Σοκότρα, ένα απομακρυσμένο νησί με τα φυτά έως 20 εκατομμυρίων ετών

Σοκότρα, ένα απομακρυσμένο νησί με τα φυτά έως 20 εκατομμυρίων ετών

Κι όμως δεν είναι σκηνικό ταινία επιστημονικής φαντασίας

Το νησί Σοκότρα αποτελεί το…σπίτι για περίπου 800 σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Το 1/3 των ειδών που βρίσκονται στο νησί του Ινδικού Ωκεανού είναι ενδημικά και δεν μπορούμε να τα συναντήσουμε πουθενά αλλού στη Γη. Τα δέντρα και τα φυτά στο νησί έχουν εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζουν στο εχθρικό κλίμα ενώ μερικές ποικιλίες των φυτών είναι τόσο εντυπωσιακές αφού μετρούν 20 εκατομμύρια χρόνια.

Το τοπίο θυμίζει σκηνικό από ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν « χαμένο κόσμο » που έχει διαχωριστεί από την ηπειρωτική Αφρική για περίπου έξι με επτά εκατομμύρια χρόνια.

Μοιάζει πολύ με τα νησιά Γκαλαπάγκος , τα οποία είναι γνωστά για την απίστευτη ποικιλία της άγριας ζωής τους , όμως το Σοκρότα είναι το… σπίτι για περίπου 800 σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας που δεν θα τα δείτε πουθενά αλλού στον πλανήτη.


Ανάμεσα στον Ινδικό Ωκεανό, κάποια 250 χιλιόμετρα μακριά από τη Σομαλία και 340 χιλιόμετρα από την Υεμένη , το σκληρό περιβάλλον του νησιού περιλαμβάνει πλατιές αμμώδεις παραλίες , σπηλιές και τα πανύψηλα βουνά , αλλά είναι ως επί το πλείστον το κλίμα του είναι πολύ ζεστό και ξηρό και έχει σαν αποτέλεσμα την χαρακτηριστική εμφάνιση αυτών των φυτών που βλέπετε στη gallery.

Τα δέντρα και τα φυτά στο νησί έχουν εξελιχθεί για να ταιριάζουν σε εχθρικό κλίμα και μερικές ποικιλίες του φυτού είναι ένα συγκλονιστικό το ότι υπάρχουν εκεί εδώ και 20 εκατομμύρια χρόνια , σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το νησί , το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως Γκαλαπάγκος του Ινδικού Ωκεανού , καθώς και «το πιο εξωγήινο μέρος στη γη » , έχει περίπου 40.000 κατοίκους.

Έχει τρεις διαφορετικές γεωγραφικές εκτάσεις. Στενές παράκτιες πεδιάδες , ένα ασβεστολιθικό οροπέδιο και τα βουνά του υψώνονται σε ύψος 1.500 μέτρων. Πρόσφατα έχει κηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς .