Γίνε κι εσύ agro-chic, μπορείς

Γίνε κι εσύ agro-chic, μπορείς

Ένα κρασί με παράδοση αιώνων και προστατευόμενη ονομασία προέλευσης δίνει την αφορμή για οινικές διαδρομές στα πέριξ της Μονεμβασιάς ή έστω για ένα πλήρες θυμηδίας «τσιν-τσιν».

Αν η Μονεμβασιά είναι δίδυμη αδελφή της έννοιας ρομαντζάδα, χάρη στη φυσική της θέση, η ρομαντζάδα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης πηγαίνει περίφημα με ένα ποτήρι κρασί. Το περίφημο Malvasia, ένα γλυκό λιαστό κρασί που δόξασε την Μονεμβασιά στα μήκη και τα πλάτη της γης κατά τους Βυζαντινούς χρόνους μόλις πέρσι αναγνωρίστηκε ως ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που έριξε λίγο ακόμη λάδι στη φωτιά των ιδιαίτερα δραστήριων οινοποιείων της περιοχής.

Λέγεται πως το «δαφωνοστεφανωμένο», πλέον, Malvasia, η αυθεντική συνταγή του οποίου χάθηκε κάπου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ήταν το πιο δημοφιλές κρασί στις αυλές των βασιλιάδων του Μεσαίωνα, αφού εξαγόταν από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Αγγλία. Αν η αναφορά του Σαίξπηρ στο συγκεκριμένο κρασί στο έργο του «Ριχάρδος Γ» δεν αρκεί για να σας πείσει, τότε λάβετε κατά νου και το θρύλο που θέλει τον αδελφό του βασιλιά Εδουάρδου Δ της Αγγλίας, Γεώργιο, Δούκα του Κλάρενς να πνίγηκε μέσα σε ένα βαρέλι γεμάτο με Μαλβαζία οίνο, όπως είναι το όνομα του εν λόγω κρασιού ελληνιστί.

Οι οινικές διαδρομές στη Μονεμβασιά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας θα ικανοποιήσουν τη δίψα σας για ελληνικά κρασιά με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ακόμη και από βιολογικές καλλιέργειες. Ακόμη όμως κι αν δε φτάσετε στη Μονεμβασιά, αποφασισμένες να ζήσετε το δικό σας σενάριο της ταινίας «Πλαγίως», ένα μπουκάλι Malvasia θα το πάρετε μαζί σας φεύγοντας. Η καλύτερη (και η πιο πιστή) συντροφιά για τον χειμώνα που κάποτε θα ξαναέρθει.