Γκαμπριέλα Μιστράλ: Η Google τιμά την μεγάλη λογοτέχνη με το σημερινό της doodle

Γκαμπριέλα Μιστράλ: Η Google τιμά την μεγάλη λογοτέχνη με το σημερινό της doodle

126 από τη γέννησή της

Σαν σήμερα, πριν από 126 χρόνια, γεννήθηκε η μεγαλύτερη ίσως Χιλιανή ποιήτρια και λογοτέχνης, Γκαμπριέλα Μιστράλ της οποίας το πραγματικό όνομα ήταν Λουσία Γοδόι Αλκαγιάγα και το οποίο και εμπνεύστηκε από τα ονόματα των αγαπημένων της ποιητών. Πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 1957 ενώ είχε βασκική και ινδιάνικη καταγωγή. Ήταν η πρώτη χιλιανή ποιήτρια που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1945.

Gabriela-Mistral 0758b

Κόρη ενός ποιητή και δασκάλου, η Λουσία Γοδόι Αλκαγιάγα σπούδασε δασκάλα, ενώ έτρεφε τεράστια αγάπη για τα παιδιά. Άρχισε να γράφει ποιήματα στα νιάτα της, όταν γνώρισε τον έρωτα ενώ τα «σονέτα του θανάτου» τα έγραψε αμέσως μετά την αυτοκτονία του μνηστήρα της την οποία δεν ξεπέρασε και ποτέ. Το 1922 έλαβε πρόσκληση από την κυβέρνηση του Μεξικού, την οποία αποδέχτηκε με χαρά, ιδρύοντας ένα σχολείο, ενώ έγραψε και πολλά σχολικά βιβλία.

gabriela-mistrals 50454

Μέσα σε μία δεκαετία η καριέρα της εκτοξεύτηκε, ενώ έπειτα από πολλές επιτυχίες, κατάφερε να διοριστεί πρόξενος σε διάφορες χώρες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κυβέρνηση της Χιλής τη χρησιμοποίησε στις διπλωματικές της υπηρεσίες. Έλαβε το βραβείο Νόμπελ για τη «λυρική της ποίηση αλλά και ως σύμβολο των ιδεαλιστικών τάσεων σ' ολόκληρο τον κόσμο της Λατινικής Αμερικής».

gkampriela-mistral da43a
mistral postcard 28f98