Τα tips και τα συστατικά που θα απογειώσουν το vegan μενού

Τα tips και τα συστατικά που θα απογειώσουν το vegan μενού

Εφόσον έχεις πάρει την απόφαση να ακολουθήσεις μία χορτοφαγική διατροφή, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως η ερώτηση που θα ακούς όλο και συχνότερα πλέον, είναι η εξής: «Είσαι σίγουρη ότι θα παρέχεις στον οργανισμό σου τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται;». Ομολογουμένως, πρόκειται για μία ερώτηση… ζωτικής σημασίας, η οποία πιθανότητα σε βάζει στη διαδικασία να αναρωτηθείς, αν οι νέες διατροφικές συνήθειες που σκοπεύεις να υιοθετήσεις, θα μπορούν όντως να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού σου.

Στο χέρι σου είναι όμως να παρέχεις καθημερινά στον οργανισμό σου τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, ώστε να λειτουργεί στο βέλτιστο. Πώς θα το καταφέρεις; Γνωρίζοντας ποια είναι τα απαραίτητα στοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σου και αναζητώντας φυτικές τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας, οι οποίες θα σου παρέχουν τα συστατικά που χρειάζεσαι.

Σε κάθε περίπτωση, έχει σημασία να γνωρίζεις πως για να είναι ένα χορτοφαγικό μενού ολοκληρωμένο, χρειάζεται να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο… τρίπτυχο. Ποιο είναι αυτό; Συνέχισε να διαβάζεις και θα τα μάθεις όλα!

#1 Περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες για έναν δυνατό και υγιή οργανισμό

Πολλοί θεωρούν πως μία vegan διατροφή, δεν παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό τις απαραίτητες πρωτεΐνες που χρειάζεται, ώστε να λειτουργεί εύρυθμα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετές φυτικές επιλογές οι οποίες συνιστούν πλούσιες «πηγές» φυτικών πρωτεϊνών και αξίζουν μία θέση στα γεύματά σου. Να ξέρεις, λοιπόν, πως σε περίπτωση που αποφασίσεις να απομακρύνεις τα αβγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή σου, μπορείς να λαμβάνεις αρκετή φυτική πρωτεΐνη μέσα από όσπρια, όπως τα ρεβίθια, οι φακές, η σόγια και τα φασόλια, καθώς και από ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα και τα κάσιους. Όπως και να έχει, η πρωτεΐνη είναι ένα από τα τρία θρεπτικά συστατικά που διαμορφώνουν ένα ολοκληρωμένο γεύμα υψηλής θρεπτικής αξίας και δεν πρέπει με τίποτα να λείπει από τα πιάτα σου.

fytro8

#2 Υδατάνθρακες για να λαμβάνεις καθημερινά την ενέργεια που χρειάζεσαι

Το δεύτερο θρεπτικό συστατικό που συμπληρώνει το «τρίπτυχο» ενός ολοκληρωμένου γεύματος, είναι οι υδατάνθρακές, αφού θα σου προσφέρουν καθημερινά την ενέργεια που χρειάζεσαι, ώστε να φέρνεις εις πέρας τις υποχρεώσεις σου, χωρίς να έρχεται ο οργανισμός σου στα όρια της εξάντλησης. Συνεπώς, τροφές όπως η κινόα, οι γλυκοπατάτες, το πλιγούρι και τα ζυμαρικά, οι οποίες περιλαμβάνουν στη σύστασή τους υψηλά ποσοστά υδατανθράκων, θα σε κάνουν να αισθάνεσαι χορτάτη, θα σε βοηθούν να αποφεύγεις το άσκοπο τσιμπολόγημα, ενώ θα κρατούν γεμάτες τις «μπαταρίες» σου κατά τη διάρκεια της ημέρας και το μυαλό σου, σε εγρήγορση.

fytro9

#3 Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για να «θωρακίσεις» την υγεία του οργανισμού σου

Το τρίτο στοιχείο που ολοκληρώνει το «τρίπτυχο» ενός σωστού γεύματος, είναι τα λαχανικά, καθώς περιλαμβάνουν υψηλά ποσοστά βιταμινών και ιχνοστοιχείων, τα οποία είναι αναγκαία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Συνοδεύοντας κάθε γεύμα σου με μία μικρή, αλλά ικανοποιητική ποσότητα λαχανικών, όχι μόνο θα «θωρακίζεις» την υγεία του οργανισμού σου, αλλά θα του παρέχεις και τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά, ώστε να καταπολεμά τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που. Σε κάθε περίπτωση, μην παραλείψεις να εντάξεις στα γεύματά σου τα ευεργετικά μανιτάρια shiitake, καθώς είναι αυτά που θα αναπληρώσουν τα ποσοστά βιταμίνης B12 που δεν μπορείς να βρεις στα λαχανικά.

fytro10

Ακολουθώντας καθημερινά τις παραπάνω συμβουλές, όχι μόνο θα παρέχεις στον οργανισμό σου τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, ώστε να λειτουργεί στο βέλτιστο, αλλά θα «απογειώσεις» γευστικά και τα γεύματά σου. Άλλωστε, μην ξεχνάς πως το να απομακρύνεις τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή σου, δεν σημαίνει πως θα στερηθείς την απόλαυση ή κάποιο «πολύτιμο» συστατικό για τον οργανισμό σου, αρκεί να αναζητήσεις τη φυτική εναλλακτική για να αντικαταστήσεις τη θρεπτική τους αξία.