Γιατί ένα υγιές και ευτυχισμένο κατοικίδιο εξαρτάται από τη διατροφή που ακολουθεί

Γιατί ένα υγιές και ευτυχισμένο κατοικίδιο εξαρτάται από τη διατροφή που ακολουθεί

Έχεις κατοικίδιο; Ιδού το «μυστικό» για να είναι υγιές και ευτυχισμένο.

Η αλήθεια είναι πως ως κηδεμόνας κατοικίδιου ζώου, γνωρίζεις ήδη πως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις για να διατηρήσεις τον τριχωτό σου φίλο υγιή και ευτυχισμένο είναι να του παρέχεις μια θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή. Διότι, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα κατοικίδια ζώα χρειάζονται μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών για τη συνολική τους υγεία και ευεξία.

Αναρωτιέσαι αν υπάρχουν «έξυπνα» tips που κάθε pet lover πρέπει να γνωρίζει, έτσι ώστε να προσφέρει στο αγαπημένο του κατοικίδιο μία πλούσια διατροφή και κατ’ επέκταση μία καλύτερη ζωή; Φυσικά, η απάντηση είναι θετική, μιας και εκτός από χάδια, ατελείωτες βόλτες και πολλή αγάπη, ο τριχωτός σου φίλος χρειάζεται την πιο ισορροπημένη διατροφή, που θα του προσφέρει ενέργεια, σωματική ανάπτυξη και ειδική φροντίδα.

Το ερώτημα ωστόσο, είναι πώς θα είσαι σίγουρη ότι η διατροφή που έχεις επιλέξει για το pet σου, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του; Αρκεί να σου συστήσουμε τις τροφές της Royal Canin, που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι η αξία των συστατικών στην τροφή των κατοικιδίων, βρίσκεται στις θρεπτικές ουσίες που παρέχουν και πολύ γρήγορα θα αντιληφθείς ότι το βέλτιστο προφίλ διατροφής για γάτες και σκύλους είναι στο «χέρι» σου.

Τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται κάθε κατοικίδιο ζώο

Κι όμως Queenette, οι άνθρωποι και τα κατοικίδια ζώα έχουν πιο πολλά κοινά απ’ ό,τι νόμιζες. Γι’ αυτό και ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα κατοικίδια ζώα είναι η πρωτεΐνη, που θεωρείται απαραίτητη για τη δομή των ιστών και την ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας των μυών και των οργάνων. Μάλιστα, τα λιπαρά είναι επίσης απαραίτητα για τα κατοικίδια ζώα, λόγω του ότι αποτελούν πηγή ενέργειας και συμβάλλουν στη διατήρηση του υγιούς δέρματος και τριχώματος, ενώ βοηθούν επίσης στην απορρόφηση ορισμένων βιταμινών και συμβάλλουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Μην ξεχνάς όμως, ενώ είναι σημαντικό να περιλαμβάνεις κάποια λιπαρά στη διατροφή του κατοικίδιου ζώου σου, οι μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας, γι’ αυτό επίλεξε τροφές που περιέχουν υγιεινό επίπεδο λιπαρών.

Το next big thing στη «λίστα» των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το κατοικίδιό σου, είναι οι υδατάνθρακες, που αν και δεν αποτελούν απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τους σκύλους και τις γάτες, μπορούν να αποτελέσουν καλή πηγή ενέργειας και φυτικών ινών. Αναρωτιέσαι ποια διατροφικά στοιχεία είναι επίσης στην «κορυφή» της σωστής διατροφής για τον τριχωτό σου φίλο; Μα φυσικά, οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του σώματος του κατοικίδιου σου, μιας και «παίζουν ρόλο» σε όλα τα στάδια, από την ανάπτυξη των οστών έως τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσεις ότι το κατοικίδιό σου λαμβάνει όλες τις βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία που χρειάζεται είναι να το σιτίζεις με μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία διαφορετικών τροφών.

Μήπως, μέχρι σήμερα πίστευες πως το νερό είναι αναπόσπαστο «κομμάτι» μόνο της δικής σου everyday routine; Γράψε λάθος, αφού το νερό είναι ζωτικής σημασίας και για τα κατοικίδια ζώα, για να παραμένουν ενυδατωμένα. Την επόμενη φορά, που θα λείψεις για λίγο από κοντά του λοιπόν, βεβαιώσου ότι έχει πρόσβαση σε καθαρό, φρέσκο νερό, ενώ εναλλακτικά μπορείς να του συμπεριλάβεις τροφή σε υγρή μορφή.

Τα κριτήρια για την επιλογή τροφής

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Πως όταν επιλέγεις τροφή για το κατοικίδιό σου, είναι σημαντικό να διαβάζεις προσεκτικά την ετικέτα και να αναζητάς συστατικά υψηλής ποιότητας. Εάν δεν είσαι σίγουρη τι πρέπει να σιτίσεις το κατοικίδιό σου, μπορείς να συμβουλευτείς έναν κτηνίατρο ή έναν διατροφολόγο κατοικίδιων ζώων, που θα σε βοηθήσει να επιλέξεις τη σωστή διατροφή για τον τριχωτό σου φίλο.

Και επειδή, οι διατροφικές ανάγκες του σκύλου ή της γάτας σου είναι διαφορετικές, φρόντισε να λαμβάνεις πάντα υπόψιν σου την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και τη συνολική υγεία του κατοικίδιου ζώου σου όταν επιλέγεις την τροφή του. Για παράδειγμα, ένα κουτάβι θα έχει διαφορετικές ανάγκες από έναν ηλικιωμένο σκύλο, όπως και μια γάτα που ζει σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να χρειάζεται διαφορετική διατροφή από μια γάτα που περνάει χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Φυσικά, εκτός από μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή, είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείς το βάρος και τη γενική υγεία του κατοικίδιου ζώου σου: Τα υπέρβαρα κατοικίδια ζώα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, αρθρίτιδα και καρδιακές παθήσεις, επομένως η δυνατότητα σωματικής άσκησης και η παρακολούθηση του βάρους του είναι το «Α» και το «Ω», για να διασφαλίσεις ότι θα παραμείνει υγιές.

Μια θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία και ευεξία του τριχωτού φίλου σου. Αρκεί να βεβαιωθείς ότι η διατροφή του περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υγιή λιπαρά, υδατάνθρακες, βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και άφθονο νερό, να συμβουλευτείς έναν κτηνίατρο ή έναν διατροφολόγο κατοικίδιων ζώων εάν δεν είσαι σίγουρη για το τι να σιτίσεις το κατοικίδιό σου και βεβαίως, να παρακολουθείς το βάρος και τη γενική υγεία του, έτσι ώστε να μην έχεις καμία αμφιβολία ότι παραμένει υγιές και ευτυχισμένο στο πλάι σου, χάρη στην αγάπη σου και τη Royal Canin.