Τι συμβαίνει πραγματικά τώρα στην Τουρκία

Τι συμβαίνει πραγματικά τώρα στην Τουρκία

Όταν το σπίτι του γείτονα καίγεται, δεν μπορείς να σταθείς αδιάφορος. Δείτε φωτογραφίες και video από τις διαδηλώσεις σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας.

Celebrity όπως η Madonna και η Tilda Swinton χρησιμοποιούν τα social media για να κάνουν γνωστή στον κόσμο μία κατάσταση που τα media μιας ολόκληρης χώρας έχουν βαλθεί να καλύψουν. Ποια είναι αυτή; Η κοινωνική επανάσταση που εκτυλίσσεται καθώς μιλάμε σε 68 από τις 81 μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

Όλα ξεκίνησαν μερικές μέρες πριν όλοι πολίτες μαζεύτηκαν στο πάρκο Gezi της Κωνσταντινούπολης για να εμποδίζουν την ισοπέδωση του. Οι αρχές ως άλλες φασιστικές οργανώσεις απάντησαν στους τους φιλήσυχους πολίτες με κανόνια νερού και δακρυγόνα. Οι λίγο παρευρισκόμενοι έγιναν πολλοί και η συγκέντρωση σύντομα εξελίχθηκε σε διαδήλωση κατά του εξισλαμισμού της χώρας που χρόνια τώρα προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση Ερντογάν. Από την απαγόρευση της χρήσης κραγιόν μέχρι την κατανάλωση η αλκοόλ η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει ένα κράτος που θέλει να γίνει μοντέρνο όσον αφορά στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα συντηρητικό κατάλοιπο του παρελθόντος.

Ο κόσμος όμως φαίνεται ότι δεν θα το επιτρέψει. Απολιτίκ και πολιτικοποιημένοι, πλούσιοι και φτωχοί, οπαδοί διαφορετικών ποδοσφαιρικών ομάδων, νέοι και γέροι, άντρες και γυναίκες σηκώνουν το ανάστημα τους απέναντι σε μία κυβέρνηση που δεν φοβάται να ασκήσει σκληρή βία άκριτα και να φιμώσει τα ΜΜΕ απαγορεύοντας τους να δείχνουν εικόνες από τις διαδηλώσεις γιατί προφανώς τα καλλιστεία αφορούν περισσότερο σε ώρες κοινωνικής αναταραχής. Το πάρκο Gezi έχει γίνει σύμβολο μιας κοινωνικής επανάστασης που έδειχνε ότι ήταν έτοιμη να ξεσπάσει εδώ και καιρό και οι άνθρωποι σε όλη την τουρκική επικράτεια έχουν βγει στους δρόμου και διαδηλώνουν. Οι αρχές κλείνουν γέφυρες, δρόμους και συγκοινωνίες για να μην πλησιάζει ο κόσμος στην κεντρική συνοικία του Τάξιμ και η απάντηση του κόσμου είναι να περπατούν κατά χιλιάδες όλη την απόσταση για να βρεθούν κοντά στους συνανθρώπους τους που παλεύουν για κοινωνική δικαιοσύνη και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως ελευθερία του λόγου και όχι θεοκρατικά καθεστώτα στη διακυβέρνηση της χώρας.

Όλοι είναι έτοιμοι για όλα. Κυβέρνηση και διαδηλωτές δεν υποχωρούν, αλλά η προπαγάνδα των πρώτων έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο υποκρισίας που κατηγορούν ευθέως τους διαδηλωτές ως φασίστες, εξτρεμιστές, αναρχικούς που υποκινούνται από την αντιπολίτευση. Τα social media όμως δείχνουν την αλήθεια. Δείτε τις φωτογραφίες στην gallery και αποφασίστε μόνοι μας για το τι πραγματικά είναι οι επαναστάτες της Τουρκίας. Μην αδιαφορείτε για το γείτονα. Διαδώστε σε όλους τι πραγματικά γίνεται στην Τουρκία γιατί αυτό χρειάζονται οι πολίτες της Τουρκίας. Να γνωρίζουν όλοι την αλήθεια.

Ακολουθείστε τα παρακάτω links για διαρκείς ενημερώσεις για τις εξελίξεις:

What is Happenning in Istanbul?

Occupy Gezi

#occupygezi

Imgur

Al Jazeera

TURKISH REBEL IN 90 SECONDS! from Memento Mori on Vimeo.