Τα οφέλη της vegan και vegetarian διατροφής που αξίζει να ανακαλύψεις

Τα οφέλη της vegan και vegetarian διατροφής που αξίζει να ανακαλύψεις

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν στραφεί στη χορτοφαγία, ακόμη και αν οι λόγοι που τους έχουν ωθήσει σε αυτή την απόφαση, δεν είναι κοινοί. Βλέπεις, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το 71% του παγκόσμιου πληθυσμού που δηλώνει vegeterian, στράφηκε στη χορτοφαγία στοχεύοντας στην προστασία των ζώων, το 39% στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ένα ποσοστό που «αγγίζει» το 36% σκέφτηκε πως μία αυστηρά φυτική διατροφή, θα έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του.

Λαμβάνοντας υπόψη σου όλα τα παραπάνω, είναι εύκολο να καταλάβεις πώς μία τέτοια αλλαγή στη διατροφή σου, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ευεξία σου, αλλά και στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος. Παρόλα αυτά, αν δεν είσαι ακόμη σίγουρη για το αν θα πεις το μεγάλο «ναι» στη χορτοφαγία, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικούς λόγους, οι οποίοι θα σου δείξουν πώς η vegan διατροφή μπορεί να σε ωφελήσει.

#1 Αλλάζοντας διατροφή περιορίζεις σημαντικά το οικολογικό σου αποτύπωμα

Επιλέγοντας να ακολουθήσεις μία χορτοφαγική δίαιτα, δεν θα ωφελήσεις μόνο τον οργανισμό σου, αλλά θα συμβάλλεις και εσύ στη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος. Κι όμως, περιορίζοντας τα ζωικά προϊόντα από τα πιάτα σου, μπορείς να μειώσεις δραστικά το οικολογικό σου αποτύπωμα, να σώζεις τουλάχιστον δέκα ζώα κάθε χρόνο από τη σκληρότητα της βιομηχανίας του κρέατος και να περιορίσεις την κατανάλωση νερού που χρησιμοποιείται για την εκτροφή ζώων. Άλλωστε, μην ξεχνάς πως η εκτροφή ζώων είναι μία από τις βιομηχανίες που ευθύνονται περισσότερο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, παράγοντας εξίσου μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, με όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα που κυκλοφορούν στον πλανήτη!

#2 Μία χορτοφαγική διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία της επιδερμίδας σου

Αλήθεια, ήξερες πως η διατροφή σου παίζει καθοριστικό ρόλο για την υγεία της επιδερμίδας σου; Κι όμως, μία χορτοφαγική διατροφή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την όψη, αλλά και την υφή της επιδερμίδας σου, καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά που -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει, είναι «πλούσια» σε νερό, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, δηλαδή θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπλαση και την υγεία των δερματικών κυττάρων. Όλα αυτά τα συστατικά είναι που συντελούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών που προκύπτουν στις κατώτερες στοιβάδες της επιδερμίδας, ενώ ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, διατηρώντας την σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος.

fytro2

#3 Θα μπορείς να νιώθεις πιο χορτάτη λαμβάνοντας λιγότερες θερμίδες σε κάθε γεύμα

Σε περίπτωση που θέλεις να βελτιώσεις τη σιλουέτα σου, τότε η χορτοφαγία μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις τον σκοπό σου, χωρίς να πεινάσεις. Ακριβώς επειδή τα γεύματά σου θα αποτελούνται αυστηρά από φυτικές επιλογές, θα μπορείς να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες σε κάθε σου γεύμα, αλλά να λαμβάνεις σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών και φυτικών πρωτεϊνών. Μάλιστα, υπάρχουν κάποιες τροφές, όπως τα ρεβίθια, τα φασόλια, οι πατάτες, η βρώμη, η κινόα, το πλιγούρι και τα μήλα, οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτες, χωρίς να χρειάζεται να καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα φαγητού.

#4 Μία χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σου παρέχει περισσότερη ενέργεια

fytro3

Ένας λόγος για να δοκιμάσεις και εσύ τη χορτοφαγική διατροφή, σχετίζεται με το γεγονός ότι μπορεί να σου προσφέρει περισσότερη ενέργεια σε καθημερινή βάση, αρκεί βέβαια να κάνεις τους κατάλληλους συνδυασμούς στο μενού σου. Πιο αναλυτικά, η συχνή ή υπερβολική κατανάλωση ζωικού λίπους, επιβραδύνει και παρεμποδίζει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα οι μύες και ο εγκέφαλος να μην οξυγονώνονται επαρκώς. Όπως είναι λογικό, αυτό επηρεάζει σημαντικά τη διάθεσή σου, καθώς και την ποσότητα ενέργειας που λαμβάνεις καθημερινά. Αντίθετα, μία χορτοφαγική διατροφή με δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στο εσωτερικό του οργανισμού, παρέχοντας στα ζωτικά όργανα, τους μύες και τον εγκέφαλο σου, τα θρεπτικά συστατικά και την ποσότητα νερού που χρειάζονται, ώστε να λειτουργούν στο βέλτιστο.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα από τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάσαι πως είναι σημαντικό να λαμβάνεις καθημερινά όλα τα πολύτιμα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου και στην περίπτωση που δεν είσαι αρκετά ενημερωμένη για τη vegan ή τη vegetarian διατροφή, να συμβουλευτείς έναν διατροφολόγο.