Θανατηφόρα ισραηλινά δακρυγόνα

Θανατηφόρα ισραηλινά δακρυγόνα

Τον τελευταίο καιρό έχουν εκφραστεί ανησυχίες για τις επιπτώσεις των δακρυγόνων στον άνθρωπο. Τι γίνεται όμως όταν μία Παλαιστίνια πεθαίνει από αναπνευστικά προβλήματα σε διαδήλωση της Δυτικής Όχθης;

Μια νέα διάσταση δίνεται πλέον στο θέμα της ρίψης δακρυγόνων από τις αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές που όλο και πιο συχνά επιλέγουν αυτόν τον τρόπο για τη διάλυση διαδηλώσεων σε διάφορα σημεία του κόσμου.

Αφορμή έγινε ο θάνατος μιας νεαρής Παλαιστίνιας που υπέκυψε στο θάνατο αφού εισέπνευσε το αέριο από δακρυγόνα που πέταξαν οι ισραηλινές αρχές κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Μπιλίν της Δυτικής Όχθης. Ο επικεφαλής των παλαιστινίων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε πως πρόκειται για έγκλημα πολέμου ενάντια σε πολίτες που διαδήλωναν ειρηνικά, το οποίο η Παλαιστινιακές αρχές καταδικάζουν. Η 36χρονη Τζαουχέρ Αμπου Ραχμάν νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση και μολονότι τοποθετήθηκε σε μονάδα τεχνητής αναπνοής, τελικά δεν κατόρθωσε να επιβιώσει.

Έρευνες πραγματοποιούνται για τον εντοπισμό του αερίου που οδήγησε τη νεαρή Παλαιστίνια στο θάνατο. Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως χρησιμοποίησε διάφορα μέσα για να διαλύσει περίπου 250 διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες στους στρατιώτες στο Μπιλίν.