Μεγαλώνει απειλητικά η τρύπα του όζοντος

Μεγαλώνει απειλητικά η τρύπα του όζοντος

Το περιοδικό Nature μας προειδοποιεί.

Οι επιστήμονες εντόπισαν μία τρύπα τεραστίων διαστάσεων στο στρώμα του όζοντος πάνω από την Αρκτική, τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη στο Βόρειο Ημισφαίριο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το φαινόμενο έλαβε χώρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και δεν προκλήθηκε από ανθρώπινη δραστηριότητα.


Η τρύπα του όζοντος πάνω από την Αρκτική ήταν πολύ μικρότερη μέχρι το Μάρτιο του 2011, όταν ένας συνδυασμός μετακίνησης αερίων μαζών και πολύ χαμηλών θερμοκρασιών δημιούργησε συνθήκες κατάλληλες για την αποσάθρωση του στρώματος του όζοντος από ήδη υπάρχουσες στην ατμόσφαιρα χημικές ενώσεις του χλωρίου.


Τα ευρήματα της έρευνας αυτής δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature και δείχνουν εκτεταμένη απώλεια όζοντος πάνω από τη βόρεια Ρωσία, κάποιες περιοχές της Γροιλανδίας και της Νοργηγίας, το οποίο και σημαίνει ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι εκτεθειμένοι σε υψηλότερα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας (UV).

Επίσης η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται και λιώνονυ πιο γρήγορα οι πάγοι. Το φαινόμενο αυτό θεωρείται πως δημιουργήθηκε από υπερβολική χρήση χλωριοφθορανθράκων (CFC) που χρησιμοποιούνταν σε κλιματιστικά και γενικά σε ψυκτικές συσκευές.

Ας ελπίσουμε να υπάρχει τρόπος να διορθωθεί αυτή η κατάσταση προτού να είναι αργά για τον πλανήτη μας.