Πλάτανος, ο αγαπημένος

Πλάτανος, ο αγαπημένος

Ένα από τα ωραιότερα δέντρα που δροσίζουν τη χώρα μας.

Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα όπου αγαπάω πολύ λόγω των δέντρων τους. Το αγαπημένο μου είναι το πλατάνι ή πλάτανος. Αυτός ο στιβαρός κορμός και τα γενναιόδωρα φύλλα με δροσίζουν και με αναζωογονούν. Στην Αθήνα, γεμάτη πλατάνια είναι η Κηφισιά, στο κέντρο η Βουκουρεστίου, ενώ η Θεσσαλονίκη είναι γεμάτη αφού ομορφαίνουν τις πλατείες της.

Σε χωριά και σε νησιά κάνω μεγάλες χαρές όταν βρίσκω καφενείο κάτω από πλατάνι. Έτσι στα ταξίδια μας συναντάμε πολλές τοποθεσίες με ονόματα όπως Πλατανόβρυση, Πλατάνα, Πλατανάκια, Πλάτανος. Στη χώρα μας , ο πλάτανος είναι συνδεδεμένος με πολλές παραδόσεις ενώ μεγάλα μακρόβια πλατάνια έχουν μείνει ονομαστά. Ένα παράδειγμα αποτελεί ο πλάτανος του Ιπποκράτη στην Κω, όπου, με τη συλλογή φύλλων του μαζί με σκόρδο, κυδώνι, σταφύλι και ρόδι δημιουργείται μια αρμαθιά που λέγεται αρκιχρονιά, έθιμο τελούμενο κάθε 1η Σεπτεμβρίου, αρχή του εκκλησιαστικού έτους.

Ο Πλάτανος όπως τον ονομάζει ο λαός, είναι ο γίγαντας και ο Βασιλιάς του Ελληνικού Φυτικού Βασιλείου ενώ στην ελληνική μυθολογία η Πλάτανος ήταν αδερφή δύο πελώριων γιγάντων, των Αλωαδών, και κόρη του Ποσειδώνα. Αγαπούσε πολύ τους δύο αδερφούς της η μυθική πλάτανος, και όταν εκείνοι πέθαναν νέοι, αυτή από τη θλίψη της μεταμορφώθηκε στο ομώνυμο δέντρο, στον Πλάτανο.