χωρίς να κάνω κακό στον εαυτό μου. Με σωστή διατροφή και με άσκηση.

Έχεις το άγχος της εικόνας σου σε μια βιομηχανία που σας θέλει όμορφες, sexy και ποθητές;
Αυτός ήταν ο λόγος που με ώθησε στην βουλιμία, έτσι ξεκίνησαν όλα. Πλέον όχι απλώς δεν έχω άγχος, αλλά μπορώ να σου πω ότι έχει εξαφανιστεί και επίσης μου έκανε πολύ καλό το γεγονός ότι βγήκα και μίλησα. Έρχεται κόσμος με ρωτάει γι αυτό, συζητάμε, απελευθερώνεσαι με κάποιο τρόπο μόλις μιλήσεις και αφήσεις να βγει από μέσα σου.

Πιστεύεις ότι το Dancing with the stars σου έκανε καλό τελικά;
Πιστεύω ότι είναι ένα show που εκτός από το φιλανθρωπικό του χαρακτήρα, είναι και ένα πολύς καλός τρόπος προβολής και εννοείται ότι κάνει καλό σε όποιον συμμετέχει και ειδικά σε μας τους τραγουδιστές που ο κόσμος μας βλέπει και σ' ένα διαφορετικό ρόλο απ αυτόν που έχει συνηθίσει τόσο καιρό.

Ποιο είναι το μυστικό και άντεξες στο χώρο, γιατί ξεκινήσατε μια μεγάλη παρέα κοριτσιών και σήμερα οι περισσότερες έχουν εξαφανιστεί;
Δεν είναι μυστικό, είναι ο τρόπος ζωής μου και το γεγονός ότι έπαιρνα πάντα τις αποφάσεις μου με γνώμονα το ένστικτό μου και ότι πρώτα έβαζα τη δουλειά και μετά τη διπλωματία.

Έζησες τις χρυσές εποχές στη νύχτα; Τι σου λείπει από τότε;
Η ξεγνοιασιά των θαμώνων που έρχονται στο μαγαζί και βλέπεις ότι δεν είναι όπως παλιότερα. Είναι προβληματισμένοι ακόμη και την ώρα που διασκεδάζουν και είναι λογικό, όταν στην καθημερινότητά τους έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα.

Σε τρομάζει που το ένα μαγαζί μετά το άλλο κλείνει και μάλιστα μεγάλες πίστες;
Κάποια στιγμή στη νύχτα υπήρχε τεράστια προσφορά και αυτός ήταν ο λόγος που άνοιξαν τόσα πολλά νυχτερινά κέντρα. Νομίζω ότι η κρίση έχει ξεκινήσει έναν ξεκαθάρισμα, αρχίζουν και δουλεύουν πάλι οι πιο μικροί χώροι, εκείνοι που έχουν αντέξει στο χρόνο και οι καλλιτέχνες έμαθαν να συνεργάζονται.

Παρ ότι οι δουλειές είναι περιορισμένες βλέπεις πλήθος παιδιών που θέλουν να γίνουν τραγουδιστές. Στις οντισιόν του "The voice" γίνεται πανικός.
Είναι ευχάριστο να βλέπεις ότι οι νέοι άνθρωποι δεν αφήνουν την κρίση να τους εμποδίσει να ονειρεύονται. Ο χειρότερος εχθρός μας είναι ν΄ αφήσουμε την κρίση και τον φόβο να μπει εμπόδιο στ' όνειρά μας.

Συμφωνείς που στις μέρες μας κάποιοι ξεχωρίζουν από το youtube και όχι από δισκογραφία, όπως η περίπτωση του Παντελίδη.
Η δουλειά που γίνεται από το διαδίκτυο είναι πολύ σημαντική γιατί μπορεί κάποιος να γίνει γρήγορα και πολύ γνωστός. Το θέμα όμως δεν είναι να ακουστείς παντού, αλλά να αξίζει αυτό που προσφέρεις και να έχεις διάρκεια. Πάντως όλο αυτό με το διαδίκτυο το βρίσκω πολύ θετικό.

Μέχρι πότε συνεχίζετε στο VOX;
Μέχρι τέλος του μηνός, μετά θα πάω για λίγες εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη και συνεχίζω την περιοδεία όπως και πέρσι σε όλη την Ελλάδα, σε Κύπρο και Γερμανία.