Η Μαντώ Γιαννίκου αισθάνεται τυχερή όταν συνεργάζεται όχι μόνο με καλούς ηθοποιούς αλλά & ανθρώπους

Κατερίνα Μπούσιου
Η Μαντώ Γιαννίκου αισθάνεται τυχερή όταν συνεργάζεται όχι μόνο με καλούς ηθοποιούς αλλά & ανθρώπους

Η πρωταγωνίστρια της σειράς «Η Γέφυρα» του ΑΝΤ1 + μιλάει για τις γυναίκες του σήμερα, τον πρώτο της μεγάλο τηλεοπτικό ρόλο αλλά και τη συνεργασία με τον Burak Hakki. 

Έχοντας ήδη μία πολύτιμη εμπειρία στο θέατρο, η ηθοποιός έγινε φέτος ένα από τα πιο πολυσυζητημένα τηλεοπτικά πρόσωπα, στον πρώτο μεγάλο της ρόλο στην ΤV, ως «Σοφία Μπακάλη». Η Μαντώ παίζει μία αστυνομικό που καλείται να λύσει το μυστήριο μίας δολοφονίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στη σειρά «Η Γέφυρα» στην streaming πλατφόρμα του ΑΝΤ1 +. Η ηθοποιός μιλάει στο Queen.gr για το ξεκίνημά της στη δημοσιογραφία, την συνεργασία της με τον Burak Hakki στη σειρά, τις γυναίκες που επηρέασαν τη ζωή της αλλά και τις γυναίκες του σήμερα που παλεύουν ακόμη για την ισότητα και την εξάλειψη της βίας.

https://www.instagram.com/p/CkLtklpowqZ

«Είναι δυνατόν να σκοτώνεται μία γυναίκα την ημέρα»;

Δημοσιογράφος για ένα μικρό διάστημα, βοηθός σκηνοθέτη στην συνέχεια, χορεύτρια, ηθοποιός, αλλά και εργαζόμενη στην παραγωγή στο θέατρο και τον κινηματογράφο: η Μαντώ Γιαννίκου μας συστήθηκε ήδη με ένα πλούσιο βιογραφικό και πραγματικά τίποτε δεν έγινε τυχαία στη ζωή της, το αντίθετο, κυνήγησε κάθε της όνειρο και δούλεψε πολύ γι' αυτό.

Η σειρά «Η Γέφυρα» ήταν μία ευτυχής συγκυρία για εκείνη, γιατί είναι στην ουσία και η πρώτη τηλεοπτική ελληνοτουρκική σύμπραξη που βλέπουμε στην ελληνική TV. Για αυτό και αρκετά από τα γυρίσματα, εκτός από την Αθήνα, έγιναν και στην Κωνσταντινούπολη. Στο πρώτο επεισόδιο, δύο αστυνομικοί καλούνται να ρίξουν φως σε μία δολοφονία στα ελληνοτουρικά σύνορα. Το μισό πτώμα είναι από την πλευρά της Ελλάδας και το άλλο μισό στην Τουρκία. Εκείνη και ο Burak Hakki από την άλλη πλευρά, καλούνται να λύσουν το μυστήριο. Αλλά και οι δύο κουβαλούν τον δικό τους προσωπικό Γολγοθά.

Η συνεργασία αυτή μοιάζει ιδανική: «Όταν μου ζήτησαν να περάσω από οντισιόν, γιατί είχα δει και τη δανέζικη μεταφορά της σειράς, (BRON -BROEN), ενθουσιάστηκα. Στην πράξη είδα, ότι ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτή η ελληνοτουρκική συνεργασία και σε επίπεδο ηθοποιών αλλά και σε επίπεδο συνεργείων. Αν μπορούσα να το ξανακάνω από την αρχή, θα το έκανα με μεγάλη χαρά. Η ελληνοτουρκική σύμπραξη μέσω της τέχνης είναι πολύ όμορφη».

https://www.instagram.com/p/CjNU8a8rqpU

Έζησες για ένα διάστημα στην Τουρκία. Πόσο διαφορετικές είναι οι συνθήκες διαβίωσης εκεί για μία γυναίκα;

Η Κωνσταντινούπολη μοιάζει με μία ευρωπαϊκή πόλη. Δεν έχει καμία διαφορά με την Αθήνα. Συζητώντας όμως με κάποιους Τούρκους συναδέλφους, κατάλαβα ότι ανάλογα με την πόλη όπου ζεις, υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Δεν προλάβαμε όμως να ταξιδέψουμε σε άλλες πόλεις για να το διαπιστώσω.

Πως ήταν η συνεργασία σου με τον Burak Hakki;

Πριν τη σειρά δεν τον γνώριζα, αλλά είχα ψάξει να μάθω για αυτόν. Όταν κατάλαβα ότι στη χώρα του είναι διάσημος, είχα μία αγωνία για το αν θα είναι προσιτός. Όταν τον συνάντησα για πρώτη φορά, είδα πόσο ταπεινός, καλόβολος, υπομονετικός και γλυκός άνθρωπος είναι στην πραγματικότητα. Μου λείπει η παρέα του, είναι εξαιρετικός. Μου άρεσε και η φιλοσοφία ζωής που έχει. Επιλέγει να κάνει λίγες δουλειές και αξιόλογες για να αφιερώνει τον χωρο-χρόνο του στη φάρμα του. Δεν είναι ο άνθρωπος της showbiz, με την κλασική έννοια.

https://www.instagram.com/p/CizYn7Kq8AT

Είσαι εκτός από ηθοποιός και χορεύτρια;

Θα ήταν άδικο προς εκείνες τις χορεύτριες που κάνουν χρόνια χορό να το ισχυριστώ και εγώ! Θα έλεγα ότι χορεύω μεν, αλλά ως ηθοποιός, και όχι ως επαγγελματίας χορεύτρια. Πριν ασχοληθώ με την υποκριτική και τον χορό, είχα σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τελείωσα τη σχολή και εργάστηκα μάλιστα για 3 χρόνια στην ΕΡΤ. Αλλά κατάλαβα πως δεν ήθελα να συνεχίσω ως δημοσιογράφος. Δεν είμαι ο άνθρωπος που μου αρέσει να κάθομαι μπροστά από ένα γραφείο, να κάνω το 8άωρο μου και να φεύγω. Δεν χωράω σε αυτό το πλαίσιο. Θέλω κίνηση, φαντασία και αλλαγές.

Φωτεινή Αθερίδου: «Πρέπει να νικήσουμε τον σεξισμό, αξίζουμε δικαιοσύνη εμείς οι γυναίκες»

https://www.instagram.com/p/CgAbG5HrkQb

Ποια γυναίκα είχες πρότυπο στη ζωή σου;

Θα σου έλεγα αρχικά την μητέρα μου και αργότερα την αδελφή μου, που είναι και ο πιο δικός μου άνθρωπος εκείνη που θαυμάζω απεριόριστα. Αν και είναι μικρότερή μου κατά ένα χρόνο τρέχω πάντα σε εκείνη για να μου δίνει τα «φώτα» της.

https://www.instagram.com/p/CUSEkDVg6Rk

Στο δικό σου χώρο έχουν αλλάξει οι συνθήκες για μία γυναίκα; Όλες αυτές οι προσπάθειες, οι αγώνες που κάναμε τα τελευταία χρόνια ενάντια στην κακοποίηση για τον σεξισμό, είχαν αποτέλεσμα;

Έγινε μία αρχή, αλλά καθόλου δεν τελειώσαμε με αυτά τα ζητήματα. Είναι πολύτιμο που κάποιες γυναίκες βγήκαν μπροστά. Έχουμε όμως μεγάλη ευθύνη σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο να πάρουμε αυτή την προσπάθεια και να την πάμε παραπέρα.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι μετά τις καταγγελίες, μετά και την παραπομπή όλων αυτών που κατηγορήθηκαν, «α, τώρα τα καταφέραμε» και να μείνουμε σε αυτό. Είναι σαν να πετάμε όλη αυτή την προσπάθεια στα σκουπίδια. Νιώθω όμως μία ανακούφιση. Γιατί ξέρω πως αν μου συμβεί κάτι, μπορώ πια να πάρω στο σωματείο μου και να το καταγγείλω. Θα μπορώ να απευθυνθώ σε συναδέλφους μου και να μην αισθάνομαι πια μόνη. Όπως αισθάνθηκαν άλλες γυναίκες στο παρελθόν.

Είναι δυσκολότερο ή ευκολότερο για μία γυναίκα σε σχέση με έναν άντρα να κάνει καριέρα στο δικό σου χώρο, όταν αποφασίσει να κάνει παράλληλα και οικογένεια;

Όχι δεν το πιστεύω αυτό. Γιατί έχω δει και συνομήλικες μου που έχουν ξεκινήσει να κάνουν οικογένεια και το περιβάλλον τους είναι πολύ υποστηρικτικό, για να συνεχίζουν παράλληλα με την μητρότητα, να δουλεύουν. Παραμένει όμως ένα υπαρκτό ζήτημα και είναι θλιβερό το 2022 να μιλάμε ακόμη για θέματα ισότητας μεταξύ γυναικών και αντρών.

Ούτε και για γυναικοκτονίες όμως θα περιμέναμε να μιλάμε ακόμη...

Επίσης αυτό είναι πολύ θλιβερό ζήτημα. Και σκέψου, πόσες τέτοιες περιπτώσεις υπήρχαν στο παρελθόν, που δεν τις μαθαίναμε. Τώρα με τα social media η ενημέρωση είναι διαφορετική.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη σου και παράλληλα ποια η πιο τυχερή στιγμή σου μέχρι σήμερα;

Δύσκολες είναι όλες οι φορές που βρέθηκα χωρίς δουλειά και αντιμετώπισα ανασφάλεια. Όσο για την πιο τυχερή – όσο κλισέ και αν ακουστεί – είναι όλες οι στιγμές που συνεργάζομαι με σπουδαίους ανθρώπους, εκτός από ηθοποιούς. Και στην «Γέφυρα» συνάντησα τέτοιους ανθρώπους.

https://www.instagram.com/p/CfLophHrc4B

Δες εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα