Οι μοδίστρες της Αθήνας αντιμετωπίζουν την κρίση με τον πιο έξυπνο και δημιουργικό τρόπο!

Οι μοδίστρες της Αθήνας αντιμετωπίζουν την κρίση με τον πιο έξυπνο και δημιουργικό τρόπο!

«Όσο βαθαίνει η κρίση τόσο δουλεύει η ραπτομηχανή» λένε οι μοδίστρες της Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια οι ίδιες έχουν γίνει δασκάλες και τα ραφεία τους σχολεία ραπτικής. Μαθαίνουν στις Αθηναίες, πώς να εκτονώνονται δημιουργικά φτιάχνοντας τη γκαρνταρόμπα τους με τα ίδια τους τα χέρια και κάνοντας fashion recycling.

«Εχουμε μια κλωστή και μια βελόνα»: κάπως έτσι ξεκινάει το πρώτο μάθημα. Απευθύνεται σε όσες μέχρι χθες νόμιζαν ότι το «sur mesure» είναι καινούργιο μπαρ στην Καρύτση, «ρελιάζω» σημαίνει «την αράζω στον καναπέ» και το μόνο «πατρόν» που υπάρχει είναι το καφέ στο Νέο Ψυχικό.

«Σε τρεις μήνες, θα έχετε μάθει να ράβετε όλα σας τα ρούχα» διαβεβαιώνει τις μαθήτριές της η Δήμητρα Σταμπουλίδου, γνωστή και ως modistroula. Ξεκίνησε από υπάλληλος σε τμήμα πωλήσεων μιας μπουτίκ, δούλευε για χρόνια σε ατελιέ, και για περίπου δύο δεκαετίες, σχεδίαζε νυφικά. Το 2009 είπε στον εαυτό της «αφού δεν μπορείς να γίνεις μια πολύ καλή σχεδιάστρια, γίνε μια πολύ καλή μοδίστρα. Στην Ελλάδα ακούν μοδίστρα και περιμένουν να δουν μια άσχημη, κακοσουλούπωτη, κακοντυμένη και λίγο λαϊκιά. Στο εξωτερικό σε θεωρούν καλλιτέχνη» λέει η Δήμητρα. Στα ολιγομελή τμήματά της, έχει μαθήτριες από υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών, μέχρι γιατρό, δικηγόρο, αξιωματικό του λιμενικού, φοιτήτρια, συνταξιούχο. «Έχω και μια αστυνομικίνα, αστέρι που ράβει αφάνταστα γρήγορα» λέει.

Όταν μια κοπέλα την ρωτάει πόσο κοστίζει να της φτιάξει ένα φόρεμα, εκείνη παραλλάσσει το κινέζικο ρητό: «Ελα να σε μάθω να το φτιάχνεις. Προτιμώ να γίνεις αυτάρκης παρά να στο πουλήσω έτοιμο!". Τα τελευταία τρία χρόνια, έχει μεταδώσει την τέχνη της σε περισσότερες από 1000 γυναίκες. Κάποιες, όπως η Ρηνιώ από την Κάλυμνο, δραστηριοποιήθηκαν επαγγελματικά και άνοιξαν δική τους επιχείρηση. Άλλες όπως η Ηλιάνα, έμαθαν να ράβουν μέχρι και παιδικές αποκριάτικες στολές.

«Για να αγοράσω ρούχο απέξω, πρέπει να είναι εκπτώσεις και να κοστίζει 10-15 ευρώ. Αλλιώς το ράβω» λέει η Δήμητρα.

Η νεαρότερη μαθήτριά της είναι 15 ετών και η μεγαλύτερη 65. «Δεν αποβλέπουν όλοι στο να κερδίσουν χρήματα. Βλέπουν τη ραπτική σαν ψυχοθεραπεία. Γιατί όταν ράβεις ξεχνάς όλα τα άλλα. Κάθεσαι μπροστά στη μηχανή και αφήνεις πίσω τα προβλήματα» συνεχίζει η ίδια. Τα σεμινάρια ξεκινούν με τα βασικά, το πέρασμα του κουμπιού και της κόπιτσας. «Το πρώτο ρούχο που φτιάχνουμε είναι φούστα ενώ συνεχίζουμε με φόρεμα και παντελόνι αλλά και με χειροποίητες τσάντες. Φέτος μετά τα Χριστούγεννα θα φτιάξουμε τα μαγιό και τις τσάντες θαλάσσης του επόμενου καλοκαιριού».

«Μαθαίνουμε να επιδιορθώνουμε το μακρύ και το κοντό μας» είναι το σύνθημα του ΕΡΙΑΛ. Πρόκειται για ένα κατάστημα με είδη πλεκτικής και ραπτικής, στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, όπου εδώ και μία πενταετία, νεαρές κοπέλες 20 ετών που θέλουν να έξτρα χαρτζηλίκι και 60χρονες που θέλουν απλώς να εκτονωθούν δημιουργικά, γίνονται μαθητευόμενες μοδίστρες.

«Έρχονται να μάθουν πώς να μεταποιούν και να επιδιορθώνουν τα παλιά τους ρούχα αλλά και πώς να φτιάχνουν ρούχα για τα παιδιά. Είναι μια διέξοδος η ραπτική αλλά παράλληλα ελαφρύνει οικονομικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό» λέει η Εφη Κοιλάκου, υπεύθυνη του καταστήματος. Πολλές φορές, την πλησιάζουν νεαρές κοπέλες οι οποίες όπως λέει «βρέθηκαν στα χέρια τους με τη ραπτομηχανή της γιαγιάς και δεν ξέρουν πώς λειτουργεί. Μας την φέρνουν εδώ και τους δείχνουμε. Εμείς βέβαια, παρέχουμε πλήρη εξοπλισμό, το μόνο που χρειάζεται να φέρουν είναι το ύφασμα» αναφέρει η ίδια. Δασκάλες, είναι οι έμπειρες μοδίστρες οι οποίες δίδασκαν παλιά, σε δήμους.

Ως δασκάλα ραπτικής, στον δήμο Αθηναίων, εργαζόταν στο παρελθόν και η Μαρία Λιόλιου. «Προ κρίσης βαριόντουσαν τη ραπτική. Τότε είχα 25 μαθήτριες αλλά με το που έπιασε η κρίση εμφανίστηκαν 200 επιλαχούσες στον δήμο». Τα τελευταία χρόνια έχει ιδρύσει το art & craft seminars και παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα (ή μαθήματα σε γκρουπ έως 4 ατόμων) σε νεαρά κορίτσια που θέλουν να μάθουν «κλασική ραπτική και έξυπνα πατρόν". Όπως αναφέρει η ίδια, «τους μαθαίνω να ράβουν απαρχής τα ρούχα. Κάνουμε το λεγόμενο fashion recycling, αλλάζουμε δηλαδή όψη στις ντουλάπες μας».

Η ίδια, έπιασε πρώτη φορά ύφασμα και κλωστή όταν ήταν 14 ετών. «Βρήκα μια μηχανή στο σπίτι της γιαγιάς μου. Μια θεία μου έφερε ένα σακί με παλιά ρούχα και άρχισα να ράβω. Στην αρχή δεν τα έκανα καλά. Μετά ξεσήκωσα έτοιμα ρούχα. Αυτός είναι μέχρι και σήμερα ο τρόπος μου- ξεσηκώνεις έτοιμα ρούχα και τα περιποιείσαι σαν την παλιά καλή ραπτική» λέει και συνεχίζει «στόχος των μαθημάτων εκτός απο την εκμάθηση της ραπτικής είναι και η σωστή επιλογή των μοντέλων ανάλογα με τον σωματότυπο». Σε κάθε κύκλο μαθημάτων περιλαμβάνονται: γάζωμα-τοποθέτηση φερμουάρ, τσέπες εξωτερικές, τσέπες ραφής, στρίφωμα ίσιο, στρογγυλό, στο χέρι ή στη μηχανή, σούρα, βολάν, πιέτες, πένσες, ρέλιασμα άκρων υφάσματος, τελείωμα άκρων υφάσματος, ράψιμο ζέρσευ υφασμάτων κ.α.. Όπως τονίζει η Μαρία: "Το αποτέλεσμα είναι που σε κάνει πλούσιο".

Για όσες επιθυμούν πλήρη και αναλυτική γνώση σε βάθος για κάθε τεχνική ραφής του ρούχου, στη σχολή «AthensFashionClub» που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον χώρο της μόδας, παραδίδονται τετράμηνα σεμινάρια κοπτικής- ραπτικής. «Δεν πρόκειται για εργαστήριο αλλά για σχολή μόδας» διευκρινίζει η υπεύθυνη σπουδών, Μαρία Βυτινίδου. Στο τέλος του σεμιναρίου, όσοι συμμετάσχουν θα μπορούν να ράβουν με ευκολία φούστες, φορέματα, tops και μπλούζες. «Όποιος λάβει μέρος στο τμήμα της κοπτικής-ραπτικής, δεν θα βγει σχεδιαστής ρούχων, ούτε όμως θα μάθει απλώς πως να μεταποιεί. Θα μάθει να φτιάχνει ρούχα για να καλύπτει τις δικές του ανάγκες» τονίζει η ίδια. Στο Level I που απευθύνεται σε αρχάριους, διδάσκονται οι βασικές τεχνικές ραφής, αντιγραφή πατρόν και δημιουργία ενδύματος σε προσωπικά μέτρα ενώ η ραπτομηχανή είναι απαραίτητη για «homework».

Modistroula
Κολοκοτρώνη 44
Σεμινάρια 3 μηνών, δύο φορές την εβδομάδα
Τιμή: 170 ευρώ,
τηλ: 2103244079, 6936630613
website: modistroula.gr

Εριάλ
Κολοκοτρώνη 43 Αθήνα
Σεμινάρια 3 μηνών, 1 φορά την εβδομάδα (3ωρα)
Τιμή: 200 ευρώ
τηλ: 2103230911
website: www.erial.gr

Art & craft seminars
Κάτω Χαλάνδρι
Σεμινάρια διάρκειας 4 εβδομάδων
60 ευρώ για το κάθε Κύκλο 8 ωρών (4×2ωρα ή 2×4ωρα -Express Weekend)
τηλ: 6947979518
website: artcraftseminars.gr

Athens Fashion Club
Αγίας Ελεούσης 5, Μοναστηράκι
Σεμινάριο διάρκειας 48 ωρών (16 εβδομάδες)
Τιμή: 400 ευρώ
Τηλ.: 2130271069, 6940266063
Ημέρες/ώρες: Τετάρτη, 16:00-19:00
website: athensfashionclub.com