Τα vegan burgers που θα απογειώσουν τα γεύματά σου

Τα vegan burgers που θα απογειώσουν τα γεύματά σου

Δεν χρειάζεται να απαρνηθείς την απόλαυση ενός burger, ακόμη και αν είσαι vegan.

Αποφάσισες να κάνεις τα πρώτα βήματα στη vegan διατροφή, αλλά δεν θέλεις να στερηθείς τις αγαπημένες σου γεύσεις και δη, τα ζουμερά burgers που απολάμβανες μέχρι προσφάτως με την παρέα σου;

Μπορεί να μην το γνωρίζεις όμως, δεν χρειάζεται να «θυσιάσεις» αυτή τη μικρή απόλαυση στον «βωμό» μίας χορτοφαγικής διατροφής. Διότι στα ράφια του σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου, θα ανακαλύψεις τώρα τους φυτικούς «συμμάχους» που θα σε κάνουν να δεις τα burgers με άλλο μάτι και να γνωριστείς από την αρχή με το αγαπημένο σου φαγητό.

Με λίγα λόγια, δεν χρειάζεται να απαρνηθείς την απόλαυση ενός burger, ακόμη και αν είσαι vegan. Αρκεί να δοκιμάσεις τις δύο απολαυστικές συνταγές για vegan burgers, που συγκεντρώσαμε για εσένα ακριβώς παρακάτω!

Vegan burger με γευστικό μπιφτέκι από κιμά σόγιας

Πριν προχωρήσεις στην παρασκευή του vegan burger από κιμά σόγιας, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως η σόγια είναι μία εξαιρετικά διαδεδομένη τροφή σε χώρες όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, αφού θεωρείται αναπόσπαστο συστατικό για μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το υπουργείο Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, συνιστά τη λήψη 25 γραμμαρίων από πρωτεΐνη σόγιας σε καθημερινή βάση, καθώς εκτός από φυτική πρωτεΐνη, η σόγια έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και μαγνήσιο. Για να φτιάξεις το vegan burger σου, λοιπόν, θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

-100 γρ. Κιμά Σόγιας Fytro

-4 ψωμάκια για burger

-Φύλλα μαρουλιού

-1 κρεμμύδι ξερό

-1 ντομάτα

-Αλεύρι

-Πίκλες αγγουριού

-Μουστάρδα

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή, προετοιμάζοντας τον κιμά σόγιας. Θα βάλεις ένα ποτήρι από τον Κιμά Σόγιας Fytro σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό, θα τοποθετήσεις την κατσαρόλα πάνω στο αναμμένο μάτι της κουζίνας και θα περιμένεις μέχρι να πάρει μία βράση. Θα τον αφήσεις 10 με 15 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και έπειτα, θα τον πλύνεις και θα τον στραγγίξεις καλά. Στη συνέχεια, θα πλάσεις τον κιμά σε δύο μεγάλα μπιφτέκια, θα τα περάσεις με αλεύρι, θα τα τοποθετήσεις σε ένα λαδωμένο ταψί και θα τα ραντίσεις με λίγο λάδι.

Θα ψήσεις τα μπιφτέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 250°C, μέχρι να αποκτήσουν την ιδανική απόχρωση. Όσο τα μπιφτέκια θα ψήνονται, θα προετοιμάσεις τα υπόλοιπα υλικά, πλένοντας καλά μερικά φύλλα μαρουλιού, κόβοντας τη ντομάτα και το κρεμμύδι σε ροδέλες και ψιλοκόβοντας τις πίκλες αγγουριού. Όταν τα μπιφτέκια σου θα είναι έτοιμα, θα τα βάλεις ανάμεσα στα ψωμάκια, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και έπειτα, θα απολαύσεις τα χορτοφαγικά σου burgers!

burger2

Vegan burger με μπιφτέκι από παντζάρι, φακές και πλιγούρι

Το μπιφτέκι από παντζάρι, φακές και πλιγούρι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές του παραδοσιακού burger στη χορτοφαγική κοινότητα, διότι εκτός από γευστικό, είναι και ιδιαίτερα θρεπτικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως περιλαμβάνει όλα όσα απαιτεί ένα ολοκληρωμένο γεύμα, δηλαδή τις βιταμίνες ενός λαχανικού, τη φυτική πρωτεΐνη ενός οσπρίου, τις φυτικές ίνες, το μαγγάνιο και το φώσφορο από το πλιγούρι. Μπορεί να απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο προετοιμασίας, όμως είναι μία εξαιρετική επιλογή για τις φορές που θέλεις να περάσεις δημιουργικό χρόνο στην κουζίνα σου. Όπως και να έχει, για να το δοκιμάσεις θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

-4 ψωμάκια για burger

-4 παντζάρια

-1/2 φλιτζ. φακές

-1/2 φλιτζ. Πλιγούρι Fytro

-1 κρεμμύδι ξερό

-1 κ.γ. θυμάρι

-6 κ.σ. ελαιόλαδο

-1 ντομάτα

-1 αβοκάντο (πολτοποιημένο)

-Μερικά φύλλα από μαρούλι iceberg

-Αλάτι

-Πιπέρι

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή, προετοιμάζοντας πρώτα τα υλικά για τα μπιφτέκια. Θα προθερμάνεις τον φούρνο στους 180°C, θα τυλίξεις το κάθε παντζάρι ξεχωριστά με ένα αλουμινόχαρτο, θα τα βάλεις όλα μαζί σε ένα ταψί και θα τα ψήσεις για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Όταν τα βγάλεις από τον φούρνο, θα τα ψιλοκόψεις. Καθώς τα παντζάρια θα ψήνονται, θα βάλεις τις φακές να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 30 λεπτά. Όσο για το Πλιγούρι Fytro, θα ακολουθήσεις τις οδηγίες προετοιμασίας που αναγράφει η συσκευασία του. Στη συνέχεια, όταν τα παντζάρια, το πλιγούρι και οι φακές θα είναι έτοιμα, θα τα ρίξεις όλα μαζί στο μπλέντερ, ακολουθώντας αυτή τη συγκεκριμένη σειρά. Έπειτα, θα προσθέσεις το θυμάρι, θα ρίξεις λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, επιμένοντας λίγο ακόμη με το ανακάτεμα, μέχρι να γίνει το μείγμα σου ομοιογενές.

Όταν θα είναι έτοιμο το μείγμα, θα το βγάλεις από το μπλέντερ και θα πλάσεις με αυτό τα vegan μπιφτέκια σου. Θα πάρεις ένα αντικολλητικό τηγάνι, θα ρίξεις μέσα λίγο ελαιόλαδο και θα το τοποθετήσεις σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ζεσταθεί επαρκώς. Θα ρίξεις μέσα τα μπιφτέκια και θα τηγανίσεις την κάθε πλευρά, για πέντε περίπου λεπτά. Τέλος, θα τοποθετήσεις τα μπιφτέκια μέσα στα ψωμάκια και θα εμπλουτίσεις το κάθε burger με μία ροδέλα ντομάτας, μία ροδέλα κρεμμυδιού, φύλλα μαρουλιού iceberg και πάστα από πολτοποιημένο αβοκάντο.

Extra tip: Για να είναι ακόμη πιο «πλούσιο» το γεύμα σου, μπορείς να συνοδεύσεις το burger σου με τραγάνες τηγανιτές πατάτες πασπαλισμένες με πάπρικα, βελούδινο πουρέ πατάτας ή με μία πράσινη σαλάτα με ρόκα, κινόα, ντοματίνια και κάσιους.

burger3

Τέλος, να θυμάσαι πως οι παραπάνω συνταγές είναι καθαρά ενδεικτικές και σκοπό έχουν να σου αποδείξουν πως μία vegan διατροφή, δεν θα σου στερήσει την απόλαυση ενός λαχταριστού και νόστιμου burger. Σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο για τα υλικά που θα συνοδεύσουν τα χορτοφαγικά μπιφτέκια σου, τον έχεις μόνο εσύ. Οπότε, μην διαστάσεις να γίνεις λίγο πιο τολμηρή με τις προσθήκες που θα κάνεις ανάμεσα στα ψωμάκια, αφού εκείνες είναι που θα «απογειώσουν» την γεύση του μπιφτεκιού!