Χριστούγεννα στον κόσμο: Οι πιο περίεργες παραδόσεις και έθιμα

Γωγώ Φούντα
Χριστούγεννα στον κόσμο: Οι πιο περίεργες παραδόσεις και έθιμα

Θα μπορούσατε ποτέ να φαναστείτε ότι...

Χριστούγεννα σήμερα μέρες αγάπης και ζεστασιάς. Και μπορεί εμείς να έχουμε συνηθίσει, τα δώρα να τα φέρενει ο Άγιος Βασίλης, να φοράμε γούρια για καλή χρονιά και να στολίζουμε δέντρο, υπάρχουν όμως παραδόσεις άλλων λαών τις οποίες ούτε καν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε, και είμαστε σίγουροι ότι αν οι συγκεκριμένοι έβλεπαν τις δικές μας θα παραξενεύονταν αρκετά. Παρακάτω λοιπόν, σε μία έκρξη... διδαχής, συγκεντρώσαμε τα πιο περίεργα έθιμα από όλο τον κόσμο έτσι για να δείτε πόσο διαφορετικές κουλτούρες και πόσο διαφορετικές παραδόσεις υπάρχουν για μία και μόνο μέρα της χρονιάς.

1. Στην Κολομβία τα δώρα δεν τα φέρνει ο Άγιος Βασίλης ούτε και κάποιος άλλος Άγιος, αλλά ο μικρός Ιησούς. Δυσκολευόμαστε βέβαια να πιστεψουμε ότι μπαίνει από τις καμινάδες.

2. Στην Εσθονία είναι παραδοση την Παραμονή των Χριστουγέννων να χαλαρώνεις σε... σάουνα!

3. Ένας Ισλανδικός θρύλος λέει μία γιγάντια γάτα τρώει όποιον δεν παίρνει δώρο Χριστουγέννων καινούρια ρούχα!

4. Oι ιστοί αράχνης χρησιμοποιούνται σαν χριστουγεννιάτικα στολίδια στην Ουκρανία.

5. Στο Καράκας της Βενεζουέλας οι πιστοί την ημέρα των Χριστουγέννων πηγαίνουν στην εκκλησία με... rollers!

6. Στην Πολωνία το εορταστικό γεύμα απαγορεύεται να ξεκινήσει μέχρι τη στιγμή που θα φανεί το πρώτο αστέρι στον ουρανό!

7. Oι εορτασμοί των Χριστουγέννων είχαν απαγορευτεί από το 1969-1998 στην Κούβα προκειμένου οι πολίτες να ξεφύγουν από τη λαίλαπα της ζάχαρης και της εμπορευματοποίησης γενικά.

8. Στη Σλοβακία την ημέρα των Χριστουγέννων πετάνε με ένα κουτάλι ζυμάρι στο ταβάνι, και όσο περισσότερη ποσότητα κολλήσει, τόσο πιο καλά θα πάει η χρονιά.