Tom Ford

Είναι σχεδιαστής και σκηνοθέτης. Αλλά θα μπορούσε άνετα να είναι μοντέλο μια που σε γοητεία και σεξ απίλ τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από τα αγόρια που φορούν τις δημιουργίες του.

Το να είσαι gay στο Texas δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Εδώ που τα λέμε η κοινωνία μας παραμένει τόσο συντηρητική στην ουσία που το να είσαι ανοιχτά gay δεν είναι εύκολο πουθενά. Εξαίρεση αποτελεί ο χώρος της μόδας και της showbiz, φυσικά, αλλά κάτι μας λέει πως ο ταλαντούχος κύριος Ford εξίσου εύκολα θα διαχειριζόταν τη σεξουαλικότητά του σε όποιον τομέα και αν είχε αποφασίσει να... διαπρέψει.

Αρχικά αποφάσισε να σπουδάσει Ιστορία Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης αλλά τα παράτησε μόλις ένα χρόνο αργότερα για να δοκιμάσει την τύχη του στην υποκριτική σε τηλεοπτικές διαφημίσεις. Και τα κατάφερε μια χαρά. Έπειτα σκέφτηκε να ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και γράφτηκε στο διάσημο Νεοϋορκέζικο Parsons. Τα νυχτοπερπατήματά του στο θρυλικό Studio 54 της Νέας Υόρκης τον έκαναν μια από τις πιο αναγνωρίσιμες περσόνες του club και, κάπου εκεί, συνειδητοποίησε και τη σεξουαλική του ταυτότητα με την οποία συμφιλιώθηκε γρήγορα.

Θέλοντας να διευρύνει τους ορίζοντές του μετακόμισε στο Παρίσι, ένα χρόνο προτού αποφοιτήσει από το Parsons, όπου έκανε την πρακτική του στον οίκο Chloe και έκανε μια ακόμα ανακάλυψη: πόσο τον ιντριγκάρει η μόδα. Επέστρεψε στη Νέα Υόρκη μετά από 1 1/2 χρόνο, αποφασισμένος να ασχοληθεί μαζί της.

Το θράσος και η επιμονή του ήταν τα όπλα του, μαζί με το ταλέντο του. Για έναν ολόκληρο μήνα τηλεφωνούσε καθημερινά στην Αμερικανίδα σχεδιάστρια μόδας Cathy Hardwick προσπαθώντας να εξασφαλίσει μια δουλειά στην εταιρεία της. Τελικά την έπεισε να τον δοκιμάσει και κάπως έτσι ξεκίνησε η καριέρα του. Πολλά λόγια για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στον οίκο Gucci δεν χρειάζονται. Το 1994 έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής του και άλλαξε εντελώς την εικόνα του φέρνοντας πίσω το glam. Ήταν, άλλωστε, επηρεασμένος από τις disco nights του Studio 54. Το 1999 ο οίκος Gucci, που ήταν στα όρια της πτώχευσης όταν τον ανέλαβε ο Tom Ford, είχε καταφέρει να ανεβάσει την αξία του στα 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια και το 2004, όταν ο Ford αποχώρησε, η αξία του υπολογιζόταν στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αμέσως μετά ακολούθησε η διεύθυνση του οίκου Yves Saint Laurent και κατά τη διάρκεια της θητείας του εκεί κέρδισε ένα σωρό βραβεία μόδας και επανέφερε τον οίκο στο προσκήνιο.

Το 2007 άνοιξε το δικό του κατάστημα -και brand- στη Νεοϋορκέζικη Madison Avenue με ανδρικά ρούχα και αξεσουάρ. Σήμερα η φίρμα TOM FORD διαθέτει υποκαταστήματα στο Μιλάνο, στο Τόκιο, στο Beverly Hills, στο Las Vegas, στο Dubai, στη Ζυρίχη, στη Ρωσία και στην Αμερική.

Αλλά όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για τον designer με το άγγιγμα του Μίδα. Το 2009 έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο σκηνοθετώντας την ταινία «A Single Man». Και κέρδισε όχι μόνο τις εντυπώσεις αλλά και μερικές υποψηφιότητες για σημαντικά βραβεία όπως το Χρυσό Λιοντάρι της Βενετίας, Όσκαρ (και πολλές ακόμα υποψηφιότητες και βραβεία) για τον πρωταγωνιστή του Colin Firth, Χρυσή Σφαίρα για την πρωταγωνίστρια Julian Moore και πολλά ακόμα.

Η προσωπική του ζωή είναι εξίσου επιτυχημένη με την επαγγελματική. Είναι ζευγάρι με τον αγαπημένο του Richard Buckley από το 1986.