Σμύρνη: Η κυρά της απέναντι όχθης του Αιγαίου

Σμύρνη: Η κυρά της απέναντι όχθης του Αιγαίου

Ιστορικές μνήμες, πολυπολιτισμικό DNA, το τουριστικό πουλέν των Τούρκων που βαρέθηκαν να προβάλλουν την Κωνσταντινούπολη (την έκαναν αρκούντως πολύφερνη τουριστική νύφη). Η Σμύρνη μπορεί να μην είναι έρωτας με την πρώτη ματιά, είναι όμως η παντοτινή πιστή αγάπη

park-hotel-izmir-izmir_170620101400589504
swisshotel
movenpick
asansor
tavaci
balik
passport
kemeralti

Μπορεί η Σμύρνη να είναι σφιτχτά δεμένη με μια από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία μας, είναι όμως και μια πόλη-σύμβολο για τον ελληνισμό, ένας τόπος που κατάφερε να χωνέψει δεκάδες διαφορετικά, πολλές φορές και ετερόκλητα πολιτισμικά στοιχεία, να τα ενσωματώσει και να δημιουργήσει το δικό της κοσμπολίτικο χαρακτήρα.

Αν το κατάφερε μια φορά, μπορεί κάλλιστα να το ξαναπετύχει. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να γνωρίζω που να έχει επισκεφθεί τη Σμύρνη και να μη μου πει πως του φέρνει στο νου την παραλία της Θεσσαλονίκης. Στο πενταπλάσιο –και βάλε. Η παραλία της πόλης είναι όντως μια ανεκτίμητη αξία, που ευτυχώς κατάφερε να σωθεί και να αποφύγει την πλήρη αστικοποίησή της. Όπως ανεκτίμητη αξία είναι και το jazz festival που οργανώνεται στην πόλη κάθε άνοιξη. Τα διαμάντια ωστόσο είναι παντού σπαρμένα στην πόλη που μπορεί να μη σε ενθουσιάζει με την πρώτη ματιά, ωστόσο όσο την ανακαλύπτεις τόσο πιο παθιασμένα επιδίδεσαι στην ταξιδιωτική ερωτοτροπία μαζί της.

Η προβλήτα του λιμανιού, δημιούργημα του σταρ της μετα-βιομηχανικής εποχής Γουστάβου Άιφελ, το κτήριο του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού που χρονολογείται στα 1900, το μαρμάρινο ρολόι στην πλατεία του Konak, το κτήριο του χρηματιστηρίου, το παζάρι, η εβραϊκή και η ελληνική συνοικία δημιουργούν ένα μοναδικό παζλ νοσταλγίας. Η προνομιακή θέση της στην καρδιά του Αιγαίου Πελάγους, τα υπέροχα ανοίγματα προς τη θάλασσα σε κάνουν να ξεχάσεις την άναρχη δόμηση, τα ψηλά γυάλινα εμπορικά κτήρια και να πιστέψεις πως αυτή η πόλη έχει κάθε λόγο να ονειρεύεται πως θα αναγεννηθεί.

Αν σκεφτεί κανείς πως ο Τουρκικός Οργανισμός Τουρισμού καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες να αναδείξει τη Σμύρνη, η οποία η αλήθεια είναι πως βρέθηκε στη σκιά της Κωνσταντινούπολης για χρόνια, τότε σε μερικά χρόνια από σήμερα μάλλον θα μιλάμε για ένα ταξιδιωτικό θαύμα. Αν παρόλα αυτά βρεθείς στη Σμύρνη και σου λείψουν οι καρτ-ποσταλικές εικόνες –είπαμε, εδώ θα βρεις χαρακτήρα, μνήμες, αρώματα- δυο βήματα από την πόλη βρίσκεται το γραφικό Τσεσμέ με την πολυσύχναστη μαρίνα του, η υπέροχη παραλιακή Φώκαια (Foça) αλλά και το θαύμα της αρχαίας Εφέσου που θα σε κρατήσει πολλές πολλές ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο, ιχνηλατώντας στο μεγαλείο ενός από τα επτά θαύματα του κόσμου, του περίφημου Ναού της Αρτέμιδος.

Διαμονή
Park Hotel Izmir
1366 Street No: 6 Cankaya, +90 232 425 3333
Όλα τα σύγχρονα ξενοδοχεία στρατολογούν την αφρόκρεμα των designers και των αρχιτεκτόνων για να δημιουργήσουν καινοτόμες κυψέλες ταξιδιωτικού ευ ζην. Ε, εδώ άφησαν τους αρχιτέκτονες στην άκρη και έδωσαν το λόγο σε έναν εικαστικό που επιμελήθηκε σύμπαν το ξενοδοχείο –αν δεις μια πιστή αντιγραφή της Μόνα Λίζα δώσε τα χαιρετίσματά μου. Και επειδή εδώ λεφτά υπάρχουν (και μπόλικο πνεύμα ανοιχτοχεριάς, πες την και κιμπαροσύνη) μέχρι και ρέπλικα του περίφημου ρολογιού της Σμύρνης έφτιαξαν οι άνθρωποι. Τι άλλο θέλεις για να καλυφθείς;


Swisshotel Grand Efes
Gaziosmanpasa Blv No: 1, +90 232 414 0000
Spa, πισίνες και τα συμπαρομαρτούντα, 402 δωμάτια να 'χεις να διαλέγεις, πανοραμική, καρτποσταλική θέα από το καφέ-μπαρ στην κορυφή του ξενοδοχείου. Πας μία φορά και ξέρεις πως θα επιστρέψεις ξανά και ξανά. Το μόνο κακό οι θαμώνες των συνεδρίων που συχνά πυκνά διοργανώνονται στο εν λόγω ξενοδοχείο (πράγμα ουδόλως κακό αν είσαι ελεύθερη και βάλθηκες να γνωρίσεις το golden boy της ζωής σου). De gustibus et de coloribus non disputandum est.


Mövenpick Hotel Izmir
Cumhuriyet Blv. No: 138, +90 232 488 1414
Γλυκό σαν ελβετική σοκολάτα. Από τις πιο safe επιλογές διαμονής στη Σμύρνη. Εξωτερικά μπορεί να μην του βγάζεις το φέσι σου, ωστόσο προσφέρει τις γνωστές πεντάστερες υπηρεσίες σε τιμές που δε θα έβρισκες ούτε στα όνειρά σου στη Γενεύη, στη Βέρνη, στη Ζυρίχη. Gratis η άπλετη θέα στο Αιγαίο (κι ένα παγωτό Mövenpick –αλήθεια!).



Food & Drink
Asansor
Dario Moreno Sokağı SW İzmir, +90 232 261 2626
Απολύτως τουριστικό, ωστόσο εκ των ων ουκ άνευ της περιήγησης στη Σμύρνη. Ένας ανελκυστήρας στην εβραϊκή συνοικία, ηλικίας ενός και βάλε αιώνα θα σε ανεβάσει σε ένα από τα ψηλότερα σημεία της πόλης για να απολαύσεις τούρκικη ή γαλλική ή ιταλική κουζίνα με το Αιγαίο να σου στέλνει τη δροσερή αύρα του και τα αστέρια να μετρούν τις μπουκιές σου.


Tavaci Recep Usta
Atatürk Caddesi No: 364 Alsancak, +90 232 444 1978
Νέα άφιξη που συζητιέται πολύ. Αν στο διπλανό τραπέζι του υπέροχου κήπου δεις τον Ταγίν Ερντογάν να δειπνεί, μην ξαφνιαστείς. Όσο κεμπάπ και τα συναφή μπορείς να ονειρευτείς συγκεντρωμένο σε ένα εστιατόριο που πριν αποφασίσεις να το διαβείς καλό θα ήταν να κάνεις την απαραίτητη κράτηση.


Balık Pişiricisi
Atatürk Caddesi No: 212, +90 232 464 2705
Με τη χάρη του να έχει φτάσει σε όλες τις μεγάλες τουρκικές εφημερίδες ως και το CNN Turk καλό θα ήταν να συμπεράνεις πως θα φας όσο φρέσκο ψάρι ποθεί η ψυχή σου, αλλά θα το πληρώσεις και στην ανάλογη τιμή.


Emin Cay Evi
Anafartalar Caddesi Çankaya, +90 232 484 0820
Μια παλιά καλή τουρκική τσαγερί στα σπλάχνα του παζαριού της πόλης. Υπέροχο για στάση πριν ή μετά το παζάρεμα ή ακόμη κι αν καμία όρεξη δεν έχεις να συνδιαλλαγείς με εκείνη την fake Balenciaga που σου κλείνει με νόημα το μάτι.

Passport
Atatürk Caddesi No: 140, +90 232 489 9299
Καφές ή ποτό στη θεσπέσια προβλήτα του λιμανιού της Σμύρνης. Ναι, εκείνην που το 1890 σχεδίασε ο ίδιος ο Γουβάστος Άιφελ. Μπρίκια κολλάμε;


Shopping
Kemeralti Bazaar
Konak
Ναι, στο λέω και στο υπογράφω με όση ταξιδιωτική τόλμη διαθέτω. Στη Σμύρνη δε χρειάζεται να ψάξεις για εναλλακτικές μπουτίκ νέων σχεδιαστών και indie κολεκτίβες (αυτά που έμαθες στην Κωνσταντινούπολη να τα ξεχάσεις εδώ). Μια επίσκεψη στο μεγάλο παζάρι της πόλης είναι αρκετή όχι για να ψωνίσεις αλλά για να παζαρέψεις τα πάντα (έχει ψυχαναλυτική διάσταση). Από νυφικά μέχρι εξωτικά μπαχάρια που σου "σπάνε" τη μύτη κι από ό,τι απομίμηση επώνυμης τσάντας μπορεί να κατεβάσει η κούτρα σου μέχρι εξωτικά πουλιά, όλα θα τα βρεις σε ένα αμίμητο χάος εδώ. Η Ανατολή σε όλο της το μεγαλείο μαζί με μικρά παραδοσιακά café (προσφέρουν και ναργιλέ) για την απαραίτητη στάση. Χρήσιμο tip: οι Τούρκοι καυχιούνται πως οι ίδιοι ανακάλυψαν την ιεροτελεστία του καφέ διακόσια χρόνια πριν τα Starbucks.