25 χρόνια από το Τσέρνομπιλ

25 χρόνια από το Τσέρνομπιλ

Μαύρη επέτειος σήμερα, καθώς 25 χρόνια πέρασαν από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία.

Το Τσέρνομπιλ δεν είναι κάτι που όλοι μας συζητάμε κάθε μέρα, είναι όμως κάτι που βρίσκεται διαρκώς στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Στις 26 Απριλίου του 1986 ο αντιδραστήρας 4 του πυρηνικού σταθμού στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας εξεράγη, με αποτέλεσμα απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα το φονικότερο ραδιενεργό νέφος που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.

Για αρκετές ημέρες οι σοβιετικές αρχές κράτησαν μυστικό το ατύχημα. Χιλιάδες άνθρωποι οδηγήθηκαν στο θάνατο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το περιβάλλον υπέστη βαθειά πλήγματα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι περιοχών της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Ρωσίας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ακόμα και σήμερα η Ευρώπη δεν έχει αναρρώσει πλήρως από την έκρηξη, ενώ η περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ παραμένει ακατοίκητη σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων. Ευχή μας σ' αυτή τη μαύρη επέτειο είναι η Fukushima να αποτελεί το τελευταίο παρεμφερές περιστατικό.