Πιστεύεις στη Μαγεία;

Πιστεύεις στη Μαγεία;

O DMC, ο πιο διάσημος μάγος του κόσμου... αποκαλύπτεται στο Queen.gr! 

Μαγικά πράγματα συμβαίνουν συνέχεια γύρω μας, μόνο που τις περισσότερες φορές είμαστε πολύ απασχολημένοι για να τα προσέξουμε. Κάπως έτσι εξηγώ αυτό που μου συνέβη μερικές μέρες πριν: το βράδυ τον έβλεπα στο National Geographic (με ανοιχτό στόμα, ως συνήθως) να κάνει μαγεία στο show «Beyond Magic with DMC», το επόμενο πρωί χτύπησε το τηλέφωνό μου και με ρώτησαν αν θα ήθελα να τον συναντήσω και να κάνω μια συνέντευξη μαζί του- ήταν ήδη στην Αθήνα, καλεσμένος του OTE TV και του National Geographic για το 2ο Athens Science Festival. «Ε, δεν γίνεται!» σκέφτηκα καθώς κανονίζαμε τις λεπτομέρειες τις συνάντησή μας, όμως όπως μου εξήγησε ο Drummond Monney-Coutts, ένας από τους διασημότερους μάγους στον κόσμο, «όλα γίνονται, αρκεί να αφήνεις το μυαλό σου ανοιχτό».

Ο Drummond, γνωστός ως DMC, έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία: η οικογένειά του συγκαταλέγεται στους πιο ισχυρούς τραπεζίτες της Μεγάλης Βρετανίας, ο πατέρας του είναι Βαρόνος του Latymer, ο ίδιος σπούδασε στο φημισμένο πανεπιστήμιο του Eton στη Μεγάλη Βρετανία σε μια προσπάθεια να δοκιμάσει κάτι άλλο εκτός από τη μαγεία, μια προσπάθεια που εγκατέλειψε γρήγορα, όπως λέει.


Ο... Χουντίνι του 21ου αιώνα είναι ψηλός, με διάφανη επιδερμίδα, μεγάλο φωτεινό χαμόγελο, χαμηλή βελούδινη φωνή και, κυρίως, είναι απρόσμενα γήινος. Αν και συνηθισμένος πλέον να βλέπει την έκπληξη και τον θαυμασμό (αυτό το να τον κοιτάζουν με «ανοιχτό στόμα») στον κόσμο που γίνεται αυτόπτης μάρτυρας στα μαγικά του, αν και έχει δώσει παράσταση για την Βασίλισσα της Αγγλίας και είναι συχνά καλεσμένος στα πάρτυ πολλών A-list celebrities, ο DMC δεν είναι καθόλου «δήθεν»- το αντίθετο, μάλιστα. Πετάει το μανδύα του μυστηρίου που τυλίγει τους μάγους και εξηγεί πως είναι illusionist- ό,τι κάνει δεν είναι τίποτε περισσότερο από αριστοτεχνικές οφθαλμαπάτες, παιχνίδια του μυαλού, της αντίληψης, των αισθήσεων.

xx4 bf95a

Τι είναι μαγεία, λοιπόν;
Είναι πολύ δύσκολο να ορίσεις τι είναι μαγεία. Είναι σαν την αγάπη, την ευτυχία, που είναι μια αφηρημένη αίσθηση, δεν υπάρχει ακριβής ορισμός. Δεν μπορείς να την περιγράψεις με μερικές, πρέπει να ανακαλύψεις τι είναι η μαγεία για σένα, να δώσεις τον δικό σου ορισμό.
Για μένα, είναι η στιγμή. Είναι αυτό που σου συμβαίνει όταν «χάνεσαι» σε μια τέλεια στιγμή, όπως όταν βλέπεις μια κωμωδία και γελάς με ένα αστείο ή όπως όταν ακούς ένα κομμάτι και σε παρασύρει. Η μαγεία έχει τη δύναμη να σε παρασύρει, και για μένα δεν είναι απλά μερικά τέλεια εκτελεσμένα κόλπα αλλά όλη η αίσθηση, η ατμόσφαιρα που δημιουργείται γύρω σου.

Υπάρχει κάτι υπερφυσικό πίσω από τη μαγεία;

Όχι, δεν έχω υπερφυσικές δυνάμεις, δεν υποστηρίζω πως είμαι προικισμένος με διαφορετικές δυνατότητες από τους υπόλοιπους. Είμαι πάντα ειλικρινής και λέω πως ό,τι κάνω είναι οφθαλμαπάτη. Πίσω από κάθε «μαγικό» βρίσκεται πολλή μελέτη, εξάσκηση, οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε είναι πολύ αναλυτικές, βασιζόμαστε πολύ στα μαθηματικά- βέβαια, κάποιες από αυτές τις τεχνικές είναι πραγματικά υπέροχες, τόσο ανεπαίσθητα ισχυρές που ξεγελούν το μυαλό και τα μάτια.

Η μαγεία είναι ένα ταξίδι που γίνεται μέσα σε δευτερόλεπτα, μια πολύ μοναδική εμπειρία. Πώς να περιγράψεις αυτό που αισθάνεσαι όταν βλέπεις να γίνεται μπροστά σου κάτι «μαγικό» που δεν μπορείς να εξηγήσεις - είναι αυτό το σημείο που εγκέφαλός σου «εκρήγνυται» από αυτό που συμβαίνει.
Προσωπικά, πάντως, δεν έχω δει ποτέ τίποτε που να μην μπορώ να το εξηγήσω με τη λογική. Και ομολογώ πως ανυπομονώ για εκείνη τη στιγμή που θα δω κάτι μαγικό, κάτι αδύνατο να συμβεί, κάτι που η λογική και η γνώση μου δεν θα μπορεί να εξηγήσει.

xx2 32179

Τι χρειάζεται κάποιος για να γίνει ένας πραγματικά καλός illusionist;

Χρειάζονται πολλά, πολλά, πολλά χρόνια εξάσκησης! Είναι σαν το πιάνο: κανείς δεν γεννιέται έτοιμος πιανίστας, χρειάζονται πολλά χρόνια καθημερινής μελέτης, επιμονής και υπομονής – δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για να γίνεις μάγος. Πρέπει να μελετάς, να αναλύεις, να εξασκείσαι με αυτοσυγκέντρωση και αφοσίωση- δεν είναι καθόλου εύκολο. Το πιο σημαντικό είναι να παθιάζεσαι με την μαγεία, αυτό χρειάζεσαι για να αντέξεις όλη αυτή τη διαδικασία, και κανένα άλλο ειδικό ταλέντο. Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι, υπήρχαν πολλά πράγματα στα οποία δεν ήμουν καλός- για παράδειγμα, ήμουν πολύ εσωστρεφής, πολύ ντροπαλός, ήμουν ένα περίεργο παιδί. Κι όμως, η μαγεία μου έδωσε δύναμη και έμπνευση, με έκανε κοινωνικό, με έφερε κοντά στους ανθρώπους, είναι ένα μοναδικό συναίσθημα να μπορείς να μοιράζεσαι αυτές τις στιγμές με τους γύρω σου.

Πώς αποφάσισες να γίνεις μάγος;

Λένε πως δεν διαλέγεις την μαγεία, σε διαλέγει η μαγεία. Από πολύ μικρός ήξερα πως αυτό ήθελα να κάνω. Δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή που να είχα έστω την παραμικρή αμφιβολία αν θα πρέπει να ασχοληθώ με την μαγεία ή όχι, όσα χρόνια και αν θα χρειαζόμουν για να τα καταφέρω. Δεν υπήρχε τίποτε στη ζωή μου που να ήταν πιο συναρπαστικό από την μαγεία. Η οικογένειά μου αρχικά ανησυχούσε πως δεν θα τα καταφέρω και πίστευε πως αυτή δεν ήταν και η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσα να κάνω από πλευράς καριέρας. Όμως πολύ γρήγορα κατάλαβαν πως ήταν μονόδρομος, και έτσι αναγκάστηκαν να το δεχτούν.

Απέτυχες ποτέ σε κάποιο κόλπο;

Ναι! Σε ένα επεισόδιο είμαι δεμένος ανάμεσα σε 2 φορτηγά και έπρεπε να ξεφύγω από τις αλυσίδες πριν με τραβήξουν, δηλαδή με ανοίξουν στη μέση. Δεν τα πήγα καθόλου καλά, δεν μπόρεσα να ξεφύγω, σύρθηκα στο έδαφος, ήταν ένα πολύ σοβαρό ατύχημα. Αυτό με έβαλε σε μια διαδικασία να σκεφτώ περισσότερο, δούλεψα πολύ και την επόμενη φορά που το δοκίμασα, τα κατάφερα.

xx1 3b609

Υπάρχει κώδικας ηθικής στη μαγεία;

Υπάρχει ευθύνη στο πώς διαχειρίζεσαι τη μαγεία, ειδικά κάποια από τα «στοιχεία» της, για παράδειγμα τα χαρτιά. Ή ακόμα και αυτό που κουβεντιάσαμε πριν, το υπερφυσικό: βλέπεις ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι μιλάνε με νεκρούς, όμως αυτό που μπορώ με βεβαιότητα να πω είναι ότι κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα, τα ίδια τρικ που κάνω και εγώ! Αυτό που συμβαίνει με τη μαγεία είναι πως κάθε άνθρωπος βλέπει το ίδιο μαγικό από μια διαφορετική οπτική γωνία. Μου συμβαίνει πολύ συχνά να έρχεται κόσμος μετά από 3-4 χρόνια και να μου λέει «α, θυμάμαι τότε που έκανες αυτό το κόλπο» και ατό που θυμούνται δεν έχει καμία σχέση αυτό που πραγματικά είχα κάνει. Υπάρχει ένας διάσημος άντρας στην Αμερική, ο James Randi, ο οποίος δίνει 1 εκατομμύριο δολάρια σε όποιον μπορεί να κάνει υπερφυσικά πράγματα, να μετακινήσει αντικείμενα, να μιλήσει με νεκρούς, οτιδήποτε υπερφυσικό. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι μια αίτηση, και μετά να δείξεις τις ικανότητές σου μπροστά σε μια ομάδα ειδικών που θα σε αξιολογήσει. Ε, λοιπόν, εδώ και 30 χρόνια δεν έχει υπάρξει κανένας που να μπορέσει να πάρει τα χρήματα, ακριβώς γιατί όλα είναι τρικ!

xx3 4b0a3

Τι σημαίνει το tattoo που έχεις στο κεφάλι σου;

Είναι το μάντρα μου στα hindi: «Be, Love, Believe».

Κάπως έτσι πέρασαν δέκα μαγικά λεπτά με τον DMC. Στα υπόλοιπα 2 λεπτά που είχαμε στη διάθεσή μας, του ζήτησα να μου δείξει ένα μαγικό- και ναι, έμεινα με το στόμα ανοιχτό, ως συνήθως! Δείτε το και εσείς:

{youtube}8flIWsux5aU{/youtube}