Rosalind Franklin: Η Google τιμά τη γυναίκα-σύμβολο της επιστήμης

Γωγώ Φούντα
Rosalind Franklin: Η Google τιμά τη γυναίκα-σύμβολο της επιστήμης

93 χρόνια από τη γέννησή της και 57 από το θάνατό της τιμάται για τη συμβολή της στην αποκάλυψη του DNA

Σαν σήμερα πριν 83 χρόνια γεννήθηκε μία πολύ σπουδαία γυναίκα που έμελλε να αλλάξει πολλά στην ιστορία της επιστήμης! Αναφερόμαστε στην Rosalind Franklin την οποία σήμερα τιμά η Google και η οποία ήταν η μοναδική γυναίκα μέλος της ομάδας που αποκάλυψε τη δομή του DNA!

Η Rosalind Franklin γεννήθηκε στο Notting Hill του Λονδίνου στις 25 Ιουλίου 1920. Ήταν κόρη πλούσιας εβραικής οικογένειας ενώ σπούδασε βιοχημική στο πανεπιστήμιο του Cambridge. To 1950 έγινε μέλος του επιστημονικού προσωπικού του King's College ενώ ένα χρόνο μετά ήρθε η μεγάλη στιγμή καθώς συμμετείχε στη διαλεύκανση της διπλής έλικας στη δομή του DNA.

Η λαμπρή επιστήμονας δυστυχώς δεν μπόρεσε να προσφέρει ακόμα περισσότερα καθώς έφυγε σε ηλικία μόλις 37 ετών χτυπημένη απο καρκίνο, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες ακόμα και λίγες εβδομάδες πριν πεθάνει δούλευε πυρετωδώς στο εργαστήριό της παρά τους αφόρητους πόνους. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις, το έργο της αλλά και η ίδια, τιμήθηκαν μόνο μετά θάνατον ενώ το επίτευγμά της αυτό την κατέστησε αυτομάτως σύμβολο και πρότυπο του φεμινιστικού κινήματος!

Mία γυναίκα πραγματικό σύμβολο!