Gastro-trip: Νέα ελληνική κουζίνα στη Σάνη

Gastro-trip: Νέα ελληνική κουζίνα στη Σάνη

Το μοναδικό ελληνικό γαστρονομικό φεστιβάλ με διεθνή ακτινοβολία, που οργανώνεται τα τελευταία χρόνια στο Sani Resort, συστρατεύει για ένα δεκαήμερο τους σκαπανείς της νέας ελληνικής κουζίνας

Τα τελευταία χρόνια στις κουζίνες της Χαλκιδικής γίνονται θαύματα. Από τον Ερβέ Προνζάτο στο «Squirrel» και τον Χρύσανθο Καραμολέγκο στην περίφημη «Ντομάτα» μέχρι τον Νίκο Κατσάνη στο «Σουσουράδα και Σγουρός Σκαντζόχοιρος» επιτελείται μια πραγματική κοσμογονία σ' αυτό που μαθαίνουμε να αγαπάμε ως νέα ελληνική κουζίνα. Οι υπεύθυνοι του Sani Resort που είχαν μυριστεί πολύ νωρίς πως το φαγητό δεν είναι απλά το μέσο να γεμίσει κανείς το στομάχι του αλλά έκφραση και έκφανση του πολιτισμού μας δημιούργησαν ένα gourmet φεστιβάλ –το μοναδικό στην Ελλάδα. Με διαφορετική θεματική κάθε χρόνο, από το 2006 που πρωτοοργανώθηκε, προτείνει σεφ, συστήνει νέες κουζίνες και επιμένει να διακηρύττει πως τελικά η γεύση είναι μια από τις βασικές συνισταμένες εκείνου που ονομάζουμε ευζωία.|

Φέτος, όπως κάθε Μάιο, από τις 13 μέχρι και τις 22 του μήνα η ελληνική κουζίνα ή καλύτερα η νέα ελληνική κουζίνα έχει την τιμητική της. Έλληνες σεφ –από τον φωτογενή Δημήτρη Σκαρμούτσο, τον προσυνή Λευτέρη Λαζάρου και τον πληθωρικό Χριστόφορο Πέσκια μέχρι τον «πράσινο» Χρύσανθο Καραμολέγκο, το «παιδί-θαύμα» Νίκο Καραθάνο και τους ξενιτεμένους σε Βρυξέλλες και Κολωνία αντίστοιχα Κωνσταντίνο Ερίνκογλου και Αικατερίνη Σύρου- μετακαλούνται για ένα δεκαήμερο στο Sani Resort, πιάνουν δουλειά στις κουζίνες των εστιατορίων και απαντούν στο ερώτημα «ποια είναι η νέα ελληνική κουζίνα σήμερα». Ή, μάλλον, όχι τόσο απρόσωπα. Στο Sani Gourmet Festival η τέρψη δεν έρχεται μόνο μέσα από θεσπέσια δημιουργικά πιάτα, αλλά από τον προβληματισμό, την κουβέντα, τη συνδιαλλαγή και το διάλογο με τους σεφ και τους συνδαιτημόνες. Αν βρεθείτε αυτές τις μέρες στη Χαλκιδική, οφείλετε να χαρίσετε στον εαυτό σας ένα βιωματικό μάθημα απλής, καλής ζωής, χωρίς φανφάρες και περιττά φτιασίδια.