Χρυσή Αυγή: Προφανώς, δεν ήταν τυχαίο.

Χρυσή Αυγή: Προφανώς, δεν ήταν τυχαίο.

Όσοι ισχυρίζονταν πως τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής τον Μάιο ήταν συγκυριακά, μάλλον θα αναθεώρησαν από χθες.



Για μια ακόμη φορά ένα κομμάτι της κοινωνίας μας δηλώνει πως "πέφτει από τα σύννεφα", από τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, πως "το θεωρούσαν τυχαίο το αρχικό αποτέλεσμα", πως "δεν μπορεί, από φοβο ψήφισαν, από ανασφάλεια...για να τιμωρήσουν" και άλλα αντίστοιχα και κουραστικά κλισέ.

Τι λέει όμως ο "πρωταγωνιστής" (κατά κάποιο τρόπο) των εκλογικών αναμετρήσεων του τελευταίου διμήνου;

"Η Χρυσή Αυγή παραμένει σταθερή στις δυνάμεις της και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω του γεγονότος ότι ζήσαμε έναν καινούριο δικομματισμό" ήταν τα λόγια του Νίκου Μιχαλολιάκου, επικεφαλής της Χρυσής Αυγής όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα των Εκλογών της 17ης Ιουνίου.

"Όταν πήραμε 5,3% στο δήμο των Αθηναίων είπαν ότι ήταν κάτι περιστασιακό. Τους είπαμε ότι ήρθαμε για να μείνουμε. Και από την Αθήνα θα επεκταθούμε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όταν πήραμε στις 6 Μαΐου 6,9% είπαν ότι ήταν η οργή, ο θυμός, ο φόβος και ότι ο κόσμος δεν ξέρει. Και φρόντισαν για 40 σχεδόν ολόκληρες μέρες να τον 'ενημερώσουν' δηλαδή να συκοφαντήσουν και να λασπολογήσουν την Χρυσή Αυγή. Σήμερα με το αποτέλεσμα των εκλογών Χρυσή Αυγή παραμένει σταθερή στις δυνάμεις της στο 7% αποδεικνύεται ότι το εθνικιστικό κίνημα ήλθε για να μείνει. Και ας το πάρουν απόφαση", συνέχισε με έμφαση.

Και συνέχισε: "Είναι απαράδεκτο στην εποχή που ζούμε, σε μια εποχή υποτίθεται εκσυγχρονισμού και πολιτισμού να ζούμε σ' ένα κράτος που οι καρκινοπαθείς να μην έχουν τα φάρμακά τους. Όπου να υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά μας οι οποίοι λόγω της σοφής πολιτικής του μνημονίου να πένονται κυριολεκτικά. Δύο χρόνια είναι το μνημόνιο. Τι έκαναν αυτά τα δύο χρόνια; δεν βελτιώσαν καθόλου τη ζωή των Ελλήνων".

"Η Χρυσή Αυγή είναι η Ελλάδα που έρχεται. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων μας προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα και από τη νεολαία.... εμείς θα παραμείνουμε δυνατοί. Είμαστε δυνατοί στο πλευρό των Ελλήνων και συνεχίζουμε τον αγώνα μας", κατέληξε ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Και τα αποτελέσματα των χθεσινών Εκλογών φροντίζουν να ενισχύουν την έπαρση, αλλά και το δικαίωμά του, εν τέλει, να ομιλεί σχεδόν σαν νικητής. Όταν, μετά από 40 ημέρες σκληρής κριτικής από Τύπο, θύελλας αντιδράσεων και «εκστρατειών» εναντίον της στα social media και σωρεία επεισοδίων που προκάλεσαν, βουλευτές, στελέχη και, ενίοτε, απλοί οπαδοί της, ο αριθμός ψήφων της μειώνεται μόνο κατά 15.000 περίπου το ύφος και ο λόγος του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής "νομιμοποιείται" να είναι τέτοια.

Θυμίζουμε μόνο ορισμένα, τα πιο "τρανταχτά" από τα επεισόδια, και τις δηλώσεις, στα οποία πρωταγωνίστησαν τον τελευταίο καιρό μέλη της Χρυσής Αυγής :

Ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος μάλλον εκλέγεται στην Α Αθηνών, πρωταγωνίστησε στον προπηλακισμό του Πέτρου Ευθυμίου.

Ο Ιωάννης Λαγός, βουλευτής Β Πειραιώς, είναι ένα από τα πρωτοπαλίκαρα, μονίμως στο πλευρό του Αρχηγού, σχεδόν σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του. Προεκλογικά δήλωσε πως οι Αιγύπτιοι ψαράδες στο Πέραμα θα λογοδοτούν στη Χρυσή Αυγή, για τις πράξεις τους.

Ο Ευστάθιος Μπούκουρας, βουλευτής Κορινθίας, δήλωσε σε προεκλογική συγκέντρωση: "Μας είπαν μαχαιροβγάλτες, μας είπαν βρυκόλακες. Αφού έτσι μας αποκαλούν, θα μας νιώσουν από κοντά και μέσα εκεί θα γίνουμε τα πάντα."

Η Ελένη Ζαρούλια, σύζυγος του Ν. Μιχαλολιάκου έχει δηλώσει παλιότερα σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η Χ.Α. είναι κατά των εκτρώσεων γιατί στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα υπογεννητικότητας. "Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε διώξεις στους γιατρούς που κάνουν εκτρώσεις", είπε συγκεκριμένα.

Στις 10 Ιουνίου, οκτώ μέλη της Χρυσής Αυγής, μεταξύ αυτών ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στο νομό Πέλλας Ιωάννης Σαχινίδης, συνελήφθησαν, κατηγορούμενοι ότι πρωταγωνίστησαν σε επεισόδιο που σημειώθηκε το απόγευμα σε στέκι αναρχικών στη Βέροια.

Στα τελη Μαίου, μετά τη δολοφονία 30χρονου Πατρινού από Αφγανούς λαθρομετανάστες, δεκάδες μέλη του κόμματος συμμετείχαν στα επεισόδια που ακολούθησαν έχω από το παλιό κτίριο της Πειραικής Πατραικής, όπου διαμένουν λαθρομετανάστες.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, "διάσημος" πια ακόμη και σε όσους δεν τον γνώριζαν μετά το χαστούκι στην Λιάνα Κανέλη, μετά την πράξη του, και αφού απέφυγε το Αυτόφωρο, εμφανίστηκε σε πολλές προεκλογικές συγκεντρώσεις, επευφημούμενους από οπαδούς του κόμματος.

Από τα "λίγα" αυτά περιστατικά, παίρνει κάποιος μια εικόνα. Και ταυτόχρονα αναρωτιέται αν, τελικά, ήταν τυχαίο το ποσοστό ή όχι. Και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της χώρας μας.