Τα πιο μολυσμένα μέρη του Πλανήτη

Τα πιο μολυσμένα μέρη του Πλανήτη

Λίγες μέρες μετά την ημέρα της Γης και με τον εφιάλτη της Φουκουσίμα να συνεχίζεται θυμόμαστε τις πιο επιβαρυμένες περιοχές του πλανήτη.

linfen
Mailuu-Suu
Norilsk
Sukinda
Dzerzhinsk
Chernobyl
Kabwe
Sumgayit
Tianying
La_Oroya

Σύμφωνα με την μελέτη του OurAmazingPlanet.com οι πιο μολυσμένες περιοχές του πλανήτη δεν είναι οι μεγαλουπόλεις που όλοι φανταζόμαστε, το Λος Άντζελες ή το Λονδίνο, για παράδειγμα. Είναι μέρη στα οποία βρισκόμαστε σπανίως και μιλάμε γι αυτά εξίσου σπάνια αλλά κινδυνεύουν πάρα πολύ από το μέγεθος της μόλυνσής τους.



Linfen, Κίνα

Η μόλυνση σε αυτή την πόλη που βρίσκεται στην καρδιά της λιγνιτοπαραγωγικής περιοχής της χώρας είναι τόσο μεγάλη που λέγεται πως οι κάτοικοι εισπνέουν, κυριολεκτικά, σκόνη από κάρβουνο. Σύμφωνα με τη Guardian η συγκεκριμένη πόλη έχει εδώ και πολλά χρόνια τον τίτλο μιας από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου και, μάλιστα, η κατάστασή της λέγεται πως έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια.



Mailuu-Suu, Κιργιστάν

Εδώ βρίσκεται το μέρος με την μεγαλύτερη συγκέντρωση ραδιενεργών αποβλήτων σε ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ένωση. Κάποτε ήταν η σημαντικότερη βιομηχανική πόλη της Σοβιετικής Ένωσης, εκεί όπου γίνονταν εξορύξεις ουρανίου. Παρότι οι εξορύξεις έπαψαν τη δεκαετία του 60, τα ραδιενεργά απόβλητα παραμένουν μέχρι σήμερα.



Norilsk, Ρωσία

Η μόλυνση του αέρα είναι τόσο μεγάλη που το προσδοκώμενο όριο ζωής σε αυτή την πόλη της Σιβηρίας είναι δέκα χρόνια χαμηλότερο από ότι σε άλλες Ρώσικες πόλεις.



Sukinda, Ινδία

Δώδεκα ορυχεία λειτουργούν ανεξέλεγκτα από περιβαλλοντικούς κανόνες στην πόλη της Sukinda. Αποτέλεσμα; Ασθένειες του αναπνευστικού, πτώση της γονιμότητας, γενετικές δυσμορφίες και άλλα.



Dzerzhinsk, Ρωσία

Μέχρι το τέλος του ψυχρού πολέμου εδώ ήταν το μέρος όπου γινόταν η μεγαλύτερη παραγωγή χημικών όπλων. Σχεδόν 300.000 τόνοι χημικών αποβλήτων έχουν απορριφθεί από το 1930 έως το 1998 και τα τοξικά έχουν καταστρέψει τον υδροφόρο ορίζοντα. Το Dzerzhinsk κατέχει τη θέση της πιο μολυσμένης πόλης του πλανήτη σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Guinness.



Chernobyl, Ουκρανία

Η πιο διάσημη πυρηνική έκρηξη του πλανήτη έγινε πριν 25 χρόνια στο Chernobyl. Σε ακτίνα 30,6 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο η περιοχή παραμένει ακατοίκητη και σχέδια για την σωτηρία της δεν έχουν γίνει ακόμα. Το παρελθόν του Chernobyl μας δίνει μια ιδέα για το τι θα συμβεί στην Fukushima, αλλά... εθελοτυφλούμε.



Kabwe, Ζάμπια

Σύμφωνα με μια μελέτη του οργανισμού Blacksmith Institute το 2006 η Kabwe ήταν η 4η πιο μολυσμένη πόλη του πλανήτη.



Sumgayit, Αζερμπαϊτζάν

Περισσότερα από 40 εργοστάσια κατασκευής βιομηχανικών και γεωργικών χημικών κατοικοέδρευσαν στο Sumgayit.



Tianying, Κίνα

Η Tianying είναι μια από τις μεγαλύτερες βάσεις παραγωγής μολύβδου.



La Oroya, Περού

Η μόλυνση του αέρα στην πόλη la Oroya του Περού είναι τέτοια που οι κάτοικοί της υποφέρουν από κάθε είδους ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος έχει ανακαλυφθεί από την ιατρική.