Vegan διατροφή: Πώς θα προετοιμάσεις την κουζίνα και το ψυγείο σου

Vegan διατροφή: Πώς θα προετοιμάσεις την κουζίνα και το ψυγείο σου

Mία λίστα από tips συστατικά που θα σε βοηθήσουν να προετοιμαστείς κατάλληλα για αυτή την αλλαγή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μετάβαση σε μία χορτοφαγική διατροφή, απαιτεί οργάνωση, σχεδιασμό και… στρατηγική. Διότι είναι πολύ απλό να πεις «θα γίνω χορτοφάγος», αλλά το ζήτημα είναι το πώς θα μπορέσεις να περάσεις ομαλά από τη θεωρία στην πράξη.

Αν αναρωτιέσαι, λοιπόν, πως θα πραγματοποιήσεις μία ομαλή και πετυχημένη μετάβαση σε μία χορτοφαγική διατροφή, η κουζίνα σου είναι το σημείο από το οποίο θα ξεκινήσεις την προσπάθειά σου. Διότι για να μπορέσεις να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες, χρειάζεται πρώτα να αλλάξεις το περιεχόμενο των γευμάτων σου. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα από tips που θα σε βοηθήσουν να προετοιμαστείς κατάλληλα για αυτή την αλλαγή, καθώς και τα συστατικά που υπόσχονται να «απογειώσουν» γευστικά το vegan μενού σου!

#1 Ποια είναι τα ζωικά προϊόντα που χρειάζεται να αντικαταστήσεις

Πριν πραγματοποιήσεις την πρώτη σου εξόρμηση στο σούπερ μάρκετ ως μία… νέα χορτοφάγος, είναι σημαντικό να δημιουργήσεις μία λίστα με τα ζωικά προϊόντα που κατανάλωνες μέχρι σήμερα, εκτός από το κρέας. Από το γιαούρτι και το γάλα που έβαζες στα δημητριακά ή τον καφέ σου, μέχρι τα αβγά που χρησιμοποιούσες στα σπιτικά γλυκά και τα σάντουιτς. Όλα τα παραπάνω χρειάζεται να αντικατασταθούν από φυτικές επιλογές. Όταν θα έχεις τη λίστα στα χέρια σου, μπορείς να αναζητήσεις στα ράφια του σούπερ μάρκετ τις vegan εναλλακτικές, όπως τα φυτικά γάλατα, που θα αντικαταστήσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα.

vegan may getready1

#2 Τα φρούτα και τα λαχανικά που θα «πρωταγωνιστούν» στα γεύματά σου

Από εδώ και στο εξής, τα φρούτα και τα λαχανικά θα είναι οι «πρωταγωνιστές» της διατροφής σου. Συνεπώς, είναι σημαντικό να έχεις πάντα φρέσκα φρούτα και λαχανικά στο ψυγείο σου, καθώς είναι τα συστατικά που θα σε εμπνέουν, ώστε να δημιουργείς γευστικά και θρεπτικά γεύματα κάθε μέρα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα είδη μαναβικής, τα οποία «ξεκλειδώνουν» περισσότερες συνταγές από όλα τα υπόλοιπα, όπως οι χρωματιστές πιπεριές, οι ντομάτες, τα καρότα, τα αβοκάντο, το μπρόκολο, τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια και το σπανάκι. Όσο για τα φρούτα, να θυμάσαι πως είναι το απαραίτητο, υγιεινό σνακ για να ανακουφίζεις το στομάχι σου όταν… διαμαρτύρεται.

#3 Όσπρια, δημητριακά και ξηροί καρποί για να μην ξεμένεις ποτέ από γευστικές ιδέες

Να θυμάσαι πως οι πιο ισχυροί «σύμμαχοί» σου στην προσπάθεια να αλλάξεις τη διατροφή σου, είναι τα όσπρια, τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί. Όχι μόνο διότι αποτελούν «πηγές» υψηλής θρεπτικής αξίας, αλλά γιατί μπορείς να αποθηκεύσεις μεγάλες ποσότητες στα ντουλάπια της κουζίνας σου και να έχεις πάντα ό,τι χρειάζεσαι, για να δημιουργήσεις ένα λαχταριστό χορτοφαγικό γεύμα. Τροφές όπως οι φακές, το πλιγούρι, τα μακαρόνια, η κινόα, το κουσκούς, το ρύζι, είναι κατά κάποιον τρόπο οι βάσεις των συνταγών σου, τις οποίες θα εμπλουτίζεις με επιπλέον χορτοφαγικές επιλογές, όπως τα λαχανικά ή οι vegan σάλτσες. Να θυμάσαι πως τα όσπρια είναι «πλούσια» σε φυτικές πρωτεΐνες όμως, όταν τα συνδυάζουμε με δημητριακά, είναι ακόμη πιο ωφέλιμα για τον οργανισμό. Συνεπώς, μην διστάσεις να «παίξεις» με τα υλικά σου, δημιουργώντας πρωτότυπους συνδυασμούς, που θα «απογειώσουν» θρεπτικά και γευστικά το vegan μενού σου.

vegan may getready3

#4 Εμπλούτισε τα πιάτα σου προσθέτοντας περισσότερα μυρωδικά

Αν μέχρι σήμερα δεν είχες πολλά βαζάκια από μπαχαρικά στην κουζίνα σου, τώρα ήρθε ο καιρός να αποκτήσεις μερικά επιπλέον! Διότι τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά και τα αρωματικά φυτά γενικότερα, όπως ο δυόσμος, ο βασιλικός, ο μαϊντανός και η ρίγανη, θα γίνουν οι αναγκαίες λεπτομέρειες που θα αναβαθμίζουν κάθε πιάτο σου. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως η μαμά και η γιαγιά σου έχουν στην κουζίνα τους ένα ντουλάπι γεμάτο από καρυκεύματα. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να ακολουθήσεις το παράδειγμά τους και να επενδύσεις σε πολλές γευστικές «πινελιές», όπως το τσίλι, η κανέλα, το κάρυ, ο κουρκουμάς και το κάρδαμο, ώστε να γίνουν οι vegan συνταγές σου ακόμη πιο απολαυστικές!

vegan may getready4

Η τελευταία συμβουλή που έχω να σου δώσω πριν κάνεις το δικό σου ξεκίνημα στον κόσμο της χορτοφαγικής διατροφής, είναι να αρχίσεις να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στην κουζίνα σου. Όσο περισσότερο ασχολείσαι με την προετοιμασία των γευμάτων σου, τόσο πιο εύκολο θα είναι να μεταβείς ομαλά σε μία χορτοφαγική διατροφή. Και όπως σε κάθε μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου, έτσι και σε αυτή, χρειάζεται χρόνος και υπομονή, μέχρι να γίνει ένα κομμάτι της καθημερινότητάς σου.