30 χρόνια φυλακή κατά λάθος

30 χρόνια φυλακή κατά λάθος

Ευτυχώς, κάλλιο αργά παρά ποτέ, αποδείχθηκε η αθωότητα του Cornelius Dupree, του ανθρώπου που το 1979 ξεκίνησε να εκτίει ποινή φυλάκισης 75 ετών για εγκλήματα που δεν διέπραξε ποτέ.

Στην ηλικία των 51 ετών αποφυλακίστηκε επιτέλους ο Cornelius Dupree, ο οποίος πριν από 30 χρόνια κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο του Τέξας για συμμετοχή στο βιασμό και ένοπλη ληστεία 26χρονης. Μολονότι είχε την επιλογή να αποδεχτεί την ενοχή του και να λάβει μικρότερη ποινή ή να αποφυλακιστεί νωρίτερα, ο Cornelius δεν έπαψε ποτέ να διακηρύσσει το αντίθετο, υπερασπιζόμενος την αθωότητά του. Αυτή, αποδείχθηκε μέσα από το θαύμα της επιστήμης και συγκεκριμένα, μια εξέταση DNA.

Πρόκειται για τον τρίτο άνθρωπο στην Αμερική που περνά παραπάνω από 30 χρόνια πίσω από τα κάγκελα της φυλακής (οι άλλοι δύο πέρασαν 35 και 31 χρόνια έγκλειστοι) και τον 41ο που η αθωότητά του αποδεικνύεται μέσω εξέτασης DNA. Μια αδελφότητα που έχει διαμορφωθεί στο Τέξας και ασχολείται με αυτά τα θέματα ονομάζεται Innocence Project και παρακολουθεί ορισμένες υποθέσεις με στόχο να αποτρέψει την άδικη φυλάκιση πολιτών, πράγμα που απ' ότι φαίνεται αποτελεί κλασικό φαινόμενο στη συγκεκριμένη αμερικανική πολιτεία.

Παρήγορο είναι πως ο Dupree θα λάβει 80.000 δολάρια αποζημίωση για κάθε χρόνο που πέρασε στη φυλακή, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν εξαγοράζει μια χαμένη ζωή και αμέτρητες τραυματικές εμπειρίες.