Soft skills: Οι δεξιότητες που πρέπει να έχεις και πώς θα τις καλλιεργήσεις

Soft skills: Οι δεξιότητες που πρέπει να έχεις και πώς θα τις καλλιεργήσεις

Αυτές είναι οι λεγόμενες οριζόντιες δεξιότητες ή soft skills αγγλιστί και το σίγουρο είναι πως εν έτει 2021, αποτελούν βασικά ζητούμενα για τους σύγχρονους εργοδότες και μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις ευκαιρίες πρόσληψης και δη, το επαγγελματικό σου μέλλον.

Αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω και για την ακρίβεια οκτώ χρόνια πριν, θα έδινα στον εαυτό μου δύο επαγγελματικές συμβουλές. Η πρώτη θα ήταν το να μην φοβάμαι να ρισκάρω και η δεύτερη, το να επενδύσω στα soft skills μου.

Βλέπεις, μεγαλώνοντας όλοι μας έλεγαν πόσο σημαντικό είναι να επενδύουμε στις γνώσεις και τις τεχνικές μας δεξιότητες, να μάθουμε πολλές ξένες γλώσσες και να αποκτήσουμε πτυχία και αρκετά πιστοποιητικά επιμόρφωσης. Σχεδόν κανείς όμως δεν μας είπε ότι μαζί με όλα τα παραπάνω, έπρεπε να επενδύσουμε και σε μία σειρά από άλλες δεξιότητες, που σχετίζονταν με την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά μας θα μας προετοίμαζαν για το επαγγελματικό μας μέλλον.

Aν ανήκεις και εσύ στη γενιά των millennials, μπορείς να με καταλάβεις. Βλέπεις το να έχεις ένα καλό πτυχίο ή ένα πολύ «δυνατό» μεταπτυχιακό, είναι σίγουρα σημαντικό στη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα. Ωστόσο, συχνά τα παραπάνω δεν αρκούν για να σου προσφέρουν τη θέση εργασίας και γενικότερα, την επαγγελματική σταδιοδρομία που ονειρεύεσαι. Διότι εκτός από τις γνώσεις που θα αποκτήσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών σου, είναι εξίσου σημαντικό να αναπτύξεις και άλλες δεξιότητες, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να είσαι έτοιμη να διαχειριστείς με τον βέλτιστο τρόπο, κάθε δυσκολία ή πρόκληση που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις. Με λίγα λόγια, να είσαι futureproof!

Αυτές είναι οι λεγόμενες οριζόντιες δεξιότητες ή soft skills αγγλιστί και το σίγουρο είναι πως εν έτει 2021, αποτελούν βασικά ζητούμενα για τους σύγχρονους εργοδότες και μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις ευκαιρίες πρόσληψης και δη, το επαγγελματικό σου μέλλον.

d1

Οι οριζόντιες δεξιότητες που αξίζει να αποκτήσεις

Τι ακριβώς είναι όμως τα soft skills; Για να καταλάβεις τη σημασία τους στη σύγχρονη αγορά εργασίας, να αναφέρω απλώς ότι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικά χρόνια από το Harvard, το Stanford Research Center και το Carnegie Foundation, η επιτυχία σε μία εργασιακή θέση, βασίζεται στα soft skills σε ποσοστό που φτάνει το 85%, ενώ μόνο το 15% αφορά σε hard skills, δηλαδή σε τεχνικές δεξιότητες.

Γιατί αξίζει να επενδύσεις στα soft skills και ποιες είναι οι βασικές, οριζόντιες δεξιότητες που οι σύγχρονοι εργοδότες αναμένουν να έχεις;

Κάποια από τα πλέον σημαντικά soft skills που μπορούν να σε κάνουν να είσαι και να νιώθεις futureproof στην αγορά εργασίας, είναι η δυνατότητα να εργάζεσαι ομαλά σε ομάδες, το πνεύμα συνεργασίας, η ικανότητα διαπραγμάτευσης και διαχείρισης κάθε σύγκρουσης, η επίλυση προβλημάτων, η οργάνωση και η καλή διαχείριση χρόνου, η προσαρμοστικότητα, η κριτική σκέψη, η δυνατότητα χρήσης των υφιστάμενων ψηφιακών τεχνολογιών, ο επαγγελματισμός και το εργασιακό ήθος, η διαπολιτισμική ευχέρεια, η ηγεσία -δηλαδή η αξιοποίηση των ισχυρών στοιχείων των άλλων και των δεξιοτήτων ενσυναίσθησής σου για την επίτευξη κοινών στόχων- και φυσικά, οι επικοινωνιακές δεξιότητες και δη, η άνεση στην προφορική και γραπτή επικοινωνία.

Με λίγα λόγια, προκειμένου να διαπρέψεις σε κάθε εργασιακό περιβάλλον και να είσαι πραγματικά έτοιμη για κάθε εμπόδιο που θα εμφανιστεί στο επαγγελματικό σου μέλλον, είναι σημαντικό να διαθέτεις ανθεκτικότητα και πνευματική ευελιξία!

9112770002 1 1 2

Η σημασία του να είσαι futureproof όποιο επάγγελμα και αν ακολουθήσεις

Πώς μπορείς να αποκτήσεις, λοιπόν, τα soft skills που θα σε κάνουν futureproof, δηλαδή θα σε βοηθήσουν να πραγματοποιήσεις ένα δυνατό ξεκίνημα στην αγορά εργασίας ή θα σου προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες πρόσληψης;

Επειδή futureproof σημαίνει να θωρακίζεις τους μαθητές και τους απόφοιτούς σου με γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για κάθε πιθανό μέλλον, προκειμένου να επενδύσεις ουσιαστικά στα soft skills σου, είναι σημαντικό να επιλέξεις με προσοχή το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο θα σπουδάσεις.

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, σε απόφοιτους που διακρίνονται τόσο για τα hard, όσο και για τα soft skills τους, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Deree - Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, κάνει τη διαφορά!

d3

Βλέπεις, στο Deree γίνεται συστηματική προσπάθεια, ώστε η απόκτηση των soft skills να συμπεριλαμβάνεται στα μαθησιακά αποτελέσματα κάθε ακαδημαϊκού προγράμματος, μαζί με τις ειδικές γνώσεις που αποκτούν οι φοιτητές στο πλαίσιο του αντικειμένου που σπουδάζουν, αλλά και θα εφαρμόσουν μετά στην εργασία τους.

Σκέψου απλώς ότι στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, τα soft skills όχι μόνο καλλιεργούνται γενικότερα σε κάθε στάδιο της φοίτησης και εκτός της αίθουσας διδασκαλίας, όπως στα ακαδημαϊκά societies του κολλεγίου, αλλά την ίδια ώρα διδάσκονται με τη μορφή μαθημάτων και σε διάφορά προγράμματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του προπτυχιακού προγράμματος στην Επιχειρηματικότητα, όπου οι φοιτητές μαθαίνουν για business negotiation, leadership και project management. Όλα αυτά ενώ οι σπουδαστές κάθε προγράμματος έχουν παράλληλα τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν πολύτιμα soft skills και μέσα από την πρακτική άσκηση.



Δεν είναι τόσο δύσκολο να καταλάβεις, λοιπόν, γιατί ενώ η γενιά μας είναι με διαφορά η καλύτερη σε μόρφωση και σπουδές, δυσκολεύεται σημαντικά στην αγορά εργασίας. H αλήθεια είναι ότι πολλές φορές, τα πτυχία μας δεν αρκούν για να μας δώσουν το απαραίτητο επαγγελματικό προβάδισμα, όπως συνέβαινε με τις προηγούμενες γενιές.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Ότι εκτός από ένα «δυνατό» πτυχίο, για να εξασφαλίσεις μία καλή θέση εργασίας, πρέπει να επενδύσεις στην προσωπικότητά σου, να έχεις διάθεση για μάθηση και να είσαι ευέλικτη, δηλαδή να φροντίσεις να αποκτήσεις τα soft skills που θα σε κάνουν #futureproof. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι futureproof σημαίνει να έχεις πίσω σου μία ιστορία ευελιξίας, αντοχής και συστηματικής υπέρβασης των δυσκολιών, αλλά και διαρκούς καινοτομίας και προσανατολισμού στο μέλλον, όπως συμβαίνει με τη μακρόχρονη ιστορία του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος!