«Χτύπησε και πάλι η παραπληροφόρηση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο»

«Χτύπησε και πάλι η παραπληροφόρηση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο»

Σκόπιμη καλλιέργεια πανικού με βάση ατεκμηρίωτη μελέτη Ιάπωνα επιστήμονα

Σε πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα για το πως οργανωμένα συμφέροντα μπορούν να προκαλέσουν παραπληροφόρηση και πανικό εξελίσσεται διεθνώς η συζήτηση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.


Την προηγούμενη εβδομάδα τα εγχώρια και τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναδημοσίευσαν αφιέρωμα της Daily Mail με τον εντυπωσιακό τίτλο « Το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει δέκα φορές περισσότερα καρκινογόνα συστατικά από το ηλεκτρονικό τσιγάρο».

Θα περίμενε κανείς ότι τέτοιας έκτασης δημοσιότητας θα ανταποκρίνονταν σε καταιγισμό επιστημονικών μελετών ή στη δημοσίευση σε κάποιο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό συγκεκριμένης επιστημονικής έρευνας. Θα περίμενε επίσης κανείς τα Μέσα πριν προχωρήσουν στη δημοσίευση αυτών των «τρομοκρατικών τίτλων» να έχουν προχωρήσει στη διασταύρωση και τον έλεγχο της αξιοπιστίας του «ρεπορτάζ». Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο αφορά άμεσα την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το newsbomb.gr επικοινώνησε με το διακεκριμένο καρδιολόγο και ερευνητή Κωνσταντίνο Φαρσαλινό, και έμαθε τα παρακάτω εντυπωσιακά στοιχεία για την υπόθεση.


Σε επικοινωνία που είχε ο καθηγητής Φαρσαλινός με το Ιάπωνα ερευνητή Naoki Kunugita, ο οποίος προκάλεσε όλο αυτό τον πανικό, κατέστη σαφές ότι σε όλα τα επίσημα δημοσιευμένα ερευνητικά δεδομένα του Ιάπωνα επιστήμονα προκύπτει μία εντελώς διαφορετική εικόνα σε σχέση με τις τελευταίες δηλώσεις του. Συγκεκριμένα, ο ίδιος επιστήμονας αναφέρει στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Environmental Research and Public Health ότι το χειρότερο δείγμα ηλεκτρονικού τσιγάρου είχε 6 φορές λιγότερη φορμαλδεύδη από τα συμβατικά τσιγάρα, ενώ πολλά από τα δείγματα που ανέλυσε δεν περιείχαν καθόλου φορμαλδεύδη. Ο μέσος όρος των μετρήσεων του στα δείγματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν 50 φορές χαμηλότερος από την μέση τιμή φορμαλδεύδης στα συμβατικά τσιγάρα.


Όταν δε ερωτήθη ο Ιάπωνας επιστήμονας πως προχώρησε στην ανακοίνωση ατεκμηρίωτων επιστημονικά στοιχείων απάντησε ότι είχε νέα στοιχεία που αφορούν μία άγνωστης προέλευσης και αξιοπιστίας συγκεκριμένης ηλεκτρονικής συσκευής που μετρήθηκε και έβγαλε υψηλά ποσοστά φορμαλδεύης.


Ερωτηματικά λοιπόν γεννά πολλά, η ταχύτατη αναδημοσίευση ανά τον κόσμο, μίας μεμονωμένης και ατεκμηρίωτης επιστημονικά άποψης για ένα προϊόν που αναπτύσσεται ραγδαία στον κόσμο και που ως γνωστό έχει πανίσχυρους ανταγωνιστές.

Στις Σκανδιναβικές χώρες όπου παίρνουν πολύ σοβαρά τα ζητήματα υγείας και υπεύθυνης πληροφόρησης έχει ήδη ξεσπάσει σάλος για το πώς μία εντελώς αίολη επιστημονική άποψη μπόρεσε και ξεσήκωσε τέτοιο πανικό στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.