Niki de Saint Phalle: Ποια «κρύβεται» πίσω από το σημερινό doodle της Google;

Βιβή Αγγελάκη
Niki de Saint Phalle: Ποια «κρύβεται» πίσω από το σημερινό doodle της Google;

Μας εντυπωσίασε!

Το είδαμε και μας κίνησε πραγματικά το ενδιαφέρον! Το σημερινό doodle της Google είναι τόσο πολύχρωμο και ξεχωριστό που δεν θα μπορούσε να μην είναι βγαλμένο από την τέχνη! Η Google λοιπόν, σήμερα αποφάσισε να τιμήσει την γαλλο-αμερικανίδα γλύπτρια και ζωγράφο Niki de Saint Phalle (Νίκη ντε Σεν Φαλ) καθώς συμπληρώνονται 84 χρόνια από τη γέννησή της.

Niki-de-SaintPhalle

Η Niki de Saint Phalle γεννήθηκε στη Γαλλία στις 29 Οκτωβρίου 1930. Τρία χρόνια αργότερα (1933) , η δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατούσε παγκοσμίως (κραχ του 1929) κατέστρεψε οικονομικά τον τραπεζίτη πατέρα της και έτσι η οικογένεια της αποφάσισε να μετακομίσει στην Αμερική και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη.

Η πρώτη επαφή της με την τέχνη έγινε μέσα από τις εικόνες περιοδικών, κόμικς, αλλά και επισκέψεις στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Σε μικρή ηλικία- μόλις 18 ετών- στα τέλη της δεκαετίας του '40 (1949) άρχισε να δουλεύει ως μοντέλο και έγινε εξώφυλλο σε πολύ μεγάλα περιοδικά όπως στο Life, στη Vogue και στο Elle.

19470-elle-n-38-du-6-aout-1946-niki-de-saint-phalle-gerard-philippe-hprints-com


Λίγα χρόνια αργότερα γνώρισε και παντρεύτηκε τον συγγραφέα Χάρι Μάθιους με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά.
Η περιστασιακή διαμονή της στη Μαγιόρκα αλλά και τα ταξίδια της σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη την έκαναν να γνωρίσει από κοντά το έργο του Γκαουντί – από το οποίο επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό στη συνέχεια.

Το 1952 εγκαταστάθηκε με τα παιδιά της στο Παρίσι, όπου σπούδασε θεατρολογία, υποκριτική και σκηνοθεσία, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1956 οργάνωσε την πρώτη της έκθεση στην Ελβετία. Στα τέλη περίπου της δεκαετίας του '60 χωρίζει με τον άντρα της.

007 niki-de-saint-phalle-et-jean-tinguely theredlist


Μερικά χρόνια αργότερα (1966) γνώρισε τον Ελβετό καλλιτέχνη Jean Tinguely, τον οποίο παντρεύτηκε. Η σχέση της μαζί του αποδείχτηκε πολύ δημιουργική αφενός γιατί γνώρισε πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής αφετέρου γιατί μαζί δημιούργησαν πολλά έργα, όπως το συντριβάνι έξω από το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, αφιερωμένο στον Ιγκόρ Στραβίνσκι.

1 quartier place stravinsky big

Κατά τη δεκαετία του '60 η Niki γίνεται γνωστή και προκαλεί το ενδιαφέρον της διεθνούς εικαστικής κοινότητας για τη δημιουργία έργων με τη βοήθεια της καραμπίνας (τεχνική της «σκοποβολής»).
Η τέχνη των έργων της, αν και στην αρχή χαρακτηρίστηκε ως νεορεαλιστική, στις αρχές της δεκαετίας του '70 αυτονομείται με τις περίφημες γλυπτές φιγούρες «Les Nanas», που καθορίζονται από μια φεμινιστική χροιά και είναι εμπνευσμένες από τη μητέρα γη.
Το 1988 συμμετείχε στην Μπιενάλε της Βενετίας, ενώ το 1993 πραγματοποίησε μια μεγάλη ατομική έκθεση στο Παρίσι.
Τα γλυπτά της Niki de Saint Phalle είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά και αναγνωρίσιμα έργα της εποχής μας. Ο Κήπος Ταρό στην Τοσκάνη και ο Μαγικός Κύκλος της Βασίλισσας Califia στην Καλιφόρνια, είναι μερικά από τα πιο γνωστά έργα της σε δημόσιους χώρους.

snake-sculpture-tokyo


Η ίδια δώρισε 300 έργα της στο Μουσείο Σπρένγκελ και περίπου 170 έργα της στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νίκαιας .
Απεβίωσε στις 21 Μαίου 2002 στην Καλιφόρνια.

Διαβάστε ακόμη:

H σπάνια περίπτωση του 12χρονου που έχει να φάει έναν ολόληρο χρόνο

Ελένη Ιωαννίδου: Το σύμβολο της Ελληνίδας μάνας του 1940