Τεστ-Παπ Μαστού HALO: η προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού

Τεστ-Παπ Μαστού HALO: η προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης, με στόχο την καταπολέμηση της νόσου. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της νόσου, καθώς σε αρχικά στάδια ο καρκίνος του μαστού είναι πλήρως ιάσιμος. Τα τελευταία χρόνια στη σύγχρονη ιατρική «φαρέτρα» έχει προστεθεί μια ακόμη πολύτιμη εξέταση, το Τεστ-Παπ Μαστού HALO, η οποία μπορεί να προβλέψει έως και 10 χρόνια πριν, την ανάπτυξη κακοήθειας στον μαστό.

Τι είναι το Τεστ-Παπ Μαστού HALO

Πρόκειται για μια 5λεπτη ειδική εξέταση με ένα τεχνολογικά εξελιγμένο μηχάνημα, που χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό θερμότητας, μασάζ και αναρρόφησης για να αποσπάσει υγρό από τους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού, Εν συνεχεία το συλλεχθέν υγρό υφίσταται κυτταρολογική ανάλυση, όπως ακριβώς γίνεται με το έκκριμα του τραχήλου της μήτρας στο τεστ ΠΑΠ, επιτρέποντάς μας να αναγνωρίσουμε ύποπτα κύτταρα, προτού αυτά μετατραπούν σε καρκινικά. Έτσι, ουσιαστικά μπορούμε να αποφύγουμε τον καρκίνο του μαστού, αφού βρίσκουμε τις ύποπτες αλλαγές στα κύτταρα, πολλά χρόνια πριν αυτά τα κύτταρα μετατραπούν σε καρκίνο.

Η εξέταση δεν είναι επεμβατική, δεν προκαλεί πόνο και δεν έχει καμία παρενέργεια. Το αποτέλεσμα βγαίνει σε 5 έως 8 ημέρες.

Δείτε τι λέει ο Γυναικολόγος Ανδρέας Κόμης για το Τεστ-Παπ Μαστού HALO



Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται

Το HALO είναι ένα τεστ αξιολόγησης κινδύνου, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά να γίνει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στο μέλλον και σε εκείνες που δεν έχουν κίνδυνο. Το τεστ ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες γυναικών και πολύ περισσότερο σε γυναίκες που έχουν παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού και δεν μπορούν να κάνουν μαστογραφία, γιατί είναι μικρότερες από 35 ετών. Στις γυναίκες άνω των 35 ετών το τεστ προτείνεται να γίνεται συμπληρωματικά με τη Μαστογραφία και το υπερηχογράφημα μαστών κάθε χρόνο.

Επίσης, πρέπει να υποβάλλονται στο τεστ οι γυναίκες ηλικίας άνω των 55 που έχουν παραγωγή υγρού από τη θηλή -σε όσες γυναίκες τείνει να ελαττώνεται η εκροή υγρού από τις θηλές, οι μαστογραφίες τείνουν να γίνουν πιο αποτελεσματικές σε αυτό το στάδιο. Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν οι γυναίκες με εμφυτεύματα -για την ακρίβεια εξαρτάται από το είδος του εμφυτεύματος. Εάν η τομή δεν είναι γύρω από τη θηλή μπορεί να γίνει η εξέταση.

Τι σημαίνει η ανεύρεση άτυπων κυττάρων

Αν βρεθούν άτυπα κύτταρα, αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη γυναίκα έχει υψηλότερο κίνδυνο, σε σύγκριση με κάποια άλλη γυναίκα χωρίς ατυπία. Από τα διαθέσιμα αποτελέσματα της εξέτασης προκύπτει ότι το 1% - 2% των γυναικών που ελέγχονται, θα βρεθούν με ατυπία.

Τι ακολουθεί μετά τη διάγνωση ατυπίας

Η διάγνωση της ατυπίας θα οδηγήσει τη γυναίκα σε ειδικό μαστολόγο, ο οποίος θα κάνει πλήρη αξιολόγηση του κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού. Ο ειδικός θα συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως διακοπή καπνίσματος, άθληση, υγιεινή διατροφή, λιγότερο αλκοόλ, καθώς και αυξημένη παρακολούθηση. Επιπλέον, ανάλογα με την εκτίμηση, μπορεί να είναι σκόπιμο να πραγματοποιηθεί επιπλέον εξειδικευμένος διαγνωστικός έλεγχος που μπορεί να περιλαμβάνει μαστογραφία, υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία μαστών. Σε κάποιες, λίγες περιπτώσεις, μπορεί να χορηγηθούν χημειοπροφυλακτικά φάρμακα.

ΗΑLO ή Μαστογραφία;

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι δύο εξετάσεις λειτουργούν συμπληρωματικά. Η μαστογραφία αναζητά βλάβες (καρκίνος) και είναι πιο αποτελεσματική διαγνωστικά, όσο οι γυναίκες μεγαλώνουν σε ηλικία, ειδικά σε ηλικίες άνω των 55. Από την άλλη πλευρά, το HALO ψάχνει για τα ανώμαλα κύτταρα, χρόνια πριν αυτά γίνουν καρκινικά, και το πολύ σημαντικό είναι ότι αυτό το τεστ μπορεί να γίνει σε γυναίκες από την ηλικία των 25 ετών και άνω.

H συμβουλή του ειδικού

Για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, είναι πολύ σημαντική η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που να περιλαμβάνει σωστή διατροφή, άσκηση και πρόληψη της παχυσαρκίας. Επίσης, είναι καλό οι γυναίκες να βιώσουν την μητρότητα πριν την ηλικία των τριάντα ετών και να προτιμούν να θηλάζουν το μωρό τους.

Ευχαριστούμε τον γυναικολόγο - χειρουργό μαιευτήρα, Δρ. Ανδρέα Κόμη. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρωτοποριακό Τεστ-Παπ Μαστού, HALO, μπορείτε να βρείτε εδώ https://www.andreaskomis.gr/ ή καλέστε στο 210 7251112 & 6945 587170.

Το Μαιευτικό & Γυναικολογικό ιατρείο του Ανδρέα Κόμη είναι διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, και πλήρως καταρτισμένο προσωπικό για την παρακολούθηση μιας ασφαλούς εγκυμοσύνης, αλλά και για την ορθή διάγνωση – αποτελεσματική θεραπεία των διαφόρων γυναικολογικών παθήσεων.

O Ανδρέας Κόμης είναι γεννημένος στην Αθήνα, και μεγαλωμένος στο νησί της Μήλου, ο Ανδρέας Κόμης μεγάλωσε σε μία οικογένεια, ταγμένη στην ιατρική και την προσφορά στον άνθρωπο (ο πατέρας και ο παππούς του ήταν ιατροί στη Μήλο).

Έτσι, οι σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν η φυσική συνέχεια μιας πορείας που ξεκίνησε από το νησί της Μήλου και έφτασε στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας για να ειδικευτεί στην Μαιευτική – Γυναικολογία και να εξειδικευτεί στον Προγεννητικό Έλεγχο, την Ιατρική Εμβρύου και την Μαιευτική και Γυναικολογική Υπερηχογραφία.

Ακολουθήστε τον Ανδρέα Κόμη στο Facebook, στο YouTube και στο Instagram