Και το καράβι για τη Φολέγανδρο είχε σαλπάρει

Και το καράβι για τη Φολέγανδρο είχε σαλπάρει

Πες σε έναν κάτοικο (ή σ' έναν αιώνιο επισκέπτη) της Φολεγάνδρου πως το μικρό νησί των Κυκλάδων μοιάζει με μια μικρογραφία της Σαντορίνης και να είσαι βέβαιη πως θα σου κόψει την καλημέρα.

themonies
anemomylos
anemi2
bluesand
mimis
rakentia
baraki

Το περιοδικό Traveler της Conde Nast παρουσιάζει φέτος το καλοκαίρι τη Φολέγανδρο ως την ιδέα των συντακτών του για τον επί γης παράδεισο. Αυτό τα λέει όλα. Ή σχεδόν όλα.

Το μικρό κυκλαδονήσι που παλιότερα δεν το έπιανε το μάτι σου έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν εκ των ων ουκ άνευ ταξιδιωτικό προορισμό. Όχι μαζικού και άναρχου τουρισμού. Οι κάτοικοι της Φολεγάνδρου αλλά και οι πιστοί επισκέπτες της έχουν καταφέρει να κρατήσουν το νησί αλώβητο από την ανάπτυξη που έχουν φέρει τα boutique ξενοδοχεία, τα οποία ξεπετάχτηκαν το ένα μετά το άλλο, και την αύξηση του αριθμού εκείνων που αποβιβάζονται κάθε καλοκαίρι από το πλοίο στο λιμάνι της Φολεγάνδρου, τον Καραβοστάση.

Νεανική, hip αλλά βαθιά ανεπιτήδευτη η Φολέγανδρος θα έλεγες πως βουλιάζει από κόσμο κάθε καλοκαίρι. Κοσμοπλημμυρισμένα βράδια στην κεντρική πλατεία της Χώρας, οι καθιερωμένες πια Γιορτές Φολεγάνδρου κάθε Ιούλιο, η υπέροχη παραλία με το «παραπλανητικό» όνομα Κάτεργο, η αγροτική Άνω Μεριά, ο καρτ-ποσταλικός μεσαιωνικός οικισμός του Κάστρου, τα παρθένα νερά στην Αγκάλη και στο Λιβαδάκι, η επιβλητική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου σκαρφαλωμένη πάνω στο βράχο, το «εθνικό ποτό» του νησιού, το ρακόμελο, η θέα που κόβει την ανάσα από τα τραχιά βράχια της χώρας, τα μονοπάτια που σε προκαλούν να περπατήσεις το νησί από άκρη σε άκρη –ανταμείβοντάς σε με μικρούς, ήρεμους ορμίσκους- είναι μόνο μερικά από τα σήματα κατατεθέντα του νησιού.

Στη Φολέγανδρο μπορείς να πλησιάσεις την ετυμολογική σημασία της έννοιας των διακοπών, να βρεις το μινιμαλισμό στην απλότητα και την προσήνεια των κατοίκων, να απολαύσεις το «ζεν» όχι όπως το έχουν στη φιλοσοφία τους οι βουδιστές αλλά όπως το έχουν βαθιά περασμένο στο DNA τους οι Κυκλάδες.

Διαμονή
Themonies Luxury Suites
Χώρα Φολεγάνδρου, 22860 41517
Αρκετά κοντά στη Χώρα για να την προσεγγίσεις με τα πόδια κι άλλο τόσο μακριά για να αποφύγεις τη βαβούρα. Παλιές θεμωνιές, ήτοι παραδοσιακές αγροτικές κατοικίες, αναβαπτίστηκαν σε ένα boutique ξενοδοχείο με χαρακτήρα, ανέσεις πεντάστερου resort και πρωινό που σερβίρεται στο κρεβάτι. Pas mal.


Anemomilos Apartments
Χώρα Φολεγάνδρου, 22860 41407
Η πιο κλασική επιλογή διαμονής στη Φολέγανδρο. Οι θαμώνες επιστρέφουν σχεδόν παβλοφικά για τη θέα (από κάποια από τα δωμάτια) που απλώς δεν μπορεί να χωρέσει σε λέξεις αλλά και για τα χαλαρά κοκτέιλ (με πιο φημισμένο το daiquiri βερίκοκο) δίπλα στην πισίνα.


Anemi Hotel
Καραβοστάσης, 22860 41610
Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική εξωτερικά, ανεπιτήδευτο σύγχρονο design εσωτερικά. Ένα από τα πιο καλαίσθητα συγκροτήματα του νησιού που πλην των δεδομένων ξενοδοχειακών παροχών προσφέρει κι ένα αξιομνημόνευτο μενού με την υπογραφή του σεφ Θέμη Παπαδόπουλου. Μοναδικό ντισαβαντάζ η θέση του στο λιμάνι του νησιού.


Blue Sand
Παραλία Αγκάλης, 22860 41042
Αν εκείνο που αναζητάς στις διακοπές σου είναι το πώς θα γεμίσεις τα Tom's ή τις Havaianas σου με άμμο, τότε με την επιλογή του συγκεκριμένου ξενοδοχείου έχεις κάνει μια καλή αρχή. Νεανικό, φρέσκο, κυκλαδίτικα μινιμαλιστικό design πάνω ακριβώς από την παραλία της Αγκάλης θα συμβάλει τα μέγιστα προκειμένου να ξοδέψεις όλο το επίδομα αδείας σε αντηλιακό με άρωμα καρύδας.


Food & Drink
Πούντα
Χώρα Φολεγάνδρου, 22860 41063
Εδώ θα προσθέσεις στο γαστριμαργικό λεξιλόγιό σου τη λέξη καλασούνα (πρόκειται για την τοπική τυρόπιτα) και θα αποφύγεις την κοσμοπλημμύρα της κεντρικής πλατείας.

Eva's Garden
Χώρα Φολεγάνδρου, 22860 41110
Μεσογειακές γεύσεις με αυτό το περιβόητο twist. Αν χόρτασες τις ταβέρνες και τα παραδοσιακά καλούδια του νησιού στην ολάνθιστη αυλή αυτού του εστιατορίου θα γευτείς καλές πρώτες ύλες ευθέως ανάλογες με τις τεχνικές της κουζίνας.

Σικ
Χώρα Φολεγάνδρου, 22860 41515
Στη βεράντα ή στο δρομάκι; Όπου κι αν διαλέξεις να καθίσεις θα βρεις την πολυπολιτισμικότητα στο πιάτο σου (πες το και μια ιδέα fusion).

Μίμης
Άνω Μεριά, 22860 41377
Λαχταριστά χειροποίητα ματσάτα (μακαρόνια ανοιγμένα με το χέρι) που δε συνοδεύουν αλλά συνοδεύονται από κοκκινιστό κοτόπουλο, κουνέλι ή κατσίκι και που αν δεν τα γευτείς απλώς δεν ήρθες ποτέ στη Φολέγανδρο. Άτιμε υδατάνθρακα (αυτό πες το μετά).


Ρακεντιά
Χώρα Φολεγάνδρου, 22860 41581
Αν με ρωτήσεις τι έχω στο μυαλό μου όταν ακούω «απέραντο γαλάζιο» δε θα σου απαντήσω την ομώνυμη ταινία αλλά τη θέα από τη Ρακεντιά. Ανοίγει, χορταίνει, ξεφεύγει –και τα τρία μαζί- το μάτι σου, πίνεις τίμια κοκτέιλ και ανακαλύπτεις την παλιά, καλή αίγλη του αραλικίου (ονομαστική: το αραλίκι).


BaRaki
Χώρα Φολεγάνδρου
Ψημένη ρακή και ρακόμελο ή αλλιώς τα αλκοολούχα σήματα κατατεθέντα του νησιού θα τα πιεις εδώ –με το φόβο ότι δε θα γνωρίζεις το δρόμο να επιστρέψεις στο ξενοδοχείο σου μετά την τρίτη ανανέωση. Ωστόσο, το δρόμο για το κοσμοπλημμυρισμένο τα καλοκαίρια μπαράκι νομοτελειακά θα τον ξαναβρείς.


Shopping
Ειρήνη Ψαρομιλήγκου
Άνω Μεριά, 22860 41436
Μπακάλικο αλά παλαιά που σφύζει από τοπικά, παραδοσιακά προϊόντα –διαθέτει και λίγα τραπέζια στην περίπτωση που θέλεις να νιώσεις το ρετρό στον ουρανίσκο σου.

Αποστόλης-Δέσποινα
Άνω Μεριά, 22860 41003
Ένα από τα πλέον διάσημα προϊόντα της Φολεγάνδρου είναι το μέλι της. Εδώ θα το βρεις στην εξίσου διάσημη μορφή παστελιού –ναι, παχαίνει αλλά, πίστεψέ με, έχει σαφή ψυχαναλυτική δράση.