Οι χορταστικές vegan σαλάτες που θα σε γεμίζουν ενέργεια

Οι χορταστικές vegan σαλάτες που θα σε γεμίζουν ενέργεια

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις χορταστικές, vegan σαλάτες που θα σε γεμίζουν ενέργεια την περίοδο που διανύουμε

Βρισκόμαστε στην «καρδιά» της άνοιξης και πλέον, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έλευση του καλοκαιριού. Αυτό σημαίνει πως οι περισσότερες από εμάς, έχουμε στρέψει απόλυτα την προσοχή μας στους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να προετοιμάσουμε το σώμα και τον οργανισμό μας για τους επόμενους μήνες. Πώς θα τα καταφέρουμε; Μεταξύ άλλων, επενδύοντας στα οφέλη και την απόλαυση που μας προσφέρει μία χορτοφαγική διατροφή, αφού είναι το γευστικό «μονοπάτι» που θα μας οδηγήσει σε μία wellness καθημερινότητα.

Δεν έχει σημασία αν η παρούσα περίοδος είναι για εμάς ένα προπαρασκευαστικό στάδιο, μέχρι να μετατρέψουμε τη vegan διατροφή σε έναν τρόπο ζωής ή απλώς μία βραχυπρόθεσμη αλλαγή, η οποία θα μας στηρίξει μέχρι να επιτύχουμε τον σκοπό μας. Αυτό που έχει σημασία, είναι να ανακαλύψουμε τις τροφές, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να μεταβούμε ομαλά σε μία χορτοφαγική διατροφή, χωρίς να στερηθούμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας, για να λειτουργεί στο βέλτιστο.

Συνεπώς, είναι απαραίτητο να γνωρίζεις τους θρεπτικούς, φυτικούς «συμμάχους» που θα σε βοηθήσουν να αναπληρώνεις τη ζωική πρωτεΐνη που θα απομακρύνεις από τα γεύματά σου. Παρακάτω, λοιπόν, έχω συγκεντρώσει μερικές προτάσεις από χορταστικές vegan σαλάτες, εμπλουτισμένες με θρεπτικά υλικά, που θα σου παρέχουν μπόλικη φυτική πρωτεΐνη, καθώς και την ενέργεια που χρειάζεσαι κάθε μέρα!

«Πολύχρωμη» σαλάτα με πλιγούρι, αβοκάντο και σπανάκι

Αν πεις στις φίλες σου ότι σκοπεύεις να γίνεις -έστω και δοκιμαστικά- vegan, το πιθανότερο είναι πως θα σε ρωτήσουν το εξής: «Πώς θα λαμβάνεις την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι;». Ωστόσο, όσες προσπαθήσουν να σε μεταπείσουν για την απόφασή σου, δεν γνωρίζουν πως υπάρχουν αρκετές vegan επιλογές, όπως το πλιγούρι και το σπανάκι, τροφές χαμηλής θερμιδικής αξίας, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη, σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνες και το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να συνδυάσεις αυτά τα τρόφιμα σε μία «πολύχρωμη» και χορταστική σαλάτα, όπως αυτή που ακολουθεί παρακάτω. Για να τη δοκιμάσεις, θα χρειαστείς στον πάγκο της κουζίνας σου τα εξής υλικά:

-1 συσκευασία Πλιγούρι Fytro

-150 γρ. (1 1/2 φλιτζ. τσαγιού) φουντούκια, χοντροκομμένα

-250 γρ. ντομάτες

-100 γρ. σπανάκι baby

-1 ρόδι

-2 αβοκάντο

-Αλάτι

-Πιπέρι

-2 κ.γ. μαύρο σουσάμι

Για το dressing

-70 ml (1/3 φλιτζ. τσαγιού) χυμό λεμονιού

-70 ml (1/3 φλιτζ. τσαγιού) χυμό πορτοκαλιού

-150 ml (3/4 φλιτζ. τσαγιού) ελαιόλαδο

-2 κ.σ. μέλι

-15 γρ. μαϊντανό

-Αλάτι

-Πιπέρι

Για να φτιάξεις τη σαλάτα, θα προετοιμάσεις πρώτα το Πλιγούρι Fytro, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος. Όσο το πλιγούρι θα ετοιμάζεται, μπορείς να προετοιμάσεις τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας, κόβοντας τις ντομάτες και τα αβοκάντο σε μικρά κομμάτια. Έπειτα, θα ετοιμάσεις το dressing, ρίχνοντας όλα τα υλικά σε ένα ψηλό ποτήρι και ανακατεύοντας καλά με ένα κουτάλι, μέχρι να μετατραπούν σε ένα ενιαίο μείγμα. Στη συνέχεια, όταν το πλιγούρι θα είναι έτοιμο, θα το βάλεις σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή τα κομματάκια ντομάτας και τα κομματάκια αβοκάντο, το σπανάκι, το ρόδι, τα φουντούκια και το σουσάμι. Θα προσθέσεις το σπιτικό dressing που έφτιαξες και θα ανακατέψεις καλά τη σαλάτα σου, ώστε το dressing να καλύψει όλα τα υλικά.

salata2

Γευστική σαλάτα κινόα με ψητά λαχανικά

Ένας από τους πιο πολύτιμους «συμμάχους» σου για μία απολαυστική, χορτοφαγική καθημερινότητα γεμάτη ευεξία, είναι και το κινόα. Πρόκειται για ένα 100% φυτικό προϊόν, το οποίο περιλαμβάνει μία πληθώρα θρεπτικών συστατικών, τα οποία ωφελούν το σώμα, αλλά και το πνεύμα σου. Πιο αναλυτικά, το κινόα περιέχει μαγνήσιο, ένα θρεπτικό στοιχείο που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ χάρη στο φολικό οξύ που διαθέτει, «θωρακίζει» τη φυσική άμυνα του οργανισμού σου, μειώνοντας συγχρόνως το αίσθημα κόπωσης που αισθάνεσαι. Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα πολλαπλά οφέλη του κινόα, ενώ για να τα λάβεις, μπορείς να δημιουργήσεις μία γευστική σαλάτα με τα εξής υλικά:

-220 γρ. Κινόα Fytro

-1 μελιτζάνα μέτρια

-1 κολοκυθάκι μέτριο

-1 πιπεριά Φλωρίνης

-1 καρότο

-1 κρεμμύδι φρέσκο

-100 γρ. φρέσκα μανιτάρια

-Μαϊντανό ψιλοκομμένο

-Αλάτι

-Πιπέρι

-Ελαιόλαδο

Θα ξεκινήσεις να φτιάχνεις τη σαλάτα σου, προετοιμάζοντας το Κινόα Fytro, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφει η συσκευασία του. Έπειτα, θα κόψεις σε μεγάλες φέτες τα λαχανικά -τη μελιτζάνα, το κολοκυθάκι, την πιπεριά, το καρότο, το κρεμμύδι και τα μανιτάρια- και θα τα βάλεις όλα μαζί σε ένα ταψί, το οποίο θα έχεις «ντύσει» με λαδόκολλα. Θα ψήσεις τα λαχανικά σου στους 250°C μέχρι να μαλακώσουν, επιλέγοντας την ένδειξη «αέρας». Όταν τα βγάλεις από τον φούρνο, θα τα κόψεις σε μικρά κομμάτια, θα προσθέσεις αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο, θα τα ρίξεις σε ένα μπολ με το κινόα και θα ανακατέψεις καλά τη σαλάτα σου. Έπειτα, θα την απολαύσεις!

salata3

Θρεπτική ρυζοσαλάτα με ρύζι με φλοιό και ψητά λαχανικά

Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως για να παρέχεις στον οργανισμό σου την ενέργεια που χρειάζεται, ενώ ακολουθείς μία χορτοφαγική διατροφή, το ρύζι αποτελεί ένα υλικό που καλό είναι να μην λείπει από τα γεύματά σου. Ωστόσο, για να είσαι σίγουρη πως έχεις κάνει την καλύτερη επιλογή, να ξέρεις πως το Ρύζι με Φλοιό Fytro είναι αυτό που περιλαμβάνει στη σύστασή του μεγάλες ποσότητες από μαγγάνιο και φώσφορο, δύο θρεπτικά στοιχεία που συμβάλλουν στη βέλτιστη λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών και ενισχύουν την παραγωγή ενέργειας. Για να το συμπεριλάβεις στη διατροφή σου, λοιπόν, μπορείς να δοκιμάσεις να ετοιμάσεις μία θρεπτική ρυζοσαλάτα, την οποία θα δημιουργήσεις με τα εξής υλικά:

-Ρύζι με Φλοιό Fytro

-600 γρ. μελιτζάνες

-450 γρ. κολοκύθια

-500 γρ. μανιτάρια φρέσκα

-3 μεγάλες πράσινες πιπεριές

-150 γρ. καρότο

-Αλάτι

-Πιπέρι

-Ελαιόλαδο

-Ξύδι από λευκό κρασί

Προετοιμάζεις το Ρύζι με Φλοιό Fytro σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφει η συσκευασία του. Όσο ετοιμάζεται το ρύζι, θα ξεκινήσεις τη συνταγή κόβοντας τα λαχανικά σε κύβους. Έπειτα, θα βάλεις σε ένα ταψί «ντυμένο» με λαδόκολλα τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια και σε ένα δεύτερο ταψί, το οποίο θα έχεις «ντύσει» επίσης με λαδόκολλα, το καρότο, τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Θα ραντίσεις το περιεχόμενο και των δύο ταψιών με λίγο νερό και ελαιόλαδο και θα προσθέσεις αλάτι και πιπέρι. Θα βάλεις και τα δύο ταψιά στον φούρνο και θα ψήσεις τα λαχανικά σου στους 250°C μέχρι να μαλακώσουν, επιλέγοντας την ένδειξη «αέρας». Όταν τα βγάλεις από τον φούρνο, θα περιμένεις λίγα λεπτά μέχρι να κρυώσουν και έπειτα, θα τα βάλεις σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με το Ρύζι με Φλοιό Fytro, προσθέτοντας ξύδι, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

salata4

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις χορταστικές, vegan σαλάτες που θα σε γεμίζουν ενέργεια την περίοδο που διανύουμε. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλεις να ανακαλύψεις ακόμη περισσότερες χορτοφαγικές επιλογές για σαλάτες, μπορείς να επισκεφθείς την επίσημη ιστοσελίδα των προϊόντων Fytro και να αντλήσεις έμπνευση για να δημιουργήσεις τα πιο νόστιμα χορτοφαγικά πιάτα.