Η σχολική εκδρομή που κάθε παιδί του Δημοτικού πρέπει να κάνει φέτος!

Η σχολική εκδρομή που κάθε παιδί του Δημοτικού πρέπει να κάνει φέτος!

Λένε πως η παιδική ηλικία είναι η καλύτερη περίοδος της ζωής ενός ανθρώπου και η αλήθεια είναι ότι όσα χρόνια και αν περάσουν, πάντα θα θυμάσαι την εποχή εκείνη με αγάπη και νοσταλγία. Πώς μπορείς άλλωστε να ξεχάσεις τα γέλια, τους συμμαθητές, την ώρα της γυμναστικής και φυσικά, τις εκδρομές;

Ναι, οι εκδρομές ήταν και θα είναι η χαρά του κάθε μαθητή και είτε είσαι μαμά είτε εκπαιδευτικός είτε νονά, θεία ή αδερφή, το σίγουρο είναι πως θέλεις τα παιδιά που έχεις δίπλα σου να απολαμβάνουν όσο περισσότερο γίνεται τις σχολικές τους εξορμήσεις και κυρίως, να μαθαίνουν από αυτές!

Ποια είναι όμως η ιδανική μονοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στις μέρες μας; Υπάρχουν άραγε επιλογές εκπαιδευτικών προγραμμάτων εντός της Αττικής που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά μας να αποκτήσουν μία διαφορετική μαθησιακή εμπειρία και αναμνήσεις; Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε αυτά τα ερωτήματα και να σε κάνουμε να νιώσεις και εσύ πάλι σαν παιδί που περιμένει πως και πως την σχολική εκδρομή. Η αγάπη για τη Φύση, η ανάγκη για προστασία των φυσικών πόρων μέσω της ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης είναι μερικά από τα θέματα που διδάσκονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία, προκειμένου η νέα γενιά να πάρει στα χέρια της το μέλλον του πλανήτη, που εμείς αποκαλούμε «Σπίτι μας». Που μπορούν λοιπόν τα παιδιά μας να διδαχθούν για τα ζητήματα αυτά εκτός σχολείου;

Ο φίλος μας ο Σταγονούλης

Ο Σταγονούλης, είναι ο μικρότερος εργαζόμενος της ΕΥΔΑΠ και αποτελεί την καλύτερη αφορμή για την επόμενη σχολική εκπαιδευτική εκδρομή των μικρών μας φίλων, καθώς το πρόγραμμα βασίζεται στη διδασκαλία, στην ενεργή συμμετοχή των παιδιών και σε βιωματικές δράσεις μετατρέποντας έτσι την εκπαιδευτική επίσκεψη σε μια ευχάριστη περιπέτεια γνώσεων και εμπειριών. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι, σε αίθουσα που κατασκευάστηκε ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό, με σύγχρονο οπτικοακουστικό εξοπλισμό. Απευθύνεται σε μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τις ανάλογες τροποποιήσεις και είναι δωρεάν. Με λίγα λόγια, είναι η ιδανική σχολική εκδρομή που εύχεσαι να είχες κάνει και εσύ όταν ήσουν μαθήτρια και σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρακολουθούν κάθε χρόνο περίπου 10.000 παιδιά.

eydap 2

Τώρα, λοιπόν, που η νέα σχολική χρονιά μόλις ξεκίνησε, αν έχετε παιδιά στην οικογένειά σας, σίγουρα θέλετε να είναι όσο πιο «γεμάτη», διασκεδαστική και επιμορφωτική γίνεται. Γι’ αυτό το λόγο αξίζει να βάλετε το Σταγονούλη στο πρόγραμμα των παιδιών σας – πόσο μάλλον φέτος που περιλαμβάνει ανανεωμένο εκπαιδευτικό υλικό με νέα βιβλία και εικαστικά, τα οποία θα γίνουν το ερέθισμα για ενδιαφέρουσες περιβαλλοντικές συζητήσεις και δράσεις στο σπίτι αλλά και στο σχολείο, στο πλαίσιο της διδακτικής πρακτικής!

Η προσέγγιση στο εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Το Ταξίδι του Σταγονούλη»

Μέσα από τη συμμετοχική προσέγγιση και τις βιωματικές δράσεις και αξιοποιώντας ένα πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό αλλά και τα εργαλεία της ενεργητικής μάθησης, τα παιδιά ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε πρωτότυπα ομαδικά παιχνίδια ώστε να γνωρίσουν όλο τον κύκλο του νερού, να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν τα προβλήματα που σχετίζονται με την παγκόσμια έλλειψη νερού και να υιοθετήσουν μια υπεύθυνη συμπεριφορά στην καθημερινότητά τους και να μάθουν να καταναλώνουν χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον, βάζοντας έτσι το δικό τους λιθαράκι στην προστασία του πλανήτη.

Οι εκπαιδευτικοί στόχοι

«Το Ταξίδι του Σταγονούλη» αναπτύσσεται γύρω από:

  • Τις σπουδαίες ιδιότητες του νερού, τις μορφές τους και τον κύκλο του
  • Τη σημασία του για τη βιοποικιλότητα
  • Τη διαδικασία αποθήκευσής του, μεταφοράς και διανομής του στην Αττική
  • Τη διαδικασία μετατροπής του ακατέργαστου νερού σε πόσιμο
  • Την επεξεργασία των λυμάτων
  • Τη ρύπανση του νερού
  • Τη σπουδαιότητα της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης σε πόσιμο νερό για όλους
  • Απλές προτάσεις για την εξοικονόμηση και προστασία του
eydap 3

Αναλυτικά το εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

A' Μέρος

  • Καλωσόρισμα & Παιχνίδια γνωριμίας με τα παιδιά

B' Μέρος

  • Παρουσίαση του θέματος, όπου δίνονται τα πρώτα ερεθίσματα και βασικές πληροφορίες σχετικά με το νερό και τη σημασία του για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη.
  • Προβολή οπτικοακουστικού υλικού για να δοθούν οι βασικές πληροφορίες σχετικά με το νερό, τις ιδιότητές του και τη σπουδαιότητα της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης σε πόσιμο νερό από όλους.

Γ' Μέρος

  • Ανάπτυξη του θέματος με επιδαπέδιο παιχνίδι
  • Τα παιδιά ανακαλύπτουν τη λειτουργία του δικτύου ύδρευσης, κατασκευάζοντας το δικό τους δίκτυο με ένα ομαδοσυνεργατικό παιχνίδι
  • Ένα διασκεδαστικό πρωτότυπο παιχνίδι με παζλ, ως ομαδική καλλιτεχνική δραστηριότητα, για να κατανοήσουν τα παιδιά εύκολους τρόπους εξοικονόμησης και προστασίας του νερού.
  • Τα παιδιά ζωγραφίζουν με θέμα την εξοικονόμηση και την προστασία του νερού και τοποθετούν τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες στο «Δέντρο της Ζωής» της ΕΥΔΑΠ, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για την προστασία του και εξοικονόμηση του νερού.

Δ' Μέρος

Στη λήξη του προγράμματος δίνονται:

Στο κάθε παιδί

  1. Αναμνηστικά δώρα αντίστοιχα του θέματος

Στον εκπαιδευτικό-συνοδό:

  1. Θεωρητικό υποστηρικτικό υλικό με επιπλέον πληροφορίες για το θέμα
  2. Προτεινόμενα φύλλα δραστηριοτήτων για να συνεχιστεί το πρόγραμμα μέσα στην τάξη
  3. Προτάσεις για άρθρα και επιστημονικές έρευνες που έχουν γραφτεί σχετικά με το θέμα
eydap 4

Αν θέλετε, λοιπόν, να γνωρίσουν και τα δικά σας παιδιά το Σταγονούλη, τότε καλό είναι να έχετε κατά νου τις εξής πληροφορίες:

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται πέντε ημέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από την έναρξη έως και τη λήξη του σχολικού έτους στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι. Η εκπαιδευτική επίσκεψη οργανώνεται από τον εκάστοτε υπεύθυνο εκπαιδευτικό και υλοποιείται από το προσωπικό της Διεύθυνσης Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της ΕΥΔΑΠ.

Οργανώστε λοιπόν εγκαίρως την εκπαιδευτική σας επίσκεψη, σύμφωνα με τα παρακάτω:

  • Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση στα τηλέφωνα 2102144269, 2102144098 και 2102144031.
  • Μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορεί να συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι τα 50 άτομα.
  • Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινάει στις 10.00 π.μ. και διαρκεί μιάμιση έως δύο ώρες (90 – 120 λεπτά).