Band Air: Ενώνονται ξανά σε ένα single για τον Έμπολα!

Βιβή Αγγελάκη
Band Air: Ενώνονται ξανά σε ένα single για τον Έμπολα!

Το «Do They Know It's Christmas?» ηχογραφείται ξανά!

Τι και αν πέρασαν 30 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του «Do They Know It's Christmas?», όταν ο Bob Geldof κινητοποίησε πλήθος τραγουδιστών της εποχής να συμμετάσχουν στην ηχογράφηση ενός τραγουδιού με φιλανθρωπικό σκοπό, (για την αντιμετώπιση του λιμού στην Αφρική) σήμερα το ίδιο τραγούδι ηχογραφείται προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα που θα διατεθούν για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα.


Το 1984 , λοιπόν, ο αρχηγός του ιρλανδικού συγκροτήματος των Boomtown Rats είχε πρωτοστατήσει σε μια πολύ σημαντική κίνηση για την εποχή , απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση σε πολλούς καλλιτέχνες για να συμμετέχουν στην ηχογράφηση ενός τραγουδιού με αποκλειστικό σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τους ανθρώπους που υπέφεραν από το λιμό στην Αιθιοπία. Έτσι, δημιουργήθηκε το φιλανθρωπικό συγκρότημα Band Aid, που ηχογράφησε το τραγούδι «Do They Know It's Christmas?» σε σύνθεση του Bob Geldof και του Midge Ure των Ultravox. Τότε, το τραγούδι κατείχε μια από τις πιο υψηλές θέσεις στην κατάταξης του βρετανικού music chart πουλώντας εκατομμύρια αντίτυπα και με κέρδη άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ.


Σήμερα, στα πλαίσια της εμφάνισης της νόσου του Έμπολα που έχει στοιχίσει τη ζωή πολλών χιλιάδων ανθρώπων παγκοσμίως και συνεχίζει να αποτελεί έναν παγκόσμιο εφιάλτη, ο Bob Geldof ένωσε μερικές από τις μεγαλύτερες φωνές της βρετανικής μουσικής σκηνής και ηχογράφησαν ξανά το θρυλικό τραγούδι .

Band-Aid-30-012


Ο Bono των U2,(που συμμετείχε και στην προηγούμενη ηχογράφηση) , ο Chris Martin των Coldplay, οι One Direction, ο Sam Smith, η Angelique Kidjo, η Emeli Sande, o Dan Smith, o Guy Garvey, η Rita Ora, o Ed Sheeran, η Paloma Faith, o Sinead O' Connor, o Seal, οι Bastille, o Olly Murs και η Ellie Goulding τραγούδησαν τη νέα διασκευή του τραγουδιού, που τροποποιήθηκε ώστε να ανταποκρίνεται σ' αυτό το φιλανθρωπικό σκοπό .


Το τραγούδι, λοιπόν, κυκλοφόρησε εχθές , Δευτέρα 17 Νοεμβρίου και «όπως βλέπουμε από το iTunes, πουλάει σαν τρελό. Μέσα σε τέσσερα-πέντε λεπτά είχαμε συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο λίρες» δήλωσε ο Bob με μεγάλη χαρά και έκπληξη στο βρετανικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio 4.


Το «Do They Know It's Christmas?» επανεκδόθηκε άλλες δύο φορές, το 1989 και το 2004, ενώ το τελευταίο CD single αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τρεις εβδομάδες.

Δείτε το video του τραγουδιού εδώ: {youtube}i1jeiC-JEsI{/youtube}