Νέα, εργαζόμενη και μητέρα; Οδηγός επιβίωσης για να μην σας πιάσει κρίση

Νέα, εργαζόμενη και μητέρα; Οδηγός επιβίωσης για να μην σας πιάσει κρίση

Γυναίκες σε επικίνδυλες αποστολές

Είστε μία από τις πολλές νέες και εργαζόμενες και μητέρες. Πιθανώς να πιάνετε τον εαυτό σας να εύχεται να υπήρχε μια καλή νεράιδα να καθαρίζει, να τακτοποιεί το σπίτι, να βάζει πλυντήριο, να λύνει τις διαφωνίες των παιδιών, να κανονίζει τις βραδινές εξόδους, να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ, να αρχειοθετεί τους λογαριασμούς και να στρώνει το τραπέζι. Τί ανακούφιση και μόνο στη σκέψη ότι δε θα χρειαζόταν να τα κάνετε εσείς όλα αυτά! Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ανέκαθεν οι γυναίκες ακροβατούσαν όπως και σήμερα σε ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς. Ξέρετε καλά ότι η ημέρα μιας εργαζόμενης νέας μητέρας δεν τελειώνει ποτέ. Και η εργασία εκτός του σπιτιού είναι αυτό που τα επιταχύνει όλα ακόμα περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι ζούμε, αναπνέουμε, και κοιμόμαστε αγκαλιά με τους πολλαπλούς μας ρόλους.
Μπορεί να νοιώθουμε ότι κινούμαστε σε ένα τρενάκι του λούνα παρκ ή ότι η ζωή μας είναι ένα παιχνίδι πολέμου- στο ένα άκρο εμείς και στο άλλο ο σύζυγος με τα παιδιά. Σίγουρα όμως η λύση δεν είναι να καταρρεύσουμε από υπερκόπωση στο γραφείο, ούτε από ενοχές στο σπίτι. Αντίθετα, η αποδοχή θα μας το κάνει πολύ πιο εύκολο. Εφαρμόζετε αυτές τις πρακτικές συμβουλές όταν νοιώθετε «ασφυξία» και αυτολύπηση.

1. Βάλτε τον εαυτό σας πρώτο στη λίστα των προτεραιοτήτων, ακόμα κι αν δεν είναι σίγουρο ότι έχετε τον χρόνο.
2. Αγκαλιάστε τον εαυτό σας, ζητώντας αγκαλιά από τα παιδιά και τον σύζυγο και με σκέψεις για το πόσο τυχερές είστε που είστε μητέρα. Ακόμα και σε μια άσχημη ημέρα, τα παιδιά φέρνουν χαρά στη ζωή σας.
3. Θυμηθείτε τα οφέλη της εργασίας. Δεν είναι μόνο το οικονομικό το κίνητρο ή η ανάγκη που μας οδηγεί στο γραφείο, αλλά μια προσωπική κάλυψη, ολοκλήρωση, αίσθηση δύναμης, ανεξαρτησίας, κοινωνικής ενίσχυσης και επαφής.
4. Καθίστε λίγο και ευχαριστηθείτε τον εαυτό σας. Οι περισσότερες εργαζόμενες μητέρες έχουν καλή αυτοεκτίμηση η οποία μειώνει άλλες στρεσογόνες πτυχές της ζωής και οδηγεί σε μια γενικότερα θετική στάση.
5. Δεχτείτε θετικά την επιτυχία. Ο πρώτος μηχανισμός που χρησιμοποιούν οι νέες εργαζόμενες μαμάδες για να έχουν ισορροπία στην ζωή τους, είναι να εγκαταλείψουν την τελειομανία τους. Βρείτε τρόπο να καλύψετε τις πρακτικές ανάγκες και αφιερώστε χρόνο στην οικογένειά σας. Και φυσικά ζητήστε τη βοήθεια του συζύγου σας ή πάρτε μια κοπέλα για βοήθεια στη φροντίδα των παιδιών.
6. Κρατήστε κοντά σας πραγματικούς φίλους. Είναι καλό να συνειδητοποιήσετε ότι αν δουλεύετε 8ωρο, ξοδεύετε το 80% των ωρών που είστε ξύπνιες στη δουλειά σας, οπότε καλό είναι να βρείτε κάτι για να την κάνετε ευχάριστη.

Διαβάστε ακόμη:

Απίστευτο: 4χρονος με "'Έκτη Αίσθηση" πρόβλεψε την αποβολή της μητέρα του και όχι μόνο