Φονικός σεισμός στη Νέα Ζηλανδία-Τουλάχιστον 65 θύματα

Φονικός σεισμός στη Νέα Ζηλανδία-Τουλάχιστον 65 θύματα

Τουλάχιστον 65 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το σεισμό και περίπου 200 είναι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια που έπληξε σήμερα την πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας.Ο δήμαρχος της πόλης κήρυξε το Κράιστσερτς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο σεισμός που είχε μέγεθος 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εκδηλώθηκε στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες την ώρα του μεσημεριανού γεύματος όταν οι δρόμοι και τα καταστήματα ήταν γεμάτα, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στα γραφεία τους.

Ο δήμαρχος του Κράιστσερτς περιέγραψε την πόλη των σχεδόν 400.000 κατοίκων ως εμπόλεμη ζώνη.

"Θα υπάρχουν νεκροί, θα υπάρχουν πολλοί τραυματίες, θα υπάρξει πολύς πόνος σε αυτή την πόλη", δ'ηώσε τηλεφωνικώς στην αυστραλιανή τηλεόραση ο δήμαρχος Μπομπ Πάρκερ.

Ελικόπτερα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού για την κατάσβεση πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει σε ένα ψηλό κτίριο, όπου στεγάζονται γραφεία.

Οι αρχές διέτεξαν τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας να είναι σε επιφυλακή για τη μεταφορά εκεί των τραυματιών αλλά υπάρχουν πληροφορίες ότι παρατηρείται έλλειψη σε ασθενοφόρα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συντρίμμια των κτιρίων έχουν καταπλακώσει δύο λεωφορεία χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν νεκροί μεταξύ των επιβατών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κράιστσερτς, το οποίο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου που είχε μέγεθος 7.1 βαθμούς, αλλά δεν προκάλεσε θανάτους.

Οπως δήλωσε ο Τζέιμς Γκοφ του τμήματος Ερευνας Φυσικών Κινδύνων του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, ορισμένα κτίρια που άντεξαν στον σεισμό του Σεπτεμβρίου δεν είναι σε θέση να αντέξουν ένα δεύτερο σεισμό, ειδικά με τόσο μικρό εστιακό βάθος.

Στο μεταξύ, η Αυστραλία έστειλε σήμερα μια ομάδα έρευνας και διάσωσης στο Κράιστσερτς για να συνδράμει τις προσπάθειες των αρχών της Νέας Ζηλανδίας να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή μετά το σεισμό των 6.3 βαθμών.

Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ ανακοίνωσε ότι η Αυστραλία θα προσφέρει όποια βοήθεια ζητήσει η Νέα Ζηλανδία.

"Ενδέχεται να χρειαστούν πολλές έρευνες κάτω από τα συντρίμμια", είπε η Γκίλαρντ και συμπλήρωσε ότι οι εικόνες είναι "πραγματικά σοκαριστικές"

Πηγή: newscode.gr