Η Google τιμά την σπουδαία Mary Anning

Η Google τιμά την σπουδαία Mary Anning

Kαι της αφιερώνει το σημερινό Doodle της.

Σήμερα κλείνουν 215 χρόνια από την γέννηση της Βρετανίδας παλαιοντολόγου Mary Anning και η Google αποφάσισε να αφιερώσει το google doodle της στην γυναίκα που έκανε μερικές από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις απολιθωμάτων στην ιστορία.

Η Mary Anning γεννήθηκε στις 21 Μαΐου του 1799 και κατάφερε να γίνει γνωστή παγκοσμίως με μια σειρά από κορυφαίες ανακαλύψεις απολιθωμάτων, όπως όταν ανακάλυψε το 1811 τον πρώτο σκελετό ιχθυόσαυρου, το 1820 σκελετό από ένα νέου είδους θαλάσσιο ερπετό (τον Πλησιόσαυρο) και τον χειμώνα του 1821 κομμάτια του σκελετού ενός Πτεροδάκτυλου, του πρώτου πτερόσαυρου που είχε ανακαλυφθεί ποτέ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Anning χρειάστηκε να παλέψει πολύ και για μεγάλο χρονικό διάστημα στη ζωή της για να καταφέρει να αναγνωριστεί ως παλαιοντολόγος, καθώς το φύλο και η κοινωνική της τάξη (καταγόταν από φτωχή οικογένεια) της απαγόρευαν βάσει των ηθών της εποχής να συμμετάσχει στην επιστημονική κοινότητα ως ίση με τα υπόλοιπα πλούσια μέλη του αντίθετου φύλου.
Kατάφερε, ωστόσο, να γίνει γνωστή σε γεωλογικούς κύκλους στη Βρετανία, την Ευρώπη και την Αμερική και να ζητούν συχνά τη γνώμη της σχετικά με θέματα ανατομίας και συλλογής απολιθωμάτων. Δεν μπόρεσε ποτέ όμως να γίνει μέλος της Γεωλογικής Εταιρείας του Λονδίνου λόγω του φύλου της και δεν λάμβανε πάντα τα εύσημα για τις επιστημονικές τις ανακαλύψεις.

Πέθανε στις 9 Μαρτίου του 1874 και η αρκετά ανορθόδοξη ιστορία της ζωής της ενέπνευσε τον Charles Dickens, μεταξύ άλλων, να γράψει για αυτήν «η κόρη του ξυλουργού κέρδισε ένα σπουδαίο όνομα για τον εαυτό της, και άξιζε να το κερδίσει». Το 2010, η Royal Society της Αγγλίας συμπεριέλαβε την Anning στη λίστα με τις 10 Βρετανίδες που επηρέασαν περισσότερο την ιστορία της επιστήμης.

Mary Anning painting