Τα απλά βήματα για να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου και να πετύχεις

Τα απλά βήματα για να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου και να πετύχεις
Pexels

Όταν αποφασίσεις τι θέλεις, πες το ή γράψτο. Κάτι τέτοιο μπορεί όχι μόνο να σε κάνει να νιώσεις ανακούφιση, αλλά μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να είσαι και «υπόλογη». Όλα όσα πρέπει να κάνεις. 

Το να θέτεις στόχους είναι κάτι πολύ σημαντικό. Έχει να κάνει με το να επιδιώκεις στοχευμένα τις επιθυμίες σου. «Όλοι έχουν μια πολυάσχολη, γεμάτη άγχος, ταραχώδη ζωή- μόλις και μετά βίας προλαβαίνετε να πιείτε έναν καφέ το πρωί, οπότε νομίζετε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχετε χρόνο να θέσετε ένα στόχο κάθε πρωί, και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να το κάνετε», λέει η Melissa Maxx, πιστοποιημένη coach ενσυνειδητότητας. «Αν δεν θέσετε έναν στόχο, μια πρόθεση, αφήνετε τη μέρα να καθορίσει τη διάθεσή σας, αντί να πάρετε τον έλεγχο και να καθορίσετε πώς θέλετε να είναι η μέρα σας».

Με απλά λόγια, η πρόθεση είναι ένας στόχος ή σκοπός, κάτι που σκοπεύεις να κάνεις ή να επιτύχεις - και δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στις προθέσεις σου μπορεί να κάνεις πραγματικά απίστευτα πράγματα για τη ζωή σου.

«Ο καθορισμός των προθέσεων δίνει δύναμη», λέει η Maxx. «Αντί να αισθάνεστε θύμα των περιστάσεων, γίνεστε συνειδητοί δημιουργοί των ημερών και της ζωής σας. Τα οφέλη του να θέτετε προθέσεις είναι πολλαπλά, αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο το να ευχηθείτε σε ένα αστέρι ή να διαλογιστείτε για κάτι που θέλετε».

Τα οφέλη του καθορισμού στόχων

Η έννοια του καθορισμού προθέσεων μπορεί να ακούγεται σαν κάτι που θα κάνατε μόνο στην αρχή ενός μαθήματος γιόγκα, αλλά είναι θεμελιώδης για οποιονδήποτε έχει στόχους - ή αλλιώς για σχεδόν κάθε άνθρωπο, λέει ο Jason Frishman, Psy.D. «Καθώς μαθαίνετε και δεσμεύεστε για τους στόχους σας, η πρόθεση γίνεται το πρώτο βήμα για την επίτευξή τους».

«Ο καθορισμός μιας πρόθεσης είναι η μύηση, το πρώτο βήμα στην προτιμώμενη ιστορία σας», λέει και προσθέτει, «Ιδιαίτερα αν η πρόθεσή σας είναι σταθερά ευθυγραμμισμένη με τις αξίες σας, τότε έχετε ένα ισχυρό εργαλείο για να προχωρήσετε μπροστά και να επιτύχετε τις επιθυμίες σας. Οι τακτικές δηλώσεις πρόθεσης σας επιτρέπουν επίσης να αλλάξετε πορεία ή να προσαρμόσετε το μονοπάτι αν χρειαστεί».

Οι προθέσεις μπορούν να είναι τόσο μακροπρόθεσμες (δια βίου) όσο και βραχυπρόθεσμες (για την επόμενη ημέρα ή ακόμη και την επόμενη ώρα). Όπως και να έχει, πρέπει να είναι συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες, λέει ο Frishman.

Μπορεί επίσης να είναι συναισθηματικές, προσθέτει η Sara Weand, L.P.C., αδειούχος θεραπεύτρια και σύμβουλος διαλεκτικής θεραπείας συμπεριφοράς. «Οι προθέσεις περιλαμβάνουν τα συναισθήματα που ελπίζετε και σκοπεύετε να νιώσετε για ένα συγκεκριμένο πράγμα ή μια κατάσταση στο μέλλον. Όταν θέτετε μια πρόθεση, σας παρέχει υπευθυνότητα και σας επιτρέπει να αναλάβετε τον έλεγχο των προσωπικών σας επιλογών και της ζωής σας. Έχει να κάνει με το να είσαι ενεργός στη ζωή σου, επιλέγοντας σκόπιμα πώς θέλεις να τη ζήσεις», προσθέτει.

«Θέτοντας προθέσεις, ζείτε ενεργά τη ζωή σας με σκοπό. Το να κάνετε αυτό με το να γίνεστε πιο παρόντες τόσο μέσα στον εαυτό σας όσο και στις σχέσεις σας».

Όταν θέτεις μια πρόθεση, είναι σαν να βάζεις τα θεμέλια για αυτό που θα ήθελες να έχεις, να νιώθεις και να βιώνεις, σε αντίθεση με το να είσαι απλά ένας παθητικός συμμετέχων που περνάει τις κινήσεις.

Πώς ακριβώς, λοιπόν, θέτεις στόχους για να έχεις τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας; Δες παρακάτω.

Δήλωσε τις προθέσεις σου.

Όταν αποφασίσεις τι θέλεις, πες το ή γράψτο. Κάτι τέτοιο μπορεί όχι μόνο να σε κάνει να νιώσεις ανακούφιση, αλλά μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να είσαι και «υπόλογη».

«Αφού αποκτήσετε σαφήνεια σχετικά με τους στόχους σας και κατανοήσετε τις αξίες σας, θα σας ενθάρρυνα να αναλάβετε πρωτοβουλία, βρίσκοντας μια μικρή και επαναλαμβανόμενη ενέργεια που σας κινεί προς τον στόχο και εκφράζει μια αξία», λέει ο Frishman. «Στη συνέχεια, δηλώστε την πρόθεσή σας να ολοκληρώσετε αυτή την εργασία. Το να κάνετε μια δήλωση είναι απαραίτητο. Μπορεί να δηλωθεί στον εαυτό σας και στους άλλους ή μπορεί να γραφτεί και να αναρτηθεί... Οι προθέσεις είναι πιο ισχυρές όταν μοιράζονται ή δηλώνονται έξω από το κεφάλι σας».

Να είσαι ξεκάθαρη.

Όποιες κι αν είναι οι προθέσεις σου, «είναι απαραίτητο να είστε ξεκάθαροι για το τι θέλετε να πετύχετε και να σκεφτείτε τα αποτελέσματα που θα έχετε από αυτό», λέει η Aura Priscel De Los Santos, κλινική ψυχολόγος.

«Το κλειδί είναι να είστε συνειδητοποιημένοι σχετικά με το πού τοποθετείτε την προσοχή σας - αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σκεφτείτε αυτό που θέλετε να γίνει πραγματικότητα. Αν ξέρετε τι θέλετε, είναι πιο εύκολο να συγκεντρωθείτε και να αφιερώσετε όλη σας την ενέργεια σε αυτό», λέει ο De Los Santos. Η ζωή έχει τα σκαμπανεβάσματά της, το ίδιο και η επιδίωξη ενός στόχου οποιουδήποτε είδους. Οι προθέσεις μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την πορεία σου ακόμη και όταν υπάρχουν διακυμάνσεις, λέει ο De Los Santos. «Οι προθέσεις είναι εκεί για να σας υπενθυμίζουν γιατί θέλετε να το κάνετε και τα αποτελέσματα που επιθυμείτε».

Βεβαιώσου ότι οι προθέσεις σου είναι θετικές.

Οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει πρόθεση, λέει η Maxx. Μια πρόθεση απλώς σου δίνει ένα σημείο εστίασης για να ανακατευθύνεις την ενέργειά σου όταν αναπόφευκτα παρεκκλίνει προς διάφορες κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια κάθε ημέρας. Απλά να βεβαιωθείς ότι όποια κι αν είναι η πρόθεσή σου, προέρχεται από ένα θετικό συναίσθημα.

Μερικά παραδείγματα προθέσεων περιλαμβάνουν: «Σήμερα, θα είμαι παρών». «Σήμερα, θα τρώω υγιεινά». «Σήμερα, θα κάνω συνειδητές επιλογές».

«Είναι σημαντικό η πρόθεση να διατυπώνεται ως θετικό "θα το κάνω" και όχι ως αρνητικό "δεν θα το κάνω"», εξηγεί. Αυτό συμβαίνει επειδή η έρευνα δείχνει ότι τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να εξουδετερώσουν τα αντίστοιχα θετικά. «Κάντε σύντομες συνειδητές παύσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας για να βεβαιωθείτε ότι οι επιλογές που κάνετε ευθυγραμμίζονται με την πρόθεσή σας».

Διατήρησε τους στόχους σου απλούς.

Οι στόχοι και οι προθέσεις σου δεν χρειάζεται να είναι σύνθετοι. Αντίθετα, θα πρέπει να είναι εφικτοί και ρεαλιστικά εφαρμόσιμοι.

«Θέστε μια πρόθεση για κάτι που αποτελεί τυπικό μέρος της ημέρας σας», λέει ο Weand. «Για παράδειγμα, ας πούμε ότι είναι Δευτέρα πρωί και, τυπικά, έχετε προγραμματίσει να συμμετάσχετε στην εβδομαδιαία, απογευματινή συνάντηση προσωπικού της Δευτέρας, η οποία συνήθως σας προκαλεί ένα αίσθημα τρόμου. Μπορείτε να θέσετε την πρόθεση "Σκοπεύω να πάω στη συνάντηση προσωπικού της Δευτέρας πιο χαλαρά και συνδεδεμένος με τους άλλους"».

Άλλαξε τυχόν περιοριστικές πεποιθήσεις.

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι πεποιθήσεις που πιστεύεις ότι είναι απολύτως αληθινές και που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή σου, καθώς σε εμποδίζουν με κάποιο τρόπο. (Σκέψου: Αν πιστεύεις πραγματικά ότι φοβάσαι τα ύψη, δεν θα πηδήξεις με τίποτα από τον βατήρα της πισίνας). Δηλαδή, κάθε αμφιβολία που μπορεί να έχεις, θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για να πετύχεις αυτό που σκοπεύεις. «Το να μην πιστεύετε ότι μπορείτε να πετύχετε την πρόθεσή σας είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για να πετύχετε τις προθέσεις που έχετε θέσει», λέει η Barbara Santini, ψυχολόγος και σύμβουλος σε θέματα σεξ και σχέσεων. Αντ' αυτού, «επαναπροσδιορίστε τη νοοτροπία σας ώστε να ταιριάξετε την επιθυμία σας με τις πεποιθήσεις σας και παρακολουθήστε τις προθέσεις σας να ανοίγουν τον δρόμο προς τα εμπρός».

pexels-andrew-neel-3178818.jpg