Κωτσόβολος και Ομάδα Αιγαίου φτάνουν την τεχνολογία στα μικρά ακριτικά νησιά για μία Καλύτερη Ζωή

«Αχ, να έμενα σε ένα μικρό νησί στο Αιγαίο. Να, στην Κίμωλο ή τη Σχοινούσα, ας πούμε. Τι ωραία που θα ήταν…».
Πολύ λιγότερος κόσμος, ανθρώπινες σχέσεις, slow living, φυσική ομορφιά. Ναι, κάθε χρόνο φλερτάρουμε όλο και πιο πολύ με την ιδέα να παρατήσουμε την Αθήνα και να εγκατασταθούμε μόνιμα στην Κίμωλο ή τη Σχοινούσα ή…
Ζωή σε ακριτικό νησί = Ζωή μαγική (;)
Ωραία όλα αυτά, η αλήθεια όμως είναι ότι έχουμε μια ρομαντική εικόνα για τη ζωή στα μικρά νησιά. Αν ρωτήσουμε όμως έναν τυχαίο κάτοικο, θα μας πει ότι το θέμα «συχνές ακτοπλοϊκές συνδέσεις» είναι πονεμένο. Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού και ανάλογων υποδομών είναι απλά κομμάτι της καθημερινότητας. Σε πολύ μικρά και ακριτικά νησιά μπορεί να μην υπάρχει καν φαρμακείο. Σίγουρα έχουμε ακούσει για νησιά με 5 παιδιά και 3 δασκάλους, σχολικά κτήρια χωρίς συντήρηση και παλαιά τεχνολογικά εργαλεία. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως η τεχνολογία δεν είναι καθόλου δεδομένη.
Παρόλα αυτά, «άμα χαράζει στο Αιγαίο είναι όμορφα σου λέω», και εμείς δεν διαφωνούμε. Όμως, αυτή η εικόνα έχει και μια άλλη, λιγότερο ινσταγκραμική πλευρά. Γιατί, ναι, το να μεγαλώνουμε το παιδί μας σε ένα νησί με μετρημένους στα δάχτυλα μαθητές μπορεί να ακούγεται γλυκό, αλλά όταν το μάθημα γίνεται χωρίς υπολογιστή ή όταν δεν υπάρχει σταθερή σύνδεση στο ίντερνετ για να δείξει η δασκάλα ένα βίντεο, τότε μάλλον η ζωή σε ένα μικρό νησί δεν είναι και πολύ ειδυλλιακή.

Όταν η τεχνολογία φτάνει ακόμα και σε μικρά νησιά του Αιγαίου
Αυτή η εικόνα μπορεί να αλλάξει, όμως. Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθάει η Κωτσόβολος, συνεχίζοντας τη συνεργασία της με την Ομάδα Αιγαίου ως επίσημος Υποστηρικτής του έργου της. Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2024 στο πλαίσιο της χειμερινής αποστολής της Ομάδας Αιγαίου στην Κάσο, με στόχο η τεχνολογία να φτάσει στα μικρά και ακριτικά νησιά του Αιγαίου, υποστηρίζοντας πάνω από 100 μαθητές.
Η συνεργασία συνεχίστηκε, καθώς η Κωτσόβολος στήριξε και τον 31ο Διάπλου της Ομάδας Αιγαίου προσφέροντας τεχνολογικό εξοπλισμό σε 660 μαθητές σε 27 σχολεία όλων των σχολικών βαθμίδων των νησιών Κίμωλο, Ίο, Θηρασιά, Αμοργό, Κίναρο, Ηρακλειά, Σχοινούσα και Κουφονήσια.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι έγινε σε αυτόν τον Διάπλου. Μόλις λίγες μέρες πριν, λοιπόν, από τις 8 έως τις 18 Μαΐου, η Ομάδα Αιγαίου διένυσε περίπου 350 ναυτικά μίλια σε 8 νησιά του Αιγαίου με έναν στόχο: Να υποστηρίξει, με ουσιαστική φροντίδα και έμπρακτη αγάπη, όλους τους κατοίκους αυτών των μικρών και ακριτικών νησιών.
Ξεκινώντας από το Λαγονήσι και καταλήγοντας στο Κουφονήσι, και περνώντας από την Κίμωλο, τη Θηρασιά, την Ίο, την Αμοργό, την Κίναρο, την Ηρακλειά και τη Σχοινούσα, η Ομάδα Αιγαίου διέπλευσε μαζί με περισσότερους από 120 εθελοντές, 13 φουσκωτά σκάφη και το σκάφος υποστήριξης «ΜΗΝΑΣ Ε’». Έτσι, κατάφερε να φτάσει σε απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου και να προσφέρει εθελοντική εργασία, ιατρικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες, αλλά και διάφορα έργα αναβάθμισης υποδομών.

Η Κωτσόβολος ένωσε τις δυνάμεις της με την Ομάδα Αιγαίου και προσέφερε συσκευές τεχνολογίας, από εκτυπωτές projectors, tablets, laptops μέχρι συστήματα ήχου και εικόνας, καθώς και λευκές συσκευές, ενισχύοντας τις υποδομές των σχολικών μονάδων και προσφέροντας ουσιαστική στήριξη στην εκπαιδευτική κοινότητα των νησιών.

Και δεν είναι μόνο τα παιδιά που ωφελούνται. Όταν ένα σχολείο έχει σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, αυτός μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος ολόκληρης της κοινότητας. Για παράδειγμα, πλέον μπορούν να γίνονται πιο εύκολα εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απευθύνονται γενικά στους κατοίκους.

Η Κωτσόβολος, κάνοντας «REACT για έναν Καλύτερο Κόσμο», αποδεικνύει πως, με τη θάλασσα να χωρίζει και να ενώνει, η τεχνολογία μπορεί να γίνει το «όχημα» που θα προσφέρει μία Καλύτερη Ζωή στους κατοίκους των μικρών και ακριτικών νησιών του Αιγαίου. Ίσως έτσι συντρέξουν οι προϋποθέσεις για να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο να μείνουμε στην Κίμωλο ή τη Σχοινούσα ή σε όποιο ακριτικό νησί επιθυμούμε.