Μαύρη πέτρα πίσω τους

Μαύρη πέτρα πίσω τους

Διογκώνεται διαρκώς το ρεύμα παραιτήσεων των γιατρών από τα νοσοκομεία της Τσεχίας, αφού όπως φαίνεται τα νέα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας τους έχουν φέρει στα άκρα.

Ναι, ναι, όπως ακριβώς το φαντάζεστε. Ένας ένας οι γιατροί που απασχολούνται στα δημόσια νοσοκομεία της Τσεχίας υποβάλλουν την παραίτησή τους, συντονισμένοι από τον Τσέχικο Ιατρικό Σύλλογο (LOK). Ο λόγος είναι πως καμία κυβέρνηση μετά την πτώση του κομμουνισμού δε φρόντισε να βελτιώσει τη μισθολογική κατάσταση των γιατρών, με αποτέλεσμα να αμείβονται με ιδιαίτερα πενιχρούς μισθούς.

Μέχρι στιγμής, περίπου 4.000 γιατροί έχουν ήδη υποβάλλει την παραίτησή τους, αριθμός εξαιρετικά μεγάλος, καθώς αποτελεί το ένα τέταρτο των εργαζομένων. Οι γιατροί αυτοί θα είναι επισήμως άνεργοι από την 1η του Μάρτη, μια ημερομηνία καθοριστική για την Τσεχία, αφού απ' ότι φαίνεται τα νοσοκομεία δεν θα κατορθώνουν να καλύπτουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών.

«Ευχαριστούμε, φεύγουμε» δηλώνουν οι αγανακτισμένοι Τσέχοι γιατροί στις πορείες τους, ενώ ένα τρακαρισμένο ασθενοφόρο που περιόδευε στα νοσοκομεία έγραφε στην πλαϊνή του πόρτα: «Η έξοδός μας, ο θάνατός σας».