5 πράγματα που δεν ξέραμε (και θα θέλαμε να μάθουμε) για τον Γιάνη Βαρουφάκη

Βιβή Αγγελάκη
5 πράγματα που δεν ξέραμε (και θα θέλαμε να μάθουμε) για τον Γιάνη Βαρουφάκη

Γιατί όλος ο κόσμος μιλά για το νέο Υπουργό Οικονομικών;

Είναι σίγουρα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα των ημερών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή, αφενός γιατί ήταν ένας από τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου γιατί αναλαμβάνει το «καυτό» χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών και το δύσκολο έργο που αυτό συνεπάγεται. Κι ενώ αυτές τις ημέρες έχουμε διαβάσει τόσα πολλά, υπάρχουν 5 πράγματα που πραγματικά δεν ξέραμε για εκείνον και σας τα παρουσιάζουμε:

1. Είναι ενεργός blogger και δεν πρόκειται – σύμφωνα και με τελευταίες δηλώσεις του- να τα παρατήσει ακόμη και από τη νέα του θέση στο Υπουργείο. «Μου είπαν πως έφτασε η ώρα να διακόψω (το blogging) ή απλά να σκάσω. Σκοπεύω να αψηφήσω τις συμβουλές τους. Το να συνεχίσω το blogging εδώ θα θεωρούνταν κανονικά ανεύθυνο για έναν υπουργό Οικονομικών να αναλώνεται σε τέτοιου είδους επικοινωνία. Φυσικά οι αναρτήσεις θα γίνουν όλο και πιο σπάνιες και σύντομες. Ελπίζω όμως να σας αποζημιώσω με πιο... ζουμερές απόψεις, παρατηρήσεις και ιδέες. Οπότε συνεχίστε να παρακολουθείτε το blog» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ ο προσωπικός λογαριασμός του στο Twitter αριθμεί μέχρι στιγμής 139.000 followers.

2. Aγαπά την τέχνη και το αποδεικνύει. Μαζί με τη σύζυγό του, Δανάη Στράτου- διάσημη γλύπτρια και εικαστικός- εκτός του ότι έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη της γης, έγραψε τα κείμενα για πολλά εικαστικά projects της, δημοσιευμένα στην ηλεκτρονική συμμετοχική πλατφόρμα Vital Space (μη κερδοσκοπικό οργανισμό), η οποία «προσφέρει μια νέα ματιά, πρεσβεύοντας ότι η καλλιτεχνική προοπτική μπορεί να βοηθήσει στον εκπολιτισμό, στον εξανθρωπισμό ακόμη και στον εξορθολογισμό της συζήτησης σχετικά με την τρέχουσα συμβολή στις δύο κρίσεις της εποχής μας: την οικονομική και περιβαλλοντική»

3. Εργάστηκε σε μια από τις πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο, την Valve. Η Valve, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην αγορά της ηλεκτρονικής διασκέδασης, που αναπτύσσει και εκδίδει video games- γνωστή για την υπηρεσία Steam (αριθμεί 55 εκατομμύρια χρήστες)- τον προσέλαβε ως οικονομολόγο της, μετά από πρόσκληση- πρόταση του ίδιου του πρόεδρου της, Gabe Newell, το Μάρτιο του 2012. Τότε μάλιστα ο νυν Υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «η ιδέα ότι μια εταιρεία λογισμικού είχε δημιουργήσει κοινότητες ανθρώπων που η ίδια θεωρούσε ότι συνιστούσαν «εικονικές οικονομίες», τις οποίες μάλιστα φοβόταν να συνενώσει μπας και δημιουργήσει μια ακόμα προβληματική Ευρωζώνη στο διαδίκτυο, ήταν αρκετή για να αποφασίσω, εκείνο το βράδυ, πως τον επόμενο μήνα (τον περασμένο Νοέμβριο που έτσι κι αλλιώς είχα προγραμματίσει ταξίδι στην Αμερική), θα επισκεπτόμουν το Seattle να δω τι κάνουν ο Gabe και οι συνεργάτες του.»

var

4. Δεν εγκαταλείπει το ευρώ. Ο Γιάνης Βαρουφάκης μπορεί να «μην είναι ερωτευμένος με το ενιαίο νόμισμα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η el pais, παρόλα αυτά θέλει οι Έλληνες να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν. «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μείνει στο ευρώ» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στο CNN. Μεταξύ άλλων προτάσεων, ο Βαρουφάκης προτείνει «να συνδεθεί η αποπληρωμή του χρέους με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της χώρας και επίσης να συζητηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ώστε η χώρα να μη βρεθεί ξανά στη θέση που βρέθηκε το 2009.»

5. Έχει ήδη γράψει την επιστολή παραίτησής του. Σε ανάρτηση στο προσωπικό του blog, την 9η Ιανουαρίου αναφέρει : «Ποτέ δεν ήταν πρόθεσή μου να εισέλθω στο εκλογικό παιχνίδι... όμως η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα με τίμησε και δεν μπορούσα να αρνηθώ έναν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες. Ο μεγαλύτερος φόβος μου, τώρα που έχω μπει στο πολιτικό ρινγκ, είναι ότι μπορεί να μετατραπώ σε πολιτικό. Ως αντίδοτο για τον ιό αυτό, σκοπεύω να γράψω την επιστολή παραίτησής μου και να την κρατήσω στην εσωτερική τσέπη, έτοιμος να την υποβάλω τη στιγμή που θα αισθανθώ ότι χάνω τη δέσμευση μου να μιλάω με αλήθεια στην εξουσία.»

Εμείς, θα του ευχηθούμε καλή δύναμη στο νέο αγώνα που ξεκινά!

Διαβάστε ακόμα

Περιστέρα Μπαζιάνα: Τι «απαντά» στις στυλιστικές προτάσεις της Vogue;

Ο Αλέξης Τσίπρας φιγουράρει ως "Man of the Week" πασίγνωστου διεθνούς περιοδικού!