Ανανέωση γκαρνταρόμπας: Πώς θα δώσεις στα ρούχα σου μία δεύτερη ζωή με τον πιο ωφέλιμο τρόπο!

Ανανέωση γκαρνταρόμπας: Πώς θα δώσεις στα ρούχα σου μία δεύτερη ζωή με τον πιο ωφέλιμο τρόπο!

Πρέπει να το παραδεχθείς: Η «επιχείρηση ντουλάπα» που οφείλεις να διεκπεραιώνεις τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο – μία για τα καλοκαιρινά και μία για τα χειμωνιάτικα – είναι μεν δύσκολη, σε γεμίζει δε ανυπομονησία να ξαναφορέσεις τα αγαπημένα σου ρούχα που επί μερικούς μήνες είχες αποχωριστεί.

Τι γίνεται όμως με εκείνα τα ρούχα που «διπλωμένα ανεβαίνουν – διπλωμένα κατεβαίνουν» από τις ντουλάπες σου και ποτέ δεν φοριούνται; Όλες μας έχουμε τέτοια ρούχα, που καταχωνιάζουμε κάθε φορά στο πίσω – πίσω μέρος και η μόνη φορά που ξανασχολούμαστε μαζί τους είναι για να τα αποθηκεύσουμε και επισήμως ξανά.

Κι όμως αυτά ακριβώς τα ρούχα είναι ο «πιο πολύτιμος θησαυρός» της ντουλάπας σου, διότι μπορείς πάρα πολύ εύκολα να τους χαρίσεις μια ευκαιρία για «δεύτερη ζωή» και σε εσένα, μια ευκαιρία για προσφορά! Τον τρόπο τον έχεις δίπλα σου, στον δρόμο της πόλης και είναι η Κοινωνική Ντουλάπα Skip, για την οποία θα σου μιλήσω ευθύς αμέσως!

Προσφορά στην κοινωνία

Πιθανώς να έχεις ήδη παρατηρήσει στον δρόμο καθώς περπατάς, σε διάφορα σημεία της Αττικής μεταξύ των οποίων το ΟΑΚΑ, το πάρκο Γουδή, ο δήμος Αλίμου και το The Ellinikon Experience Park, μερικά τεράστια T-shirts που μοιάζουν με έργα τέχνης. Εκεί θα βρεις τη λύση για τα ρούχα σου που μένουν αχρησιμοποίητα στην ντουλάπα καταλαμβάνοντας, απλώς, χώρο. Εκεί λοιπόν, βρίσκεται η Κοινωνική Ντουλάπα Skip, όπου μπορείς όποια στιγμή θέλεις να προσφέρεις όλα τα ρούχα που δεν χρειάζεσαι. Με την ευκαιρία, κάνε ένα πολύ καλό «ξεδιάλεγμα» στη ντουλάπα σου, σκέψου και αποφάσισε ποια από αυτά θέλεις να φοράς και ποια πολύ απλά, δεν θέλεις. Αμέσως η ντουλάπα σου θα είναι πολύ πιο οργανωμένη κι εσύ πολύ πιο ήρεμη.

skip_2.jpg

Τι γίνονται όμως τα ρούχα που συλλέγονται στην Κοινωνική Ντουλάπα Skip; Αποκτούν δεύτερη ζωή διότι προσφέρονται σε συνανθρώπους μας που πραγματικά τα χρειάζονται! Σε αυτό συμβάλλει η συνεργασία του Skip με τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Fabric Republic. Τα ρούχα που συγκεντρώνονται εκεί, πλένονται με απορρυπαντικό Skip, ξεδιαλέγονται και διατίθενται, καθαρά και ξεδιαλεγμένα από τη Fabric Republic, σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη, στο πλαίσιο του καινοτόμου και ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης πλεονάζοντος ρουχισμού, το οποίο εστιάζει στις κοινωνικές ανάγκες, τη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη.

Τι πιο καλή ιδέα από το να γίνεις κι εσύ συμμέτοχος στη μεγάλη αυτή αλυσίδα προσφοράς στον άνθρωπο και τον πλανήτη;

Προσφορά και στο περιβάλλον

Πώς συνδέεται η ντουλάπα σου με την προσφορά στον πλανήτη και στο περιβάλλον; Μπορεί τα δύο θέματα να μοιάζουν άσχετα μεταξύ τους, όμως είναι καλό να γνωρίζεις ότι η βιομηχανία ρούχων είναι από τις πιο ρυπογόνες στον κόσμο – κάτι που σημαίνει ότι ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και επομένως την κλιματική αλλαγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπηρετώντας το λεγόμενο fast fashion, ο συγκεκριμένος κλάδος ευθύνεται για το 10% του φαινόμενου του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο – ένα ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο που αντιστοιχεί στις εκπομπές αερίων των αεροπλάνων και των πλοίων του κόσμου, μαζί.

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι και η χρήση του νερού που απαιτείται για να ετοιμαστεί ένα και μόνο ρούχο: Ένα T-shirt από βαμβάκι, για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζεται έως και 2.700 λίτρα νερού, ποσότητα ίση με τις ανάγκες πόσιμου νερού ενός ατόμου για 2μιση χρόνια! Το νερό είναι πολύτιμος φυσικός πόρος της φύσης και η χρήση του πρέπει να γίνεται με μέτρο, σε κάθε έκφανση της ζωής.

Ήδη η ανθρωπότητα προχωρά οργανωμένα στην πράσινη μετάβαση που αφορά στην εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας σε διάφορες εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει πως πλέον όλοι μας προσπαθούμε, αντί να δημιουργούμε διαρκώς περισσότερα απορρίμματα, να επαναχρησιμοποιούμε τα πάντα γύρω μας, χαρίζοντάς τους «δεύτερη ζωή». Για παράδειγμα, η Unilever, στο πλαίσιο της δέσμευσής της για το περιβάλλον, δίνει πλέον στο υγρό απορρυπαντικό Skip στα λευκά μπουκάλια, που παράγεται στην Ελλάδα στο εργοστάσιο του Ρέντη, τα εξής χαρακτηριστικά: Συσκευασίες φτιαγμένες από 35% ανακυκλωμένο πλαστικό*, 100% ανακυκλώσιμο μπουκάλι και σύνθεση με 100% φυσικής προέλευσης ένζυμα.

skip_3.jpg

Τα ρούχα που γεμίζουν την ντουλάπα σου έχουν συνεισφέρει στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος – είναι πλέον σαφές. Αυτά που φοράς καθημερινά ή και πιο σπάνια, μπορείς να πεις ότι «αξίζουν» και βρίσκονται εκεί – τα υπόλοιπα όμως; Εκείνα που παραμένουν διπλωμένα, ξεχασμένα και απλώς δεν το παίρνεις απόφαση πως πρέπει να σου «αδειάσουν τη γωνιά»; Εκεί είναι που πρέπει να δώσεις το βάρος και να απευθυνθείς το συντομότερο στην πιο κοντινή σου Κοινωνική Ντουλάπα Skip!

Για περισσότερες πληροφορίες και για τις ακριβείς τοποθεσίες της Κοινωνικής Ντουλάπας Skip μπείτε στο skip.gr/social-closet και στα social media του Skip Greece (Facebook, Instagram & Youtube).

#Recycle #KoinοnikiNtoulapaSkip #SkipGreece

*Εξαιρούνται το καπάκι και η ετικέτες