Αγώνας διαφορετικός

Αγώνας διαφορετικός

Η Αθήνα 25 Ιουνίου με 4 Ιουλίου φιλοξενεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός, τους Special Olympics.

 

Οι ιδιαίτεροι αυτοί αγώνες γεννήθηκαν σε μια θερινή κατασκήνωση τον Ιούνιο του 1962 στο σπίτι της Eunice Kennedy Shriver αδελφής του Προέδρου των Η.Π.Α
John F. Kennedy. Στο σπίτι της είχαν προσκληθεί παιδιά και ενήλικες με διανοητική αναπηρία, προκειμένου η ίδια να ανιχνεύσει τις δυνατότητές τους σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.

Το όραμα της Eunice υλοποιήθηκε το 1968 επίσημα το καλοκαίρι του 1968 όπου λαμβάνουν χώρα στο Illinois των Η.Π.Α οι πρώτοι Διεθνείς Θερινοί Αγώνες Special Olympics με συμμετέχοντες 1.000 αθλητές με διανοητική αναπηρία από 26 Πολιτείες των Η.Π.Α και τον Καναδά, ενώ τον Δεκέμβριο του 1971 τα Special Olympics λαμβάνουν από την Ολυμπιακή Επιτροπή των Η.Π.Α το προνόμιο, να είναι μεταξύ των δύο φορέων στην Αμερική που έχουν το δικαίωμα να φέρουν το τίτλο “Olympics”.

Από τότε μέχρι σήμερα, τα Special Olympics έχουν εξελιχθεί σ’ ένα παγκόσμιο κίνημα που δίνει την ευκαιρία σε 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες από 185 χώρες του κόσμου, κυρίως μέσω του αθλητισμού, να ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους, να ανακαλύπτουν τις ξεχωριστές τους ικανότητες και με τους τρόπους αυτούς να αποτελούν ενεργά και χρήσιμα μέλη της κοινοτήτων τους. Στην Ελλάδα, οι αθλητές που συμμετέχουν σε αθλητικές διοργανώσεις των Special Olympics φτάνουν τις 7.000.