Ήταν ο Θεός παντρεμένος;

Ήταν ο Θεός παντρεμένος;

Εικασίες λένε πως η σύζυγος του Θεού υπήρξε στα πρώτα Βιβλικά κείμενα αλλά σβήστηκε στις μεταγενέστερες εκδόσεις της.

Μπορεί να τον ξέρετε ως Yahweh, Allah ή Θεό. Όπως και αν αποκαλείται από Εβραίους, Μουσουλμάνους και Χριστιανούς όλες οι θρησκείες συμφωνούν σε ένα αξίωμα: είναι ο Ένας. Και είναι ο Μοναδικός, όχι ένας Θεός ανάμεσα σε άλλους. Ανεξαρτήτως θρησκεύματος, λοιπόν, ίσως να νιώσουν όλοι οι πιστοί κάπως άβολα μαθαίνοντας πως ο Θεός δεν ήταν single, αντιθέτως είχε μια σύζυγο που λατρευόταν με την ίδια κατάνυξη όπως και ο ίδιος.

Σύμφωνα με νέες μελέτες ο Θεός (Yahweh) υπήρξε παντρεμένος με την Asherah, το όνομα της οποίας εμφανίζεται στα πρώιμα βιβλικά κείμενα, και μαζί λατρεύονταν σαν ζευγάρι. Αργότερα το όνομά της σβήστηκε από τις Βιβλικές εκδόσεις και ο Θεός έμεινε στην ιστορία ως single.

Η ελληνικής καταγωγής Φραντσέσκα Σταυρακοπούλου, καθηγήτρια στο τμήμα Θεολογίας και Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο του Βρετανικού Exeter ερευνά την Asherah και τον αποκλεισμό της από τη σύγχρονη θρησκεία. Ενδείξεις για το πόσο σημαντική ήταν η Asherah έχουν βρεθεί σε αρχαία κείμενα που ανακαλύφθηκαν στην Συρία.

Η Σταυρακοπούλου βασίζει την έρευνά της σε ένα κεραμικό σκεύος του 8ου π.Χ. αιώνα που βρέθηκε στην έρημο Sinai που αναφέρει τον Yahweh και την Asherah ως θεϊκό ζευγάρι. Στην εβραϊκή Βίβλο υπάρχουν, επίσης, χωρία που περιγράφουν ένα άγαλμα της Asherah που λατρευόταν σε ναό της στην Ιερουσαλήμ. Το Asherah μεταφράζεται, συχνά, στα αγγλικά ως «Ιερό Δέντρο» σε αγγλικές εκδοχές θρησκευτικών κειμένων.

Η τηλεοπτική σειρά «Bible's Buried Secrets» βασισμένη στην έρευνα της Σταυρακοπούλου προβλήθηκε πριν λίγες μέρες στην Αγγλία από το δίκτυο BBC2.