Τα vegan overnight oats που θα απογειώσουν τα πρωινά σου

Τα vegan overnight oats που θα απογειώσουν τα πρωινά σου

Τα overnight oats αποτελούν την πιο δημοφιλή breakfast επιλογή που μπορείς να κάνεις σήμερα.

Είσαι vegan ή μόλις πρόσφατα αποφάσισες να εντάξεις στη διατροφή σου περισσότερες plant based επιλογές; Όποια και αν είναι η διατροφή που ακολουθείς, το σίγουρο είναι πως το πρωινό αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα του 24ώρου σου, διότι σου παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια, ώστε να ξεκινάς δυναμικά την ημέρα σου. Και σε ό,τι αφορά στο πρωινό, η βρώμη είναι πάντα must.

Ωστόσο, καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, η επιλογή του ζεστού porridge με βρώμη, χρειάζεται να αντικατασταθεί με κάτι εξίσου θρεπτικό και γευστικό, αλλά πιο δροσιστικό, δηλαδή με τα overnight oats!

Αν παρακολουθείς τα food trends και δη, τα social media, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις δει σε posts, stories και βίντεο στο Instagram και το TikTok τα λαχταριστά ποτήρια ή τα γυάλινα βαζάκια με τη βρώμη, τα φρούτα και τα πολύχρωμα toppings που «ανεβάζουν» συχνά οι wellness influencers που «ακολουθείς». Τα overnight oats αποτελούν την πιο δημοφιλή breakfast επιλογή που μπορείς να κάνεις σήμερα μέρος του καθημερινού σου μενού και για να σε βοηθήσω να τα εντάξεις στο μενού σου, έχω συγκεντρώσει πολύτιμες πληροφορίες και συνταγές, που αξίζει να ετοιμάσεις σήμερα κιόλας!

oats2

Μα τι είναι, τέλος πάντων, τα overnight oats;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, δηλαδή από το τι είναι τα overnight oats. Πρόκειται, λοιπόν, για μία εύκολη και θρεπτική επιλογή για πρωινό που σε βοηθά να γλιτώνεις χρόνο, κάθε πρωί. Σε αντίθεση με το porridge, τα overnight oats δεν μαγειρεύονται, αλλά αντιθέτως, τοποθετείς τη βρώμη σε ένα βαζάκι μαζί με κάποιο φυτικό ρόφημα και το αφήνεις στο ψυγείο όλο το βράδυ. Το πρωί, η βρώμη θα έχει μαλακώσει και θα μπορείς να προσθέσεις ό,τι θέλεις στο βάζο σου, για να απολαύσεις το πρωινό σου.

Γιατί να προτιμήσεις τα overnight oats; Διότι, μεταξύ άλλων, η βρώμη είναι πηγή φυτικών πρωτεϊνών και φυτικών ινών -και όπως ξέρεις, οι φυτικές ίνες σε κάνουν να νιώθεις χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, η βρώμη περιέχει επίσης β-γλυκάνες, που συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Με λίγα λόγια, η βρώμη αποτελεί τη βάση για μία ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή και για όλους τους παραπάνω λόγους, αξίζει να έχεις πάντα στο ψυγείο σου ένα γυάλινο βαζάκι με Νιφάδες Βρώμης Fytro!

Σε κάθε περίπτωση, αν ακολουθείς μία vegan ή vegetarian διατροφή, τότε το σίγουρο είναι πως θα χρησιμοποιήσεις ένα φυτικό ρόφημα για τα overnight oats σου. Ευτυχώς, οι επιλογές σήμερα είναι πολλές: Από ρόφημα αμυγδάλου μέχρι ρόφημα σόγιας και φυσικά, ρόφημα βρώμης.

oats3

Οι συνταγές για vegan overnight oats που θα θέλεις να γεύεσαι κάθε μέρα

Αφού έμαθες τι είναι τα overnight oats, σειρά έχει να ανακαλύψεις τις συνταγές που μπορούν να απογειώσουν το περιεχόμενο με τη βρώμη που θα βάζεις στο εξής, κάθε βράδυ στο ψυγείο σου. Παρακάτω, λοιπόν, θα ανακαλύψεις δύο άκρως γευστικές και χορταστικές προτάσεις για πρωινό.

Overnight oats με πορτοκάλι, κάσιους και μέλι ή σιρόπι αγαύης: Η συγκεκριμένη συνταγή για overnight oats περιλαμβάνει λίγα και καλά υλικά που προσφέρουν ενέργεια και γεύση, ενώ μπορείς να τη συνοδεύσεις με ρόφημα αμυγδάλου. Για να ετοιμάσεις, λοιπόν, τα overnight οats με ρόφημα αμυγδάλου, νιφάδες βρώμης, πορτοκάλι, κάσιους και μέλι ή σιρόπι αγαύης, θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

-2 κουτ. σούπας μέλι ή σιρόπι αγαύης

-60 γρ. κάσιους

-100 γρ. Νιφάδες Βρώμης Fytro

-400 ml (2 φλιτζ. τσαγιού) Ρόφημα Αμυγδάλου Fytro

-1 πορτοκάλι

Θα χτυπήσεις στο μπλέντερ το Ρόφημα Αμυγδάλου Fytro με τις μισές Νιφάδες Βρώμης Fytro και το μέλι ή το σιρόπι αγαύης μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα και στη συνέχεια, θα προσθέσεις τις υπόλοιπες Νιφάδες Βρώμης Fytro και θα ανακατέψεις με ένα κουτάλι. Θα μοιράσεις σε τέσσερα ποτήρια ή γυάλινα βαζάκια και θα γαρνίρεις με φέτες πορτοκαλιού και σπασμένα κάσιους και αν θέλεις, λίγο επιπλέον μέλι. Θα αφήσεις τα ποτήρια σκεπασμένα στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της νύχτας -ή για τουλάχιστον τέσσερις ώρες- για να φουσκώσουν οι νιφάδες και να ομογενοποιηθούν οι γεύσεις.

oats4

Overnight oats με φράουλες και μπανάνα: Τα overnight oats με φράουλες και μπανάνα είναι μία ακόμη vegan συνταγή για πρωινό που θα αγαπήσεις και αξίζει να δοκιμάσεις ASAP. Για να την ετοιμάσεις, θα χρειαστείς νιφάδες βρώμης, ρόφημα σόγιας, μέλι ή σιρόπι αγαύης, μπανάνα και φράουλες ή berries και πιο συγκεκριμένα:

-100 γρ. Νιφάδες Βρώμης Fytro

-400 ml (2 φλιτζ. τσαγιού) Ρόφημα Σόγιας Fytro

-2 κουτ. σούπας μέλι ή σιρόπι αγαύης

-Μισή μπανάνα σε κομμάτια

-Μερικές φράουλες σε κομμάτια ή berries

Για να ετοιμάσεις τα overnight oats με φράουλες και μπανάνα, θα ακολουθήσεις την ίδια διαδικασία με την παραπάνω συνταγή, απλώς στο τέλος θα προσθέσεις τα νέα υλικά, δηλαδή τα κομμάτια από τη μπανάνα και τις φράουλες ή τα berries. Αφού αφήσεις τα ποτήρια ή τα βαζάκια με τα overnight oats για τουλάχιστον τέσσερις ώρες στο ψυγείο, θα προσθέσεις μερικά ακόμη κομμάτια από τα φρούτα που αναφέραμε και λίγη κανέλα ή επιπλέον μέλι ή σιρόπι αγαύης.

oats5

Λίγα και απλά βήματα και υλικά, λοιπόν, αρκούν για να ετοιμάσεις το πιο νόστιμο, δροσιστικό και χορταστικό vegan πρωινό για την άνοιξη και το καλοκαίρι, δηλαδή τα δικά σου overnight oats. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σου, θα δημιουργήσεις τους δικούς σου συνδυασμούς όμως, μία περιήγηση στην ιστοσελίδα των προϊόντων Fytro, αρκεί για να ανακαλύψεις πολλές ακόμη vegan και vegetarian συνταγές για το πρωινό σου -και όχι μόνο- και να αντλήσεις έμπνευση για να δημιουργήσεις τα ιδανικά για εσένα γεύματα, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής!