Ftiaxto.gr: Πώς να κάνεις επάγγελμα αυτό που αγαπάς

Ftiaxto.gr: Πώς να κάνεις επάγγελμα αυτό που αγαπάς

Δυο νέα κορίτσια, η Ελίνα και η Βάλια, κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να μετατρέψουν το χόμπι τους σε full time δουλειά. Σήμερα μας διηγούνται την ιστορία τους για να εμπνεύσουν κι άλλους!

Όταν κάνεις επάγγελμα αυτό που αγαπάς...

Ολα άρχισαν από ένα βιβλίο για πλέξιμο. Η Βάλια κι εγώ γνωριζόμαστε πολλά πολλά χρόνια και κάποια στιγμή τα έφερε έτσι η πορεία μας που βρεθήκαμε να δουλεύουμε μαζί στην ίδια διαφημιστική εταιρία. Με πολύ έντονους ρυθμούς και ατελείωτα ξενύχτια. Και οι δύο ψάχναμε τρόπους εκτόνωσης και φαίνεται ότι ενστικτωδώς τους αναζητήσαμε στα μαλλιά και τις βελόνες. Η Βάλια είχε παραγγείλει ένα βιβλίο πλεξίματος από το εξωτερικό και όταν έφτασε στο γραφείο έσπευσα να το δω... «Πλέκεις;» ρώτησα. «Προσπαθώ», μου απάντησε. Κι εκεί αρχίσαν όλα!

Κάθε εβδομάδα συναντιόμασταν για να πλέξουμε παρέα. Και δεν είμασταν μόνες μας... σύντομα η παρέα μας μεγάλωσε. Οι συναντήσεις είχαν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον μιας και αποδείχτηκε οτι κάθε μια, όλο και κάτι καινούργιο ανακάλυπτε κάθε φορά και το μοιραζόταν με τις υπόλοιπες.

Και έτσι προέκυψε και ο πρώτος σπόρος για την ιδέα του Ftiaxto.gr. Και αν υπάρχουν και άλλοι εκεί έξω σαν εμάς; Αν όλο αυτό το μεταφέραμε στο internet;

Εκείνη την περίοδο αναζητούσαμε στο διαδίκτυο όλο και περισότερες ιδέες για να διευρύνουμε τις γνώσεις μας και έτσι συνειδητοποιήσαμε οτι δεν υπήρχε κανένα ελληνικό website σχετικά με το πλέξιμο και με τις χειροτεχνίες γενικότερα. Μας φάνηκε πως είχε έρθει η ώρα του και ενθουσιαστήκαμε με την ιδέα, να το υλοποιήσουμε εμείς. Μας πήρε έναν ολόκληρο χρόνο να το βγάλουμε στον αέρα και στην αρχή τα πράγματα ήταν πολύ απλά... "Σιγά μην μπει κανείς..." σκεφτόμασταν. "Μόνες μας θα είμαστε..."

Και ξαφνικά έγινε το πρώτο μπαμ! Τα στατιστικά μας όλο και ανέβαιναν και να οι ερωτήσεις και να τα σχόλια από τους επισκέπτες μας. Και εμείς ξαφνικά από τη μια μέρα στην άλλη βρεθήκαμε να δίνουμε συνεντεύξεις σε πρωινές εκπομπές και εφημερίδες. Και οι απαιτήσεις άρχισαν να μεγαλώνουν και από μεγάλη παρέα μείναμε οι δύο μας. Οι δύο που πιθανώς πιστέψαμε από την αρχή στη δυναμική του site μας.

Κάπου εκεί αρχίσαμε να βλέπουμε οτι το πλέξιμο δεν αρκεί. Γνωρίζαμε καλά τι θέλουμε να περιλαμβάνει τo Ftiaxto.gr, προκειμένου να καλύπτει τις επιθυμίες και τις ανάγκες όσων μοιράζονται την ίδια αγάπη με εμάς για την χειροτεχνία.

Το πλέξιμο έφερε το κόσμημα, μετά τη ραπτική και το βελονάκι, το κέντημα και ό,τι άλλο μπορεί να φτιάξει κανείς με τα χέρια του! Η λίστα μας συνεχίζει να μεγαλώνει μαζί με τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας. Γιατί από την αρχή προσπαθούμε να γράφουμε αυτά που έχουμε δοκιμάσει και γνωρίζουμε. Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν κάνουμε λάθη, τα οποία και φροντίζουμε να μην κρύβουμε ποτέ από τους αναγνώστες μας. Άλλωστε, όλοι από τα λάθη μας μαθαίνουμε!

Το ίδιο κάνουμε και με τα βιντεάκια μας που είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που χαρακτηρίζει το Ftiaxto.gr και αγαπάμε πολύ να κάνουμε. Στα videocasts μας, που τα γυρίζουμε με διαφορετικές τεχνικές και projects κάθε μήνα... ή 2 φορές τον μήνα, ανάλογα με το φόρτο δουλειάς που έχουμε, δείχνουμε αυτό που πραγματικά είναι το Ftiaxto: μια παρέα που περνάει καλά φτιάχνοντας διάφορα πράγματα.

Μεγάλος σταθμός στην διαδρομή μας ήταν όταν βρεθήκαμε να συνεργαζόμαστε με ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο που δεν λειτουργεί πια. Εκεί άρχισε να γεννιέται στο μυαλό μας η ιδέα οτι ίσως το Ftiaxto.gr θα μπορούσε να είναι για εμάς full time δουλειά. Στο εργαστήριο αυτό μπήκαμε πρώτη φορά σε τάξη να διδάξουμε τις τεχνικές που γνωρίζαμε και σε άλλους, εκεί ήρθαμε σε επαφή με το ψηφιδωτό, το felting, τη ζωγραφική σε μετάξι, την κεραμική... τέχνες που δεν θα μπορούσαμε πιθανώς να τις μάθουμε μόνες μας και εκεί είδαμε και πως λειτουργεί μια επιχείρηση που είναι σχετική με το αντικείμενο αυτό.

Όταν, λοιπόν, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και ολοκληρώθηκε και αυτός ο κύκλος της ζωής μας ήμασταν έτοιμες να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση. Να κάνουμε το Ftiaxto.gr την βασική μας δουλειά. Αφήσαμε τις άλλες μας δουλειές και πέσαμε με τα μούτρα στο όνειρο. Πρώτα δουλεύαμε από το σπίτι μας και γεμίζαμε τις ντουλάπες μας με υλικά και project. Μετά γίναμε και εταιρία και τώρα έχουμε και τον δικό μας χώρο/ εργαστήριο/γραφείο/μαγαζί, ενώ η ομάδα μας έχει αρχίσει δειλά δειλά να μεγαλώνει.

Και το όνειρο μας δεν περιελάμβανε μόνο το Ftiaxto.gr...

Πριν από περίπου 1 χρόνο ανοίξαμε το e-shop μας με υλικά χειροτεχνίας. Είναι κάτι που το σκεφτόμασταν καιρό γιατί οι αναγνώστες μας μας βομβάρδιζαν καθημερινά με μηνύματα για το που μπορούν να βρούν υλικά. Και επειδή πολλά από αυτά τα υλικά έλειπαν από τη χώρα μας αποφασίσαμε να τα φέρουμε και να τα πουλάμε εμείς!

Κάπως έτσι προέκυψε και η ιδέα της Χειροτέχνικα... Όπως κι εμείς, όλοι οι χειροτέχνες έχουν την ανάγκη να βρεθούν σε έναν χώρο για να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις στο αγαπημένο τους hobby, να μοιραστούν ιδέες με άλλους χειροτέχνες, να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και σεμινάρια και φυσικά να κάνουν και μαζικά τις αγορές τους σε μια μόνο βόλτα!

Αυτή είναι, λοιπόν, η ιστορία του Ftiaxto.gr μέχρι τώρα και φυσικά έπεται και συνέχεια.

Αυτό που μας κάνει χαρούμενες είναι ότι παράλληλα με τη δική μας πορεία και προσπάθεια ο τομέας της χειροτεχνίας, στην Ελλάδα, ολοένα ανθίζει και δείχνει να έχει προοπτικές.

Η καλύτερη απόδειξη γι' αυτό είναι η Χειροτέχνικα, που φέτος το ftiaxto.gr διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά και είναι ανοιχτή για όλους όσους αγαπούν τις χειροτεχνίες. Η έκθεση κάθε χρόνο σημειώνει όλο και μεγαλύτερη επιτυχία και έχει πια τόσο μεγαλώσει και εξελιχθεί, που φέτος θα φιλοξενηθεί στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, 1 έως 3 Νοεμβρίου με συμμετοχές απ'όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.

Σας περιμένουμε!
Ελίνα & Βάλια

Info:

ftiaxto.gr

www.xeirotexnika.gr